• Informacje na temat:

    z ciasta francuskiego na słono

Artykuły na temat: z ciasta francuskiego na słono
  • Ciasto z legendami

    Nadziewane bitą śmietaną, twarożkiem lub kremem czekoladowym. Serwowane z orzechami włoskimi, rodzynkami bądź innymi bakaliami. Podawane również na słono z farszem mięsnym i grzybowym. Mowa oczywiście o cieście francuskim, które doskonale łączy się z wszelkiego rodzaju dodatkami.

  • Skład na 12 sztuk: ● opakowanie ciasta francuskiego ● 4 pomidory ● 1/2 szklanki tartego sera żółtego do zapiekania ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 1 ząbek czosnku ● 1 jajko ● sól i pieprz do smaku ● serek homogenizowany naturalny do dekoracji...

  • Polędwiczka wieprzowa, 2-3 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu, łyżka soku z cytryny, jajko, 5 dag plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej, 20 dag orzechów włoskich, pęczek natki, op. ciasta francuskiego, olej, łyżeczka suszonej szałwii, sól.

  • Z francuskiego ciasta

    Smakołyki z francuskiego ciasta podamy do kawy. A te słone - do czystego czerwonego barszczyku.

  • Ciasto 3 KROLI - francuska tradycja.

    ...w Bordeaux Galette paryska... sklada sie z ciasta francuskiego i nadzienia migdalowego tak zwanej Frangipane... choc i tutaj wiele wersji jest juz dostepnych: z jablkami, z czekolada, z rozowymi(...) wypacza sens tej Galettes des rois... ale coz tradycja jest w ciaglym ruchu, ewoluuje. Jak i zreszta rodzaje tego ciasta... Pierwotnie byla to slodka bulka, pieczona w formie korony z dodatkiem...

  • Chrupiący rogalik z ciasta francuskiego, zwany croissant (wymawia się krłasą), Francuzi jedzą na śniadanie. Także w Polsce cieszy się coraz większym...

  • Polędwica  w cieście

    1. W cieście francuskim Zamarynowaną polędwicę zrumień na patelni. Rozwałkuj ciasto francuskie na prostokąt trzykrotnie większy niż polędwica. Posmaruj...

  • Tarta z łososiem i fetą

    Podstawowe składniki 40 dag ciasta francuskiego, 2 garści listków rukoli,15 dag łososia w oleju, 15 dag sera feta, 5 jajek, 2/3 szklanki gęstej śmietany, pieprz, gałka muszkatołowa...

  • ...wielkosc. na chlebie ulozyc ser... wlozyc do piekarnika na grillowanie na okolo 3 minuty... podawac... Lub zamiast chleba uzyc ciasta francuskiego... pokryc szczelnie filizanke zlepiajac ciasto...

  • Wielka księga smaków: Anchois

    Tak jak inne ryby anchois bogate są w witaminy, makro- i mikroelementy oraz białko. Najzdrowsze są świeże i suszone. U nas znane są jako konserwowane fileciki. Przez intensywność smaku i słoność, anchois używane są przede wszystkim jako dodatek lub przyprawa do potraw. Mogą być składnikiem farszów mięsnych i rybnych. Doskonale uzupełniają makarony, pizzę, sałatki, kanapki, dodając im pikantnego...

Przepisy na temat: z ciasta francuskiego na słono
  • Tarta na słono – krok po kroku

    Przepis na jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej.

  • Kuchnia francuska

    Powszechnie wiadomo, że Francuzi są dumni ze swojej kuchni, może nawet za bardzo, gdyż uważają ją za najlepszą na świecie. Jadają oczywiście żaby, ślimaki, ostrygi, foie gras i różne zaskakujące dziwactwa. Ale nie tylko one stanowią o bogactwie francuskiego stołu, podobnie jak francuski chleb nie sprowadza się wyłącznie do bagietek.

  • Małe co nieco!

    Na słono. Przekąski, które przyrządzisz w ekspresowym tempie. Zrobią wrażenie na domowej imprezie, bo są pyszne i wyjątkowo efektowne!

  • Quiche lorraine

    To klasyczne danie kuchni francuskiej: quiche lorraine, placek lotaryński, czyli słona zapiekanka na kruchym cieście. Dołączmy ten przepis do tych chętnie wykonywanych, a żaden gość nas nigdy nie zaskoczy...

  • Przekąska dla kibica - rogaliki z pesto, szynką i serem

    ...przekąskę. Słone rogaliki. Zadbajmy tylko wcześniej o podstawowe składniki, a samo wykonanie jest naprawdę proste. Do przygotowania wytrawnych rogalików potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 1/2 filiżanki pesto bazyliowego, 200 g świeżego sera koziego, jajko, sól i pieprz. Rozkładamy płasko ciasto francuskie. Wycinamy z niego długie trójkąty. Z porcji ciasta...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    Wyśmienite ciasta Idealny lukier: Aby go przygotować, utrzyj 2 białka z 20 dag cukru pudru. Dodaj 2 łyżki przegotowanej, bardzo zimnej wody i miksuj, aż lukier będzie lśniący i gładki. Kolorowa(...). Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się...

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...tzatzikami, cebulą, kawałkami pomidora i pieczonego mięsa i... szybko zjada idąc np. ulicą. Pitą nazywa się również wszelkiego rodzaju placki - między dwie warstwy ciasta wkłada się nadzienie - z mięsa(...) sucharki ze słodkiego ciasta z dodatkiem cynamonu, anyżu, sezamu, których w każdej greckiej piekarni jest bardzo wiele rodzajów, jada się na śniadanie (mocząc je - podobnie jak Francuzi - w kawie lub...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane...

Dyskusje na temat: z ciasta francuskiego na słono
  • Re: Jakie przekąski na imprezę?

    ja bardzo lubię wszelkie wariacje na temat ciasta francuskiego- zarówno na słodko jak i na słono.

  • Re: dania bezmiesne

    A jeszcze można rano szybko upiec coś z ciasta francuskiego, np. zrobić farsz na słodko - marmolada, serek, owoce, albo na słono, np. parówka, kapusta z grzybami itp:)

  • Re: Paszteciki z mięsem

    Nieprawda!!klasyczne paszteciki które robiły nasze babcie są z ciasta kruchego-przyprawionego na słono a nie z francuskiego!Mięso ugotowane i przemielone,moze byc róznego rodzaju,pomieszane , odkładane i zamrażane wcześniej jako baza róznych wywarów mięsnych.Kiedy sie juz uzbiera odpowiednia ilość mozna je odmrozić, przemielić , doprawić przesmażoną cebulką, czosnkiem, maggi( bardzo podnosi jego

  • Re: Co podac na stol na sylwestra

    słono. Z ciasta francuskiego piekę paczuszki a w środku doprawiony szpinak. Może być do barszczyku. Na wejściu wszyscy dostali miseczkę flaków. Później plastry karkówki na gorąco z piekarnika(...) słono, z ciasta kruchego i wypełniam jakąś pastą lub sałatką, ładnie ubieram oliwkami, marchewką. I oczywiście robię śledzie w oleju lub w majonezie lub jedno i drugie. Czasami jak mam więcej czasu to