• Informacje na temat:

    z ciasta francuskiego na zimno

Artykuły na temat: z ciasta francuskiego na zimno
  • ...● opakowanie ciasta francuskiego ● pesto z bazylii ● 150 g chudej szynki ● 250 g pomidorów ● garść czarnych oliwek ● świeża bazylia, czosnek ● oliwa z oliwek przyprawy:

  • Składniki na 12 sztuk: 30 dag mrożonego francuskiego ciasta, 20 dag suszonych pomidorów marynowanych w oliwie, 3 gałązki rozmarynu, 8 plasterków żółtego sera, sól, grubo mielony kolorowy pieprz.

  • Składniki dla 4 osób. Ser z truskawkami: opakowanie sera mozzarella • 30 dag truskawek • listki bazylii • kilka łyżek słodkiego sosu balsamicznego • pieprz • sól. Świderki: opakowanie ciasta francuskiego • sól gruboziarnista • plasterki kiełbasy • keczup.

  • Pikantne francuskie muffinki

    Są pyszne na ciepło i zimno.

  • Składniki na 6 porcji: 6 frankfurterek wędzonych, 1 paczka ciasta francuskiego (garmażeryjne lub mrożone), 1 jajko, 1 łyżka mleka 3,2 proc., 2 łyżki nasion sezamu.

  • Skład na 10 sztuk: ● 1 i 1/2 opakowania ciasta francuskiego ● pomidorki koktajlowe ● 100 g szalotki ● 4 jaja ● 200 ml mleka ● 10 plasterków szynki konserwowej ● 2 łyżki masła ● ząbek czosnku ● pieprz, sól, gałka muszkatołowa.

  • Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła, sól, pieprz.

  • Ciasta z jabłkami

    Można je podawać nie tylko tradycyjnie na zimno, ale też na ciepło, pachnące cynamonem.

  • Składniki na 12 porcji: 1/2 kg miękkich dojrzałych śliwek, 30 dag cukru żelującego (1:1), 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 żółtko, szczypta soli...

  • Składniki: 2 filety z mintaja, 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2 płaty ciasta francuskiego, kilka gałązek świeżego rozmarynu, masło, pieprz czarny i cytrynowy (mielony i w ziarnach), sól, papryka słodka i ostra, białko.

Przepisy na temat: z ciasta francuskiego na zimno
  • Francuski warstwowiec

    ....  3. Masa: zimną śmietankę ubij z miodem, serkiem i kawą. Wyłóż na ostudzone ciasto. Polewa: żelatynę rozpuść w 3 łyż- kach wrzątku, zmiksuj z jogurtem miodem. Posmaruj wierzch ciasta, udekoruj...

  • Francuskie poduszeczki w czekoladzie

    Składniki na 12 sztuk: 1 duże op. mrożonego ciasta francuskiego 3 morele albo 3 małe brzoskwinie 15 dag gorzkiej czekolady 5 dag białej czekolady 10 dag kremu orzechowego typu nutella (powinien mieć temperaturę pokojową) 4 łyżek dość drobno posiekanych migdałów 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie wyjmij na blat i pozostaw, by rozmroziło się w temperaturze...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-ryżowym i sosem holenderskim Składniki na 4-6 porcji: - opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270g), - 125 g ryżu basmati, - sól, - cebula(...) zawiera: 2310 kJ/552 kcal Pikantne przekąski z nadzieniem hawajskim Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (270 g), - 3 plastry gotowanej szynki, - 6 plastrów ananasa z puszki, - żółtko...

  • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

    Składniki na 8 porcji: 800 g filetów z łososia (bez skóry), sól i pieprz czarny mielony, 50 ml oliwy z oliwek. 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 600 g świeżego lub mrożonego szpinaku, 40 g masła, 50 ml mleka, 50 g kwaśnej śmietany, 400 g mrożonego ciasta, francuskiego, 1 jajko, sezam do posypania, mąka tortowa do podsypania.

  • Apetyczne pierożki w greckim klimacie: Spanakopita z serem Aldamer

    ...zakątku Europy, tkwi w miłości Greków do lokalnych produktów. Jednym z takich przysmaków jest spanakopita. Danie to możemy przygotować na kilka sposobów: z ciasta filo lub z francuskiego, w formie większej, okrągłej lub uformować małe, zgrabne pierożki. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, a zatem to świetna potrawa na spotkanie z przyjaciółmi czy też majówkowy piknik! A zatem… przywołaj...

  • Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim (gotowym)

    Składniki: 450 g mrożonego ciasta francuskiego 3 średniej wielkości cebule 750 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki bułki tartej sól, czarny pieprz(...) z cebulą, jajkiem, przecierem pomidorowym i bułka tartą. Doprawić solą i pieprzem. 25 g masła roztopić i zostawić, by nieco ostygło. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i rozwałkować (33 x 45 cm...

  • Ser z truskawkami

    ...: opakowanie ciasta francuskiego sól gruboziarnista plasterki kiełbasy keczup Sposób przygotowania: 1. Ser mozzarella wyjmij z opakowania, osącz, pokrój w plastry. Truskawki opłucz, osusz(...). Zawiń w świderki. Posyp je gruboziarnistą solą. Blachę wyłóż papierem, połóż na nim świderki. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C. Podawaj na ciepło lub zimno.

  • Przekąska dla kibica - rogaliki z pesto, szynką i serem

    ...przekąskę. Słone rogaliki. Zadbajmy tylko wcześniej o podstawowe składniki, a samo wykonanie jest naprawdę proste. Do przygotowania wytrawnych rogalików potrzebujemy: opakowanie ciasta francuskiego, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 1/2 filiżanki pesto bazyliowego, 200 g świeżego sera koziego, jajko, sól i pieprz. Rozkładamy płasko ciasto francuskie. Wycinamy z niego długie trójkąty. Z porcji ciasta...

  • Quiche z brokułami i marchewką

    ...pyszną Quiche z brokułami i marchewką przygotowaną na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego. Inwencja należy do Ciebie. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 200 g twarożku kanapkowo(...)Podasz ją na zimno i na gorąco. Ta przepyszna, wytrawna potrawa pochodzi z Francji, ale ma mnóstwo fanów w Polsce. Jej bazowymi składnikami są jajka i śmietana. Quiche możesz wykonać w ceramicznych...

  • Złociste ślimaczki

    ...pieczenia. Posmaruj je na wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Piecz w temperaturze 200°C. ok. 20 minut. Podaj na ciepło lub na zimno jako przekąskę (możesz dodatkowo  posypać np. posiekanym szczypiorkiem).

Dyskusje na temat: z ciasta francuskiego na zimno
  • Re: Moje urodziny

    skoro pojawił sie temat ciasta francuskiego to proponuje pokroic ciasto na plastry szerokosci 3-4 cm i dlugosci 10, na kazdy taki pasek polozyc plaster szynki i sera zoltego, zwinac a nastepnie upiec w piekarniku; podawac mozna na cieplo i na zimno, ja w trakcie pieczenia smaruje bialkiem z jajka ladniej wtedy wygladaj na stole; podaje z keczupem lub sosem czosnkowym jako przekaske:)

  • Re: co na roczek?

    A co powiesz na kawałki piersi z kurczaka w panierce pieczone w piekarniku? Można jeść na ciepło, albo na zimno z np. uwielbianym przez dzieciaki keczupem? Lub przygotowane wcześniej mini pizze na cieście francuskim, z ciasta francuskiego wycinasz niewielkie kółka, smarujesz lekko sosem pomidorowym, na to kawałek pieczarki lub papryczki, trochę szynki lub innej wędlinki, odrobina tartego sera

  • Re: co na sylwestra??

    Na szybkie słone przekąski polecam "paszteciki" z ciasta francuskiego nadziewane serem, szynka i pieczarkami, podawane na zimno (do przygotowania wcześniej) lub na ciepło (pieką się ok 15 min) najlepiej z sosem czosnkowym. Ze sprawdzonych ciepłych dodatków pasujących do % świetnie sprawdza się chili con carne (szczególnie gdy przemarznięci wracamy z oglądania fajerwerków o północy). Zawsze

  • Re: Co podac na stol na sylwestra

    słono. Z ciasta francuskiego piekę paczuszki a w środku doprawiony szpinak. Może być do barszczyku. Na wejściu wszyscy dostali miseczkę flaków. Później plastry karkówki na gorąco z piekarnika(...)na sylwestra i andrzejki mam już zrobioną cytrynówkę, polecam. Fajny pomysł jest ze szparagami w galarecie, bo można dzień wcześniej przygotować. Ja na takie imprezy robię jajka na zimno z majonezem

  • Re: Podwójna osiemnastka :)

    można podać nachos z salsą pomidorową, krakersy i mini kanapeczki z różnymi pastami, można zrobić jakieś pikantne ciasteczka z ciasta francuskiego. Prócz tego można zrobić sałatkę owocową, bo wszyscy(...) foremkach i każdy może je sobie wziąć do ręki, poza tym jakieś lekkie ciasta np. sernik na zimno albo jakieś ciasto z owocami. I najważniejsze - dużo % :D osiemnastkę ma się tylko raz! :)))