• Informacje na temat:

    z ciasta francuskiego rogaliki

Artykuły na temat: z ciasta francuskiego rogaliki
  • Francuskie rogaliki z czekoladą

    Skład na 6 sztuk: ● płat ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego) ● jajko ● tabliczka czekolady albo krem czekoladowy ● 2 łyżki orzechów włoskich ● 2 łyżki cukru pudru.

  • Błyskawiczne rogaliki

    Składniki na 6 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego, mielony cynamon, cukier puder, świeże owoce, 1 łyżeczka cukru waniliowego, mięta lub melisa do dekoracji.

  • Składniki: 2 op. ciasta francuskiego, 45 dag mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku, masło, sól, kolorowy pieprz. Dodatk.: 3 plastry wędzonego sera, 5 suszonych pomidorów, 2 plastry sera feta, jajko...

  • Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, jajko do posmarowania rogalika, płatki migdałowe lub migdały w słupkach do posypania, 24 kostki gorzkiej czekolady...

  • Składniki na 8 sztuk: 1 op. ciasta francuskiego, 20 dag kremu typu nutella, 3 łyżki siekanych migdałów, 2-3 łyżki mleka, 1 jajko, 2 łyżki likieru kawowego, 8 łyżek wiórków czekoladowych.

  • Składniki: op. ciasta francuskiego, główka sałaty, ok. 15 dag plastrów żółtego sera, ok. 15 dag plastrów wędzonego boczku lub innej wędliny, białko.

  • Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 10 dag twardego żółtego sera, 1/2 czerwonej papryki, słodka papryka w proszku, 2 żółtka, sól, pieprz, kilka gałązek świeżej natki pietruszki...

  • Składniki: • opakowanie ciasta francuskiego • 10 dag twardego sera żółtego • czerwona papryka • 2 żółtka • słodka papryka w proszku • sól.

  • ...talerzu i wstaw do lodówki na 10 minut. Wałkowanie oraz chłodzenie ciasta powtarzaj jeszcze trzykrotnie. 3. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek. Pokrój go na 16 trójkątów. Na każdym połóż porcję konfitury wymieszanej z wiśniówką. Zwiń, zaczynając od podstawy. Rogi zawiń do środka. Uformuj rogaliki. Piecz je 15–20 minut w temp. 200ºC. Po wystudzeniu rogaliki oprósz cukrem pudrem.

  • Chrupiący rogalik z ciasta francuskiego, zwany croissant (wymawia się krłasą), Francuzi jedzą na śniadanie. Także w Polsce cieszy się coraz większym...

Przepisy na temat: z ciasta francuskiego rogaliki
  • Półksiężyce z ciasta francuskiego

    ...nadzienia możesz dołożyć też posiekane migdały. 3. Ciasto rozdziel na 2 porcje. Jedną prze-łóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj. Tak samo przygotuj resztę ciasta. Placki potnij na trójkąty. Na każdy nałóż porcję nadzienia. Zwiń,zaczynając od podstawy trójkąta. Czubki zawiń pod spód. Uformuj rogaliki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. 4. Żółtko utrzyj ze śmietaną.Posmaruj...

  • Przekąska dla kibica - rogaliki z pesto, szynką i serem

    Podczas kibicowania dobrze jest mieć jakieś przekąski pod ręką. Takie, które robi się szybko i łatwo, dobrze smakują i najlepiej, żeby pasowały do tradycyjnego napoju kibiców. Stąd pomysł na wytrawne rogaliki z pesto, szynką i kozim serem.

  • Rogaliki francuskie  z wiśniową konfiturą

    ...ponownie rozwałkuj ciasto na duży prostokąt. Jeszcze raz złóż jak kopertę. Połóż na talerzu i wstaw do lodówki na 10 minut. Wałkowanie oraz chłodzenie ciasta powtarzaj jeszcze trzykrotnie. 3. Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek. Pokrój go na 16 trójkątów. Na każdym połóż porcję konfitury wymieszanej z wiśniówką. Zwiń, zaczynając od podstawy. Rogi zawiń do środka. Uformuj rogaliki. Piecz je 15–20

  • Rogaliki z bryndzą

    Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (lub: kostka masła, 1 i 1/2 szklanki mąki, szklanka wody, szczypta soli), opakowanie bryndzy (ok. 20 dag), 10 dag serka śmietankowego, tymianek, cząber, ew. sezam i kminek, sól, jajko.

  • Delicje francuskie z masą orzechową

    ..., mąką. Wyrób ciasto.  2. Rozpuść 5 dag masła, przestudź i wlej do ciasta. Ponownie wyrób, chłodź 2 godz. Gdy wyrośnie, rozwałkuj, na środku ułóż resztę masła. Złóż masłem do środka, rozwałkuj, złóż(...).  4. Ciasto cienko rozwałkuj. Nałóż po porcji farszu i zwiń od podstawy. Gdy wyrośnie, piecz w 200 st. C przez 20 min. Lukier: cukier puder utrzyj z wrzątkiem, posmaruj rogaliki, posyp orzechami.

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    .... Dekorować rzeżuchą. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal Rogaliki z szynką Składniki na 12 sztuk: - opakowanie (270 g) ciasta francuskiego, - 150 g gotowanej(...)Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-ryżowym i sosem holenderskim Składniki na 4-6 porcji: - opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270g), - 125 g ryżu basmati, - sól, - cebula...

  • Hot-dogi w cieście

    Składniki: 6 łyżek śmietany 6 łyżek musztardy Sól, pieprz 500 g mrożonego ciasta francuskiego 12 parówek 120g sera gouda Pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Śmietanę zmieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozmrozić, rozwałkować, wycinać trójkąty równoramienne (jak na rogaliki). Każdy trójkąt z ciasta posmarować 1 łyżką przygotowanego sosu. Na cieście (u podstawy...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    .... 3. Taka konfitura doskonale nadaje się do ciast, naleśników lub pysznych rogalików z ciasta francuskiego! Zupa dyniowa z suszonymi morelami i pestkami dyni Składniki: 500 g dyni garść...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ...konfitura doskonale nadaje się do ciast, naleśników lub pysznych rogalików z ciasta francuskiego!

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    Wyśmienite ciasta Idealny lukier: Aby go przygotować, utrzyj 2 białka z 20 dag cukru pudru. Dodaj 2 łyżki przegotowanej, bardzo zimnej wody i miksuj, aż lukier będzie lśniący i gładki. Kolorowa(...). Ile ciasta do formy? Podczas pieczenia dobrze wyrobiona drożdżowa baba zdrowo rośnie. Dlatego ciastem napełnij foremkę do połowy. Gdy nie masz czasu: Świeże drożdże zastąp suchymi. Nie robi się...

Dyskusje na temat: z ciasta francuskiego rogaliki
  • Re: co do szkoły?

    możesz piec dzieciom rogaliki lub pierożki np. z ciasta francuskiego lub kruchego z ulubionymi nadzieniami : owoce, szynka+ser zółty, ser biały na słodko, pieczarki z serkiem topionym ...

  • Re: Jaki deser dla mamy .?

    Ale jesteście niemili ... jejku, nie wiedziałam, że starsi ludzie są tacy okropni. Myślałam, że mi coś doradzicie, a przyczepiacie się o błąd ortograficzny, który zrobiłam w pośpiechu, żeby rodzice nie przejrzali mojich planów, bo komputer mamy w kuchni i wszyscy się patrzą co robię . A co do deseru to już sama sobie wymyśliłam rogaliki z ciasta francuskiego nadziewanie konfiturą truskawkową

  • Re: Rogaliki drożdżowo-serowe z marmoladą

    A na zdjęciu jak byk rogaliki z ciasta francuskiego! Gratulacje, kompletna ignorancja kulinarna.

  • Re: Półksiężyce z ciasta francuskiego

    Takie ciasto z twarogiem jest przepyszne, ale to nie jest ciasto francuskie i ciężko jest z niego zrobić cienkie płachty, aby zwijać np. rogaliki. Autorzy wiele jeszcze muszą sie nauczyć.

  • Re: Księżyce w wanilinowym cukrze

    ROGALIKI CHYBA Z CIASTA FRANCUSKIEGO CZY ZLE WIDZĘ ?

  • Re: Rogaliki francuskie  z wiśniową konfiturą

    do ciasta francuskiego drożdży sie nie daje

  • Re: Sen miałam. Przerażajacy

    moja wyobraźnia już zapach poczuła :DDD ale z domu nosa już nie wystawiam, więc mogę jedynie upiec rogaliki z ciasta francuskiego z malinowym nadzieniem :)

  • Re: skłamałam ;-)

    i krokieciki. Ja robię je z mrożonego ciasta francuskiego. Błyskiem wychodzą. Albo żurek z białą kiełbasą, ziemniaczkami albo jajkiem. Chlebek do tego i masz szybkie jedzonko na ciepło:) Czarodziejko, na ciepło(...)no ja też mam francuskie w lodówce ... ale chyba Cons mnie wczoraj natchnęła jeszcze na kurczaka ... no nie miała baba kłopotu ;-) Dokładnie. Ja z ciasta fr. robie mnóstwo rzeczy, od tart warzywnych

  • Re: skłamałam ;-)

    No to faktycznie machnij barszczyk i krokieciki. Ja robię je z mrożonego ciasta francuskiego. Błyskiem wychodzą. Albo żurek z białą kiełbasą, ziemniaczkami albo jajkiem. Chlebek do tego i masz(...) a teraz serio, to jakies przekąski, koreczki, kanapeczki, babeczki (mysle o takich wytrawnych) To urodziny małej? Dokładnie. Ja z ciasta fr. robie mnóstwo rzeczy, od tart warzywnych z fetą np, po

  • A jednak...

    pomimo szóstki z polskiego. Obraziłaś się.... "pani z polskiego, pani z francuskiego"... Z polskiego mogłaś mieć i siódemkę, ale pani od polskiego jest polonistką, a z francuskiego ciasta to ja często robię rogaliki. Pozwolę też zapytać Ciebie "co autor miał na myśli" pisząc: "...pania z polskiego, ktora juz nie jest pania:PP, tylko kims duzo, duzo bardziej waznym, bylam w Pradze z kolezanka