• Informacje na temat:

    z ciasta francuskiego śliwki

Artykuły na temat: z ciasta francuskiego śliwki
  • Składniki na 18 porcji: 1 op. mrożonego francuskiego ciasta, 1 kg śliwek (np. odmiany Opal albo Stanley), 45 dag masy marcepanowej, 12 dag cukru pudru, 2 jajka, 6 łyżek konfitury morelowej, 6 łyżek drobniutko posiekanych migdałów, 2 łyżki mleka...

  • Składniki: 20 dag białego sera, 5 dag cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka waniliowego proszku budyniowego, 1 op. cukru waniliowego, 30 śliwek, 2 op. ciasta francuskiego, 5 dag migdałów w płatkach...

  • Składniki: po 5 dag suszonych śliwek, moreli, rodzynek i żurawiny, 25 dag tłustego twarogu, 2 żółtka, 1 jajko, cytryna, 5 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1/2 op. budyniu waniliowego, 35 dag ciasta francuskiego 3mąka...

  • Składniki na 8 porcji: • pół kg śliwek węgierek • 30 dag cukru żelujacego • 2 łyżeczki cynamonu • rolka ciasta francuskiego • żółtko jajka • miód akacjowy.

  • Składniki na 8-10 porcji: 50 dag małych śliwek (np. ulena, mirabelki), 4 łyżki brązowego cukru, 1 opak. ciasta francuskiego, kilka listków melisy do dekoracji.

  • Składniki na 8 porcji: 30 dag śliwek, opakowanie francuskiego ciasta, żółtko, 2 łyżki śmietany kremówki, 5 łyżek cukru, opakowanie cukru waniliowego, 10 dag serka śmietankowego, 15 dag mielonego twarogu, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanych pistacji.

  • Składniki na 24 porcje: 40 dag białego sera, 10 dag cukru, 1 jajko, 2 łyżeczki wa niliowego proszku budyniowego,1 op. cukru waniliowego, 12 śliwek, 2 op. ciasta francuskiego, bita śmietana...

  • Składniki na 12 porcji: 1/2 kg miękkich dojrzałych śliwek, 30 dag cukru żelującego (1:1), 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 żółtko, szczypta soli...

  • Francuskie z boczkiem

    Faszerowane ciasto francuskie to sposób na szybką przekąskę, gdy goście już stoją w drzwiach. Ciekawy smak - podczas pieczenia, można uzyskać, dodając do potrawy szczyptę suszonych owoców (np.: śliwki, żurawinę lub rodzynki).

  • Przepis przysłała Maria Koper z Koronowa Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, jajko, 6-7 łyżek dżemu śliwkowego, 1 kg śliwek, 10 dag masła, 2 łyżeczki cynamonu(...) ułóż w formie, środki posmaruj dżemem śliwkowym, a krawędzie jajkiem. Ułóż na nich poskręcane paski ciasta, lekko dociśnij. Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Pokrój na plastry, ułóż na...

Przepisy na temat: z ciasta francuskiego śliwki
  • Koszyczki z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i śliwkami kalifornijskimi

    Sposób przygotowania W zależności od wielkości foremek (kokilek), którymi dysponujemy, ciasto podzielić na 6 lub 8 porcji. Foremki wysmarować masłem, wyścielić kawałkami ciasta francuskiego. Śliwki(...) blendera). Dodać pokrojone śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie i natkę pietruszki. Masę przełożyć do foremek wyłożonych ciastem francuskim. Koszyczki piec przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do...

  • Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich

    Sposób przygotowania W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmaruj warstwą musu ze śliwek kalifornijskich oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokrój na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak “spiralkę". Paluchy układaj obok siebie na formie...

  • Ciasta z ananasem

    ..., aż ciasto będzie całkowicie gładkie.  2 . Do tortownicy wlej 3/4 ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C i piecz 20 minut. Do pozostałej części wsyp kakao. Wymieszaj. Wylej na podpieczone ciasto. Ułóż na nim ananasy i śliwki, delikatnie dociśnij. Piecz ciasto jeszcze 50 minut.  3. Galaretkę rozpuść w 350 ml wody, ostudź. Polej ciasto cienką warstwą tężejącej galaretki...

  • Bułeczki ślimaki z pastą ze śliwek kalifornijskich, twarogiem i płatkami migdałów

    Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut.

  • Pijane tartaletki

    Ciasto francuskie rozwiń. Foremkami do tartaletek wytnij z ciasta 6 krążków.

  • Coś słodkiego, ze śliwkami...

    Najpyszniejsze owoce sezonu - śliwki - kuszą z każdego owocowego straganu. Można z nich zrobić szybki deser, ni to ciasto, ni to tartę. Naprawdę, bardzo łatwy.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki. I mimo że aura za oknem bywa niesprzyjająca, w kuchni cieszyć się możemy kulinarnymi smakołykami, które dodają witalności i energii na chłodne dni. Jest to bowiem idealna pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Warto zatem sięgnąć po garść kulinarnych inspiracji, które zaowocują niezapomnianymi smakami jesiennych...

  • Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: •30 minut wolnego czasu •Śliwki bez pestek Hortex – 1 opak. wystarczy na 20 ciasteczek •ciasto francuskie świeże lub mrożone •po łyżce drobno posiekanych orzechów, migdałów, wiórków kokosowych •łyżkę bułki tartej •cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1.Śliwki lekko rozmróź. 2.Obtocz w orzechach, migdałach i wiórkach kokosowych wymieszanych...

  • Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

    ...lepiej po zapieczeniu. Składniki (dla 4 osób) 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g) 1 cukinia 1 kabaczek 1 bakłażan 1 pomidor 100 g koziego sera 150 ml śmietanki kremówki(...) g świeżego szpinaku 0,5 arkusza gotowego ciasta francuskiego (ok. 100 g) 600 ml bulionu warzywnego lub wody 100 ml śmietanki kremówki 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub podobnej Przygotowanie...