• Informacje na temat:

    z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Artykuły na temat: z ciasta francuskiego ze szpinakiem
  • Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g), 500 g świeżego szpinaku, 150 g sera feta, 2 ząbki czosnku, 1 jajko , oliwa z oliwek, sól, pieprz...

  • Składniki na 4 porcje: 8 jaj przepiórczych, 2 czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, 40 dag liści szpinaku, cebula dymka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki mieszanki nasion (słonecznik i dynia), pół szklanki śmietany, łyżka posiekanej bazylii, 30 dag ciasta francuskiego, sól, pieprz, jajko.

  • Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, ok. 30 dag świeżego łososia (bez skóry), 40 dag szpinaku, ser feta, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, jajko do posmarowania, olej.

  • Składniki na 12 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 25 dag świeżego szpinaku, 12 dag sera feta, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 50 ml kwaśnej śmietany 12 lub 18 proc., 50 ml mleka, 5 dag startego żółtego sera, 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

  • Składniki na 10-12 porcji: 2 opakowania ciasta francuskiego, 1,5 kg szpinaku mrożonego w liściach, 2 cebule, 5-6 ząbków czosnku, 2 łyżki oleju, 15 dag sera typu feta, 3 łyżki śmietanki 30 proc., 3 jajka, sól, pieprz świeżo mielony, tarta gałka muszkatołowa, 4 łyżki nasion sezamu, masło do smarowania formy.

  • Składniki op. ciasta francuskiego, 10 dag mrożonego szpi naku, pół op. sera feta, 2 łyżki śmietany 18-proc., 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, żółtko, 2 łyżki masła...

  • Składniki: op. ciasta francuskiego, op. (45 dag) mrożonego szpinaku, łyżka masła, łyżka śmietany 30-proc., sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, bakłażan, 30 dag startej mozzarelli, tymianek, oliwa, 2 łyżki pestek dyni, cebulka dymka.

  • Jajka w cieście ze szpinakiem

    Ciasto filo smakuje bardzo podobnie do francuskiego, ale jest mniej tłuste i o wiele bardziej delikatne. Ostrożnie krój je na porcje – najlepiej porządnym nożem o ząbkowanym ostrzu.

  • Chrupiące trójkąty ze szpinakiem

    Składniki 2 opak. ciasta francuskiego, 27 dag mrożonego szpinaku, 4 pieczarki, cebula, 10 dag serka topionego edamskiego, 2 ząbki czosnku, jajko, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz czarny.

  • Składniki na 20 porcji: 35 dag mielonego mięsa mieszanego, 2 łyżki bazyliowego pesto, 1 strąk czerwonej papryki, 5 dag szpinaku, 3 łyżki oleju, 40 dag ciasta francuskiego, 10 dag sera typu feta, 1 jajko, mąka, sól, pieprz.

Przepisy na temat: z ciasta francuskiego ze szpinakiem
  • Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami

    Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego           200 g mrożonego szpinaku           2 ząbki czosnku           75 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland           50 g sezamu          100 g suszonych fig duże owoce np. Bakalland           1 łyżka oliwy           sól i pieprz do smaku           1 żółtko Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie...

  • Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

    Składniki: 45 dag ciasta francuskiego 50 dag liści szpinaku 10 dag chudego wędzonego boczku w cienkich plastrach 25 dag tartej mozzarelli 4 ząbki czosnku 2 jajka łyżka masła(...) piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz, aż wierzch się apetycznie przyrumieni. 5. Ze szpinakiem świetnie się komponują różne rodzaje sera. Do tarty możesz użyć sera pleśniowego, bryndzy, a nawet pokruszonego...

  • Łosoś w cieście francuskim

    Sposób przygotowania 1. Łososia skrop cytryną, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na godzinę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na patelni. Dodaj szpinak. Przypraw solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym. Duś pod przykryciem do miękkości.  2. Na rozłożone ciasto francuskie wyłóż łososia, przykryj szpinakiem i zawiń. Piecz 30 min. w temp. 200 st. C. Usmaż...

  • Pakuneczki w cieście francuskim

    ...szpinak, tak by wypełnił też ciasto po bokach. Zawiń płat ciasta i ściśle zlep na boku. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 25 minut w 180 st.  2. Jarzynka: boczek drobniutko pokrój i podsmaż na...

  • Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

    Składniki na 8 porcji: 800 g filetów z łososia (bez skóry), sól i pieprz czarny mielony, 50 ml oliwy z oliwek. 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 600 g świeżego lub mrożonego szpinaku, 40 g masła, 50 ml mleka, 50 g kwaśnej śmietany, 400 g mrożonego ciasta, francuskiego, 1 jajko, sezam do posypania, mąka tortowa do podsypania.

  • Samo zdrowie. Szpinak z orzechami w cieście francuskim

    ..., 1 łyżki oleju. Przygotowanie ciasta francuskiego: Zimne masło siekamy nożem z mąką. Dodajemy olej i chwilę wyrabiamy. Następnie dolewamy wodę i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy(...), dodajemy przyprawy, zdejmujemy z ognia. Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowujemy. Boki nacinamy w paseczki - tak aby środek pozostał w całości, a paskami można było zawinąć farsz. Nadzienie...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-ryżowym i sosem holenderskim Składniki na 4-6 porcji: - opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270g), - 125 g ryżu basmati, - sól, - cebula(...) zawiera: 2310 kJ/552 kcal Pikantne przekąski z nadzieniem hawajskim Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (270 g), - 3 plastry gotowanej szynki, - 6 plastrów ananasa z puszki, - żółtko...

  • ...z cytryny i limetki, - 3 łyżki gęstej śmietany, - 25 dag mrożonego ciasta francuskiego, - 1 żółtko, - 2 łyżki orzeszków piniowych Przygotowanie: 1. Szpinak rozmroź, osącz. Na margarynie zeszklij(...). 3. Podłużną formę wyłóż płatami rozmrożonego ciasta (brzegi muszą zwisać poza formę). Włóż kolejne warstwy: filety z łososia, szpinak, piure z morszczuka. Przykryj zwisającymi płatami ciasta, zalep...

  • ...1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego; 1 opakowanie szpinaku mrożonego; 30 dkg sera żółtego; 45 dkg szynki z indyka w plastrach.

  • Paszteciki szpinakowe

    Polecamy przepis na rewelacyjne paszteciki ze szpinakiem.

Dyskusje na temat: z ciasta francuskiego ze szpinakiem
  • Re: ciasteczka francuskie ze szpinakiem

    Jeśli nie chcesz robić ciasta francuskiego (bo zajmuje dużo czasu) możesz kupić gotowe:)

  • Re: Jakie dania ze szpinakiem?

    Ja zamiast jednej tarty robię tartaletki. Teraz mam do nich foremki, ale wcześniej wylepiałam ciastem foremkę na muffinki, jak nie mama czasu to używam ciasta francuskiego, do tego szpinak - ja szpinak zawsze doprawiam masłem, fetą, oliwkami i czosnkiem - zalewam jajkiem rozbełtanym ze śmietanką i voila!

  • Re: Ciasto filo....?

    Paczuszki ze szpinakiem /ok. 8 sztuk/ 1 duża cebula 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 2 ząbki czosnku ok. 250 g ciasta francuskiego (ciasto jest zwykle pakowane po 250-300 g, możemy zużyć całość(...) papierem do pieczenia, nakłuwamy lekko wierzch widelcem i smarujemy jajkiem (jeśli korzystamy z ciasta filo, nie musimy go nakłuwać). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do czasu zrumienienia.

  • Z ciasta francuskiego

    Wszystko na slodko. Znam przepis na ciasto francuskie z serem owczym lu kozim, tzw. feta, lub ze szpinakiem i duszona cebulka. Pycha, w kazdym razie cos innego.

  • Re: Z gotowego ciasta francuskiego

    Kocham dania z ciastem francuskim w roli głównej, sama się kiedyś rzuciłam na zrobienie go własnoręcznie, ale nic z tego nie wyszło, więc kupuję gotowe (np. piekarnia Limaro ma b. dobre). Nie znałam tego przepisu, ja na Gwiazdkę przyrządzam roladę z łososiem i szpinakiem. Ważne, żeby szpinak był dobrze odsączony, bo ciasto się zamoczy i będzie niesmaczne. Łosoś może być w formie zarówno wędzonych

  • Re: Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

    Haha, zdjęcie przepiękne aż chciałoby się zjeść tego łososia, ale chyba nie do tego przepisu - brakuje ciasta francuskiego!!! :-(

  • Re: Szpinakowe cuda

    wtedy zolty ser. Tak przygotowany jest doskonaly do nalesnikow czy pierogow ale wtedy mieszam go z serem. Mozna tez upiec pierozki z ciasta francuskiego i podac na cieplo do barszczyku czerwonego. Pycha(...)Woreczek z mrozonym szpinakiem wlozyc do goracej wody. Kilka minut potrzymac, potem wylozyc na sitko. W rondlu rozpuscic lyzeczke masla wlozyc szpinak , dodac 2 lub wiecej zabkow czosnku