• Informacje na temat:

    z ciasta naleśnikowego

Artykuły na temat: z ciasta naleśnikowego
  • Składniki na 12-14 porcji: 3 jajka, 200 ml śmietanki 30%, 15 dag pszennej mąki, 10 dag drobnego cukru, 2 łyżki wiśniówki, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 2 łyżki masła,1 łyżka bułki tartej, 50 dag mieszanych owoców: truskawek, malin, jeżyn; cukier puder do oprószenia gotowego deseru

  • Składniki na 5 porcji: 2 jajka, 250-300 ml mleka, 13 dag mąki pszennej, sól, 2-3 łyżki drobnego cukru, 1 łyżka oleju do ciasta naleśnikowego+olej do smażenia, 10 dag dżemu truskawkowego lub marmolady truskawkowej, ozdoby z lukrecji lub czekolady (na różki), kuleczki lub gwiazdki cukiernicze (na oczy). Do dekoracji: listki mięty oraz kwiaty rumianku lub stokrotki.

  • To musisz wiedzieć przyrządzając mięso w cieście

    .... Przegryzki Przygotowuję je z ciasta naleśnikowego z dodatkiem ziół i pokrojonych pasków piersi kurczaka. Mięso obtaczam w cieście, smażę w głębokim tłuszczu, osuszam papierowym ręcznikiem. Podaję na(...)Które ciasto? Do zapiekania mięsa wybieramy ciasta drożdżowe, francuskie, filo lub naleśnikowe. Po upieczeniu utrzymają zarówno farsz, jak i większe mięsne kawałki w apetycznej całości. Jakie...

  • ...1. Wszystkie składniki ciasta wkładam do wysokiego naczynia i miksuję na jednolite ciasto (uwaga, na początek dodaję tylko 1 szkl. mąki, ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego i jeśli jest za rzadkie, dodaję jeszcze ok. 1/2 szk. mąki). Naczynie z ciastem przykrywam folią, wstawiam na 1 godz. do lodówki. 2. W garnku mocno rozgrzewam olej...

  • ...ciasto i odstawiam na bok na ok. 30 minut, aby mąka spęczniała. Potem odlewam ok. 1/2 szklanki ciasta naleśnikowego. Mieszam je z kakao. 2. Rozgrzewam patelnię, cienko smaruję ją olejem. Wylewam małą porcję jasnego ciasta. Równomiernie rozprowadzam je po całej patelni. Potem nabieram łyżkę ciemnego ciasta i wylewam je na naleśnik, robiąc przy tym dekoracyjne esy-floresy. Smażę naleśnik na...

  • SKŁADNIKI: 1. Wymieszaj dokładnie składniki ciasta naleśnikowego – tak, aby miało konsystencję śmietany. 2. Następnie wlewaj po porcji ciasta głębszą łyżką na patelnię i smaż je na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto. 3. Przygotuj farsz do naleśników: biały ser połącz z jogurtem (lub mlekiem) – z taką ilością, aby masa była gęsta, ale równocześnie lekko płynna. Następnie...

  • Składniki: 4 jajka, 10 dag mąki, 80-100 ml mleka, cukier puder do posypania, olej do smażenia, sól Przygotowanie: Mąkę, żółtka i mleko wymieszaj na gęste ciasto. Białka ubij ze szczyptą soli, delikatnie wymieszaj z ciastem (powinno mieć konsystencję pianki i być troszkę gęstsze od naleśnikowego). Olej rozgrzej w rondlu. Ciasto wlej cienką strużką przy pomocy lejka, woreczka...

  • ..., posypywać kiełkami, zwijać fantazyjnie i podawać od razu. Przygotowanie: ok. 55 minut Nasza rada Jeśli nie mamy pieczonej piersi kaczej, do farszu naleśnikowego można dodać wędzonego kurczaka...

  • ...1 Żółtka utrzyj mikserem ze szczyptą soli i cukrem pudrem (2 łyżki odłóż do posypania). Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlej olej, zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego; jeśli jest za gęsta, dodaj mleko. Białka ubij na pianę, wymieszaj z ciastem. 2 Jabłka obierz, pokrój na ósemki, usuwając...

  • Naleśnik nie jedno ma imię

    ...ciastem. Na patelni rozgrzewać po łyżeczce oleju. Wylewać porcje ciasta naleśnikowego. Równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Rozłożyć po kilka plasterków gruszki i boczku.  Posypać...

Przepisy na temat: z ciasta naleśnikowego
  • Kalmary w cieście piwnym

    ...pieczenia, mąkę oraz sól i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.  Przygotowane wcześniej kalmary zamaczać...

  • Naleśniki z szynką

    ...obsechł. 4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Partiami nabieraj porcje ciasta naleśnikowego. Smaż rumiane i puszyste naleśniki (w razie potrzeby dolewaj olej). Zdejmuj je z patelni i trzymaj w cieple...

  • Roladki z łososiem

    Składniki: Naleśniki: 2 jajka 100 g mąki 1/2 szkl. mleka (może być rozmieszane z wodą) szczypta soli łyżeczka oleju + olej do smaż. Farsz: 150 g łososia wędz. 1/2 ogórka wężowego 150 g serka kremowego 1/2 cytryny pęczek koperku Przygotowanie: 1.Składniki ciasta naleśnikowego starannie rozmieszaj lub zmiksuj, odstaw na ok. 15 min. Łososia pokrój, koperek posiekaj, umyty...

  • Sposoby na naleśniki

    ...bazowego ciasta naleśnikowego dodaj dwie łyżki cukru. Smaż naleśniki około minuty z każdej strony. Śmietankę ubij wraz z serkiem mascarpone. Do gęstego kremu dodaj cukier puder, cukier waniliowy, sok...

  • Pieczarki w cieście naleśnikowym - przysłała Mieczysława

    Przygotowanie: Pieczarki umyć, osączyć, odciąć ogonki przy kapeluszu, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem, skropić sokiem z cytryny. Z mąki, mleka, jaj i wody przygotować ciasto nieco gęstsze od naleśnikowego, osolić do smaku. Pieczarki maczać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

  • Kluchy i kluski

    Kluski lane są delikatną i prostą mieszaniną jajek i mąki z bardzo niewielkim dodatkiem wody. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Kluski wyrabia się dosyć długo, aby wtłoczyć odpowiednio dużo powietrza, które pozwala na spulchnienie ciasta. Tak przygotowane płynne ciasto wlewa się następnie do gotującego się płynu (np. zupy) cienkim strumieniem, tuż...

Dyskusje na temat: z ciasta naleśnikowego
  • Re: Płatki owsiane

    można też dodać do ciasta naleśnikowego

  • Re: Naleśniki idealne

    Do ciasta naleśnikowego dodaję odrobinę oleju...

  •   Re:  z czym naleśniki???????

    Do ciasta naleśnikowego zetrzeć na grubej tarce parę jabłek. Podawać posypane cukrem pudrem. SMACZNEGO

  • Re: Złociste krokieciki

    dwa jajka do ciasta naleśnikowego a dwa do panierki

  •  Re:  gofry ;]

    Ciasto na gofry robi się bardzo podobne do ciasta naleśnikowego. Istnieją też specjalne "mieszanki gofrowe" w supermarketach. Smacznego ;]

  • Re: Zamiast wina czy piwa Polacy coraz chętniej sięgają po cydr

    Przyjaciółka francuska podpowiedziałi mi, żebym dodała 1/2 szklaneczki cydr udo ciasta naleśnikowego i to było TO...wyszły takie puszyste...

  •  Re:  Krokiety

    ja do naleśnikowego ciasta na krokiety dodaję więcej jajek bo wtedy można usmażyć cienkie i elastyczne naleśniki które nie będą pękać przy zawijaniu.do ciasta dodaję "wegetty" i świeżego roztartego czosnku i olej (kujawski).

  • Re: Jaką trzepaczkę wybrać?

    Prawdziwy, staropolski gadget (gadżet) kuchenny: fyrlok, mątewka. Zanim pozbędziesz się choinki, warto byś wiedział, że możesz ją wykorzystać. Wystarczy chwila wysiłku, żeby samodzielnie zrobić przydatny w każdej kuchni przedmiot - mątewkę! Mątewka to gadżet stosowany do ubijania sosów, ciasta naleśnikowego albo jajek. Przydaje się w wielu sytuacjach - zrób, a sam się przekonasz! Oto, jak zrobić

  •   Re:  z czym naleśniki???????

    do ciasta naleśnikowego wkrój paprykę surową ,z 10dag szynki ,cebulę i zetrzyj sera żółtego 10 dag ,wszystko wymieszaj i smaż na patelni placki smakuje jak pizza daj keczup

  • Re: Sposoby na naleśniki

    nigdy masła nie daję do ciasta naleśnikowego