• Informacje na temat:

    z ciastem filo

Artykuły na temat: z ciastem filo
  • Delikatne danie z kurczakiem ●2 piersi z kurczaka ●gruba sól i pieprz mielony ●3 łyżki oleju ●4 marchewki, pokrojone na plasterki ●cebula, drobno posiekana ●łyżeczka suszonego tymianku ●1/3 szklanki mąki ●1/3 szklanki chudego mleka ●300 g mrożonego groszku ●2 łyżki soku z cytryny ●6 arkuszy ciasta filo...

  • Smakołyk z ciasta filo 

    Podaj na talerzu z rukolą.

  • Składniki: 4 plastry ciasta filo, masło, 4 cienkie plastry boczku (wędzonego lub surowego), 10 dag żółtego sera (np. edamskiego), 4 duże pieczarki, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji.

  • Składniki: opakowanie ciasta filo, 50 dag szpinaku, 20 dag sera feta, 10 dag rozpuszczonego masła, 3 jajka, szczypta gałki muszkatołowej, po 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i szczypiorku, cebula, sól, pieprz, olej.

  • Składniki na 6 porcji: 8 płatów ciasta filo, ½ szklanki roztopionego masła, 40 dag małych ziemniaków, 15 dag brokułów, 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc., 2 jajka, 3 łyżki serka mascarpone, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki bułki tartej, 1 garść migdałów, gałka muszkatołowa, sól, pieprz...

  • Składniki na 4-6 porcji: 50 dag mielonej wołowiny, 5 dużych ziemniaków, 1 opakowanie ciasta filo, 20 dag sera feta, 25 dag pomidorków cherry, 1 duża cebula, 2 marynowane papryczki chili, 1/2 szklanki śmietany 18 proc., 2 jajka, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek do smażenia, 10 dag masła, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa, mieszanka śródziemnomorskich przypraw...

  • Składniki na 10 sztuk: 1 opakowanie ciasta filo, 35 dag mielonej wołowiny, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 pęczek tymianku, 15 dag sera żółtego w kawałku, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, olej do smarowania cias ta, oliwa z oliwek do smażenia, sól, pieprz mielony, gęsta kwaśna śmietana jako dodatek...

  • Składniki: opakowanie ciasta filo, 20 dag bobu, 3 łyżki sera z niebieską pleśnią, stopione masło, łyżka gęstego jogurtu naturalnego, sól, pieprz.

  • Pierogi z ciasta filo z łososiem

    Składniki na 3-4 porcje: 1 opakowanie ciasta filo, 25 dag filetu z łososia l 15 dag sera ricotta lub zmielonego twarogu tłustego, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 ząbki czosnku, ½ cytryny, 5-6 łyżek roztopionego masła, sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny.

  • Tarta na cieście filo

    Składniki na 6 porcji: 8 płatów ciasta filo, 1/2 szklanki roztopionego masła, 40 dag małych ziemniaków, 15 dag brokułów, 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc., 2 jajka, 3 łyżki serka mascarpone, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki bułki tartej, 1 garść migdałów, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Ziemniaki wyczyść myjką albo ostrym nożem zeskrob z nich skórkę. Starannie umyj. Włóż do garnka, zalej wodą...

Przepisy na temat: z ciastem filo
  • Amerykańskie cygara z ciasta filo z farszem ze śliwką kalifornijską

    Sposób przygotowania Śliwki kalifornijskie drobno posiekaj. Mięso przełóż do miski, dodaj śliwki, wszystkie przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Arkusze ciasta filo przytnij aby miały kształt(...) czynności z pozostałymi arkuszami ciasta.  Pamiętaj, że kiedy pracujesz z jednym płatem ciasta, reszta powinna być przykryta ściereczką, ponieważ ciasto filo szybko wysycha i zaczyna się kruszyć...

  • Ciasteczka serowe z ciasta filo

    Składniki: - 110 g masła, - 2 łyżki mąki, - 150 g sera feta, - po 100 g Greyerzer i Pecorini, - czarny pieprz, - gałka muszkatołowa, - 2 płaty gotowego ciasta filo (po ok. 330 g), - mięta i rozmaryn do dekoracji Przygotowanie: 30 g masła roztopić w rondelku, dodać mąkę, a następnie stopniowo wlewać mleko i gotować 2-3 minuty. Odstawić. Fetę rozgnieść widelcem, pozostałe sery drobno...

  • Ciasto mleczne

    Składniki: - laska wanilii, - 500 ml mleka, - szczypta soli, - 200 g cukru, - 75 g grysiku, - 3 jajka, - 100 g masła, - 650 g ciasta filo (lub yufka), - sok z połowy cytryny, - cienko obrana skórka z 1 cytryny, - kawałek cynamonu, - cukier puder Przygotowanie: Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ. Mleko, szczyptę soli, 100 g cukru, laskę wanilii i wybrany miąższ...

  • Apetyczne pierożki w greckim klimacie: Spanakopita z serem Aldamer

    Piaszczyste plaże, gorące promienie słońca i… pyszne potrawy! Tak, właśnie za to pokochaliśmy Grecję. Sekret ciekawych smaków i nietuzinkowych dań, których można spróbować w tym niezwykle słonecznym zakątku Europy, tkwi w miłości Greków do lokalnych produktów. Jednym z takich przysmaków jest spanakopita. Danie to możemy przygotować na kilka sposobów: z ciasta filo lub z francuskiego, w formie...

  • Kolorowe tartaletki

    Na cieście filo, z mięsem i fioletową cebulką Składniki: 2 czerwone cebule 400 g pomidorów 10 czarnych oliwek kilka gałązek oregano 1/2 opakowania ciasta filo 2 łyżki oleju 400(...). 3. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Foremki na minitarty wylep przygotowanym ciastem i piecz 10 minut. 4. Posiekaj czosnek i podsmaż na oliwie z szalotką i kawałkami szparagów. Ziemniaczaną masę wyłóż na...

  • Smażone roladki

    ..., kawałki ryby. Na płaski talerz nalej wodę. Zanurzaj w niej po 1 arkuszu papieru, a gdy zmięknie, kładź go na blacie i nakładaj po porcji farszu (ciasta filo nie mocz). Zwijaj, zaczynając od zawinięcia...

  • Wareniki z konfiturą

    ...wiśniowej konfitury. Błyskawicznie: Klasyczne ciasto zastąp francuskim lub filo. Wykrój kółka, nałóż farsz, zlep i... upiecz! Czas przygotowania: ok. 60 minut...

  • Spody do babeczek i tartaletek

    Francuskie kwiatki Rozmroź 1 op. francuskiego ciasta (a jeszcze lepiej ciasta filo). Płat ciasta cienko rozwałkuj. Potem potnij go na niewielkie kwadraciki. Ułóż po 3 kwadraciki – jeden na drugim, formując rozetki. Włóż je we wgłębienia w formie na muffinki. Dobrze dociśnij do spodu i brzegów. Ciasto ponakłuwaj widelcem, aby nie wybrzuszyło się w czasie pieczenia. Wstaw do piekarnika...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...z przezroczystego ciasta filo, wypełnione szpinakiem, pachnącym czosnkiem (spanakopites). Chrupiące niczym frytki zgrabne krążki kalmarów, usmażonych na oliwie w lekkim jak puch cieście. Albo grillowane...

Dyskusje na temat: z ciastem filo