• Informacje na temat:

    z cukinii lub kabaczka

Artykuły na temat: z cukinii lub kabaczka
  • Składniki na 3 porcje: 1/2 młodego kabaczka lub cukinii, 1/2 kg piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 szklanka śmietanki 30 proc., 2 dojrzałe pomidory, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia...

  • Skład na 6 porcji: ● 500 g kabaczka lub cukinii ● 150 g kaszy jaglanej ● 2 większe marchewki ● 100 g żółtego sera ● 100 g kiełbasy np. szynkowej ● 1 duża cebula ● sól i pieprz czarny mielony ● 2 ząbki czosnku ● szczypta majeranku ● 1/2 łyżeczki kminku ● 2 jajka...

  • Cukinia duszona z papryką i kabaczkiem

    ...1 Cukinie opłucz, pokrój w plastry lub kostkę. Nie obieraj ich ze skórki. Kabaczka opłucz, obierz ze skórki. Przekrój wzdłuż na pół. Jeśli jest duży i ma duże pestki, wydrąż środek, usuwając pestki. Pokrój w kostkę. Pomidory zalej wrzątkiem, przelej zimną wodą, zdejmij skórkę. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę lub piórka. Papryki opłucz, przekrój, usuń gniazda nasienne. Pokrój w dużą...

  • ...• 3 średnie kabaczki lub cukinie • 1 duży niewędzony oscypek • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego • 4–5 łyżek oliwy z oliwek • sok z 1 cytryny • 2–3 ząbki czosnku • świeży tymianek • syrop klonowy do polania • garść niesolonych orzeszków np. pinii• 30 minut • dla 8 osób • cena 25 zł...

  • Przepis przysłała Agata Brzana z Iwonicza Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (275 g, wym. 25x42 cm), po pół kg cukini i kabaczka, duże jabłko (ok. 20 dag), pół szklanki(...) dużych oczkach. Ułóż na patelni, smaż pod przykryciem na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) około 20 minut. Wsyp cukier (można dać mniej lub więcej wg uznania), smaż bez przykrycia 10 minut. Wsyp...

  • Składniki: cukinia, pół kabaczka, cebula, zielona i żółta lub jasna papryka, 2 ząbki czosnku l 2 łyżki oleju, puszka białej (najlepiej drobnej) fasoli, natka do dekoracji, sól, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka...

  • Kabaczek, król leczo

    Żadne przyzwoite leczo nie może się obejść bez kabaczka. To warzywo nadaje potrawie głębi ale także masy i spoistości, jednak kabaczki możemy jeść nie tylko w tej postaci.

  • Zielone warzywo pełne zalet!

    Cukinię z kabaczka wyhodowali Włosi. To jedno z nielicznych warzyw, w którym nie odkładają się metale ciężkie, czyli jest ekologiczne z natury.

  • Składniki dla 4 osób: • 2 kalarepy • 3 papryki w różnych kolorach • 3 dymki • kabaczek lub cukinia • brokuł • łyżka oliwy • sól • pieprz...

  • Patison na talerzu

    Mniejszy brat dyni, kabaczka i cukinii. Warto go posmakować - patison jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość.

Wideo na temat: z cukinii lub kabaczka
  • Warzywa zmniejszają szkodliwy wpływ dymu z grilla

    ananasy. Warzywa, które dobrze komponują się z grillowanym mięsem to kabaczki, bakłażan, cukinia, papryka i cebula. – Unoszący się z brykietu lub węgla dym jest toksyczny dla organizmu. Niestety(...) czystość. Niestety, wiele osób zapomina o umyciu rusztu z pozostałości potraw i tłuszczu. Duże znaczenie ma też palenisko. Jako opału najlepiej używać brykietu, węgla drzewnego lub drewna z drzew

Przepisy na temat: z cukinii lub kabaczka
  • Szaszłyki z papryki, kabaczka, cukinii i cebuli

    Sposób przygotowania 1. Cebulę pokrój w grube plastry. Cukinię i kabaczka umyj, pokrój na krążki o grubości około pół centymetra. Z obu papryk usuń gniazda nasienne, umyj je i pokrój w kwadraty(...).  3. Na wymoczone patyczki nadziewaj naprzemiennie różne warzywa. Gotowe szaszłyki spryskaj oliwą, posyp ziołami, oprósz solą i pieprzem. Ułóż je na grillu lub aluminiowych tackach. Piecz na mocno...

  • Dynie i kabaczki - to warto wiedzieć!

    ...zwyczajną lub hokkaido. Do deserów wykorzystaj natomiast kabaczki. Pokrojone w plastry i obgotowane w syropie warzywo do złudzenia przypomina krążki ananasa. Kolorowe menu Dynie występują w różnych...

  • Racuszki z cukinii

    Z cukinii (w Polsce zwanej kabaczkiem) możesz zrobić niemal każde danie. Również racuchy, zwykle kojarzone z jabłkami i słodkim smakiem. Warzywne i na ostro są równie smaczne.

  • Kabaczek, król leczo

    Żadne przyzwoite leczo nie może się obejść bez kabaczka. To warzywo nadaje potrawie głębi ale także masy i spoistości. Ale kabaczki możemy jeść nie tylko w tej postaci.

  • Owoce jesieni na polskim stole

    Pożywna zapiekanka z kabaczków Składniki: 3 średnie kabaczki lub cukinie 1 duży niewędzony oscypek 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego 4-5 łyżek oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 2-3 ząbki czosnku świeży tymianek  syrop klonowy do polania garść niesolonych orzeszków np. pinii Przygotowanie: 1. Kabaczka umyj, przekrój na pół, pokrój na podłużne plastry. Oscypka...

  • Patison. Z czym się go je?

    Kosmiczne warzywo Patison, razem z dynią, cukinią, kabaczkiem, ogórkiem i melonem, należy do rodziny dyniowatych. Z wyglądu przypomina statek kosmiczny albo jak mówią Francuzi, beret księdza lub czapkę elektorską. Występuje w różnych kolorach - białym, zielonym, granatowo-fiołkowym, a nawet czarnym. Pod jego grubą skórą kryje się jasnokremowy miąższ zawierający witaminy C, B1, B2, a także...

  • Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

    ...3 jajka świeży tymianek oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Cukinię, bakłażana i kabaczka pokrój w cienkie plastry i przesmaż je na patelni(...) w miesiącu, porcjuję, zamrażam, a potem, gdy przychodzą niezapowiedziani goście, mogę przygotować obiad lub deser w jedyne 25 minut. Ciasto rozwałkowuję, przekładam do formy, piekę, dodaję sezonowe warzywa...

  • Otręby w kuchni - przemycamy zdrowie

    Warto wiedzieć, że błonnik może być rozpuszczalny lub nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny usuwa kwasy żółciowe z jelit, dzięki czemu obniża się poziom cholesterolu. Ponadto znajdują się w nim(...) z naszych ulubionych kotletów, to warto przynajmniej zastanowić się nad zdrowszym wariantem tego klasycznego, ale jakże pysznego dania. Odłożenie na bok bułki tartej i zastąpienie jej otrębami jest...

  • Grill? Dlaczego nie!

    ...ulubioną formą rozrywki Polaków i sposobem na niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi. Gdyby ogłosić konkurs na najpopularniejsze polskie danie z grilla - co drugi pytany odpowie bez wahania - kiełbasa(...) W ciągu ostatnich lat grillowanie stało się ulubioną rozrywką Polaków. Wraz z rozpowszechnieniem tego sposobu przygotowywania potraw rozgorzała dyskusja, czy potrawy z grilla są zdrowe. Oczywiście tak...

  • Dynia nie tylko do garnka

    Zajrzyjmy w akta dyni Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej, a do Europy trafiła dzięki Hiszpanom w XVI wieku. W Polsce przed laty uważana była za jarzynę przeznaczoną dla ludu wiejskiego lub dla(...)). Miąższ wykorzystywany w kuchni może służyć, jako przyboczny lub główny składnik potraw gotowanych, smażonych, duszonych, pieczonych, a nawet konfitur. Oto przydatne i smaczne przepisy. Makaron...

Dyskusje na temat: z cukinii lub kabaczka
  • Re: Dynia w kuchni

    ...pyszny jest mięsny gulasz, w którym zamiast cukinii lub kabaczka używam dyni. Do tego dochodzi papryka, cebula, czosnek, pomidory, przyprawy. Dynia rozgotowuje się i tworzy smakowity sos...