• Informacje na temat:

    z czym robić ciasto francuskie

Artykuły na temat: z czym robić ciasto francuskie
  • Ciasto parzone w kształcie wieży Eiffla

    ...francuskiej wolności i z i stworzy ciasto parzone w kształcie Wierzy Eiffla. - Wystawy paryskich cukierni to prawdziwy pokaz mody. Rzędy ekskluzywnie udekorowanych eklerek przyciągają wzrok przechodniów(...) do pieczenia wyłóż papierem. By zrobić ciasto parzone, wlej wodę, mleko, masło cukier i sól do dużego garnka. Delikatnie podgrzej aż roztopi się masło a całość zacznie się gotować. Wsyp mąkę.  Mieszaj...

  • ​Czy Święty Jacek wymyślił pierogi?

    ...tarce. Rybę, jajko i koperek łączymy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy partiami na podsypanym mąką blacie. Ma być grube na palec. Wycinamy kółka i delikatnie(...). A może nawet okrzyk bardziej wesoły niż zdziwiony. Powstaje pytanie: dlaczego łączymy tę postać ze smakowitą skądinąd potrawą? Jacek Odrowąż, czyli Święty Jacek, żył w XIII wieku w Sandomierzu, ale co...

  • Ciasto Trzech Kroli - krok po kroku

    Ciasto Trzech Kroli to znana na calym swiecie ciastkarska tradycja. Przygotowalam je i ja wedlug francuskiej wersji z kremem zwanym frangipane. Na zdjeciu:...

  • To o powidłach musisz wiedzieć

    Z jakich owoców robi się powidła? Najczęściej ze śliwek węgierek. Ale ja przygotowuję je również z żółtych mirabelek, moreli lub wiśni.

  • Anna Kalczyńska: Żadna ze mnie Rozenek!

    ...pojechałam do redakcji, zapukałam do gabinetu szefa i powiedziałam, że go przepraszam za tę wtopę na antenie i podaję się do dymisji. Spojrzał na mnie zdziwiony i mówi "Dziewczyno, o czym ty mówisz? To(...) nie bardzo mogę to robić, bo tu też zależymy od widzów i słupków (śmiech). Ale i tak mam wrażenie, że jest lepiej. Z wyglądu przypominasz mamę. A z charakteru? - Bardzo. Obie jesteśmy przyjazne...

  • Mamma mia!, czyli miłość po włosku

    ...i pysznego cornetto (zwanego również brioche ). Jest to pieczywo przypominające znanego nam dobrze francuskiego croissanta. Aby zasmakować prawdziwych rzymskich przysmaków, szukajcie miejsc, w których...

  • Tarteletki jabłkowe zwane « Elizejskimi » czyli Elysée

    ...  Autorem przepisu jest dom ciastkarski, słynny na całym świecie, Ladurée, założony w 1862 roku. A tarteletki te noszą nazwę francuskiego pałacu prezydenckiego,...

  • Chrust, chrustek, faworki

    Najlepsze sposoby na ciasto, z którego wyjdą kruche i delikatne chruściki.

  • Ziarno prawdy

    ...jest prawdą, że zamrożone ciasto pochodzi z Chin i leży w chłodniach miesiące czy nawet lata. Z prostej przyczyny: to byłoby nieopłacalne. Skład takiego pieczywa też jest na ogół dobry. Wystarczy(...) jest też bezpieczeństwo produkcji. W dużych zakładach częściej zachowuje się standardy, czystość, bo jest to kontrolowane. W małych nie zawsze. Niedawno byłam w modnej francuskiej piekarni. Okazało...

  • Urlop od wyrzeczeń

    ..., gdzie ukrywają się nadprogramowe kalorie? Wybraliśmy pięć typowych składników wakacyjnej "diety". Sprawdź, czym je zastąpić bez poczucia straty. Za dużo słodyczy Ile to kalorii? Gałka lodów(...) sobie: dość! I każdy posiłek kończysz czymś słodkim. Dlaczego tak łatwo wpadamy w skrajności? - Nasz mózg nie znosi zakazów, ograniczeń. Zwłaszcza gdy chcemy się zrelaksować, a od tego są przecież...

Przepisy na temat: z czym robić ciasto francuskie
  • Czym się różnią ciasta filo i francuskie

    Oba ciasta można stosować do wypieków wymiennie. Jednak smakują inaczej. Ciasto francuskie jest lekkie i chrupkie, a filo - miękkie i sprężyste.

  • Bliny - zdrowsza alternatywa dla naleśników?

    Crepes to cieniutkie francuskie naleśniki, pancakes - puszyste placuszki rodem z Ameryki. W Polsce popularnością cieszą się naleśniki, które można podawać zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie(...) dodajemy śmietanę oraz - sypiąc przez sito - mąkę z proszkiem. Całość mieszamy, dodajemy sól i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Bliny smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia...

  • Chleb na liście UNESCO?

    ...o  niemieckim chlebie. Także Jared Leto , z grupy 30 Seconds to Mars, powiedział podczas koncertu, że "kocha niemiecki chleb".  Napoleon i francuskie bułeczki  Duża różnorodność niemieckiego pieczywa wynika...

  • Udane wypieki

    .... Możesz temu jednak zaradzić, dodając do miksowanej masy 2-3 łyżki mineralnej wody gazowanej. Bez zagniatania Sprzedawane w sklepach gotowe ciasto francuskie to doskonała podstawa do przyrządzenia(...).) ma czekolada deserowa. To z niej najlepiej przyrządzać kremy, ciasta i desery. Czekolada mleczna zawiera od 20 do 35 proc. miazgi kakaowej. Unikaj jej, bo ma dużo cukru (50 proc.). Idealne ciasto na...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    ...nadzieniem czy kształtem, jedno pozostaje niezmienne - pieróg oznacza mączne ciasto, którym owijamy farsz. Smakowite zawijasy! Prawdopodobnie danie wymyślono już w III w. n.e. w Chinach. Początkowo(...), zwłaszcza sezonowe. Śmiało zawijajmy w pierogowe ciasto truskawki, maliny, jabłka, jagody czy kawałki dyni. Całość warto posypać cukrem, polać śmietaną, a nawet uatrakcyjnić smak aromatyczną czekoladą. To...

  • Pieczemy i gotujemy bez wpadek

    ...ciasta: Nie oszczędzaj czasu na wyrabianiu ciasta drożdżowego. Musisz to robić tak długo, aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia i dłoni. Wtedy ciasto się uda! Pyszny żurek i kiełbasa Gdy jest(...). Lukier: Jak go rozsmarować? Aby łatwo poszło, trzeba robić to na jeszcze ciepłych babach. Szybka polewa: Słodką dekorację błyskawicznie zrobisz, ucierając szklankę cukru pudru z 3 łyżkami soku z cytryny...

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...zapożyczeniem z kuchni francuskiej. Pieczywo bywa dodatkiem do prostej (choć bardzo aromatycznej) sałatki z pokrojonych w drobną kostkę warzyw: zielonego ogórka, pomidorów i cebuli z dodatkiem pietruszki(...) targach i bazarach - wystarczy rozrobić ją z oliwą. Zanim na stole pojawi się kuskus lub smażony ryż, podawana jest jeszcze jedna potrawa, która pełni funkcję przystawki lub pierwszego głównego dania...

  • Przepisy Ani Starmach na dania w 25 minut

    ...minut. Ciasto rozwiń, posyp startym serem i solą, lekko rozwałkuj, po czym po-krój w cienkie paski, każdy z nich zwiń w spiralę. Paluszki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do(...) lepiej po zapieczeniu. Składniki (dla 4 osób) 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g) 1 cukinia 1 kabaczek 1 bakłażan 1 pomidor 100 g koziego sera 150 ml śmietanki kremówki...

  • Szyfr złamany

    ...pokolenie umiejętność wyrabiania tego makaronu - trzeba odrywać malutkie kawałki ciasta makaronowego, zrobić z nich dysk, a potem uformować za pomocą kciuka. Fabrycznie robione orecchiete mają jedną stronę...

  • Kulinarny kalejdoskop Zurychu

    Zurych to nie tylko miasto finansjery, wspaniałej architektury, zachwycającej przyrody i ciekawych zabytków. To także raj dla smakoszy. Z lokalnej, wyśmienitej kuchni, można czerpać garściami.

Dyskusje na temat: z czym robić ciasto francuskie
  • Re: Ciasto Francuskie

    Ja robię najczęściej z piersią z kurczaka i pieczarkami, z szynką i serem, parówkami i serem, konfiturą wiśniową, po świętach robiłam z farszem z kapusty i grzybów, a nawet z jajecznicą :) fajne połączenie smaków. Właśnie mi minął "sezon" na ciasto francuskie i już nie wiedziałam z czym więcej robić