• Informacje na temat:

    z duszonymi grzybami

Artykuły na temat: z duszonymi grzybami
  • Zapiekanka gajowego - z kaszą i grzybami

    .... Do gotującej się kaszy możesz ew. wrzucić listek laurowy i 2-3 kuleczki ziela angielskiego. 3. Podgotowaną kaszę odcedź i wymieszaj z duszonymi grzybami. Przełóż do naczynia żaroodpornego...

  • Skład na 2 porcje: 2 kacze udka, 2 łyżki masła, 1/2 cebuli, 3/4 szklanki białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 50 g suszonych grzybów, 50 g suszonej żurawiny, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka mąki, sól, pieprz.

  • Składniki: 4 duże ziemniaki, 30 dag pieczarek, 25 dag pomidorków koktajlowych, 2 cebule,10 dag wędzonego boczku, 40 dag leśnych grzybów,1 łyżka mąki, 20 dag śmietany kremówki, 200 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, natka do dekoracji

  • Składniki dla 4 osób: 60 dag schabu • 3 cebule • 30 dag mrożonych lub świeżych grzybów • 2 łyżki masła klarowanego • 2 liście laurowe • 3 ziarna ziela angielskiego • majeranek • sól • pieprz • 2 łyżki mąki.

  • Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej, po 1 szklance mleka i wody gazowanej, 6 jajek. Farsz: 40 dag grzybów (leśnych, pieczarek), 2 cebule, 100 ml śmietany 18 proc., po 1 łyżce mąki i masła, 1/2 pęczka natki pietruszki, bułka tarta, olej do smażenia, sól, pieprz

  • Pieczone z grzybami

    Pierogi pieczone w piekarniku mają zupełnie inny smak niż gotowane w osolonym wrzątku.

  • Placki z grzybami

    Do ciasta na placki ziemniaczane można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Będą apetycznie pulchne.

  • Składniki na 6 porcji: ● pół główki białej kapusty ● pół kg grzybów leśnych, np. maślaków, podgrzybków, prawdziwków ● cebula ● liść laurowy ● ziele angielskie ● pieprz czarny świeżo mielony ● sól ● 4 łyżki śmietany 12% ● łyżka mąki pszennej do zagęszczenia ● olej do smażenia ● świeży tymianek do dekoracji.

  • Składniki dla 4 osób: Ciasto ziemniaczane: 10 dużych surowych ziemniaków • 3 duże ugotowane ziemniaki sól • pieprz. Farsz mięsny: 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (surowe, gotowane lub duszone) • jajo • bułka czerstwa • cebula • sól • pieprz Omasta: 15 dag boczku wędzonego • cebula • olej (lub masło klarowane)

  • Składniki na 8 porcji: 1,5 kg kiszonej kapusty , 2 cebule, 15 dag białej fasoli jaś, 1,5 szklanki suszonych grzybów, 2 ząbki czosnku, olej, sól, pieprz, papryka słodka, liście laurowe, ziele angielskie.

Przepisy na temat: z duszonymi grzybami
  • Makaron z grzybami

    Gdy nie masz dużo czasu na gotowanie!

  • Makaron z grzybami

    Gotowy w godzinę!

  • Pasztet z grzybami i imbirem

    Z pieczywem smakuje wybornie

  • Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami według przepisu Konrada Gacy

    Święta to szczególny czas, kiedy to chcemy pozwolić sobie na nieco więcej przyjemności próbując różnorodnych przysmaków na świątecznych stole. Odwiedzamy bliskim i delektujemy się specjałami polskiej kuchni – również kalorycznymi deserami, których na co dzień staramy się unikać. Czy jest jakiś sposób na to, aby cieszyć się smakiem tradycyjnych świątecznych potraw, a po świętach zachować dobre samopoczucie i nie przytyć?

  • Kopytka z ryżem i leśnymi grzybami

    ...tarce o małych otworach. Grzyby pokrój na małe kawałki. Masę ziemniaczaną zmieszaj  z ryżem, mąką, grzybami, marchewką oraz jajkiem. Posól i wyrób jednolite ciasto. Uformuj wałeczki, pokrój na...

  • Możesz użyć dowolnych grzybów.

  • 80 dag kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, cebula, 3 łyżki oleju, łyżeczka mąki pszennej, łyżka masła, łyżeczka jarzynki lub vegety, 1/2 łyżeczki cukru, pieprz.

  • Pieczarka - księżniczka grzybów

    W polskiej kuchni zajmuje pozycję, jaką niewiele cudzoziemskich produktów zdołało w niej osiągnąć. Używają ich eleganckie restauracje i przydrożne bary, domy zamożne i skromne. Jedzą je nawet ci, którzy nie wezmą do ust grzybów z lasu, gdyż boją się ich z różnych powodów.

  • Pomysł na doskonały obiad.