• Informacje na temat:

    z gruszek dżem

Artykuły na temat: z gruszek dżem
  • Składniki: 1,1 kg agrestu  80 dag dojrzałych gruszek  sok z 1 cytryny  1 laska wanilii  1/2 kg cukru żelującego.

  • Dżem owocowy

    Składniki na 8 słoików: • 1 kg jarzębiny • 1/2 kg kwaśnych jabłek (np. szara reneta) • 1/2 kg słodkich twardych gruszek • 1 kg cukru białego • 2 łyżeczki cukru waniliowego • 6 goździków • 1 łyżeczka cynamonu • 1 szklanka wody • sok z cytryny.

  • Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek do słoików

    Składniki: - 1 kg jarzębiny, - po 1/2 kg jabłek i gruszek, - 1 kg cukru, - 1 szklanka wody, - sok z cytryny Przygotowanie: 1 kg dorodnej, przebranej jarzębiny (same owoce) sparzyć(...) i gruszki, smażyć na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję. Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor. Gorący dżem przekładać do słoików, natychmiast zamykać, przykryć...

  • ...1 kg gruszek + 30 dag cukru + 1-2 cytryny + laska wanilii + 4-5 goździków + łyżeczka imbiru + 2 łyżeczki świeżego tymianku + opcjonalnie cynamon...

  • Składniki na 4 porcje: 1 kg średnio dojrzałych gruszek, 6 dag świeżego imbiru (w kawałku), sok wyciśnięty z 1 cytryny, 50 dag cukru żelującego 2:1, 10 małych goździków.

  • Składniki (na 4 słoiki po 300 ml): Ok. 1 i 1/2 kg dojrzałych gruszek, 2 czubate łyżki sezamu, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 i 1/2 op. cukru żelującego (1:1), 4 łyżki nalewki gruszkowej (ew. czystej wódki).

  • ...brzoskwinie. Borówki wymyć, sparzyć, na 2 kilo owoców zrobić syrop z 3 szklanek cukru i szklanki wody, smażyć 15 minut. Dodać jabłek, gruszek, cynamonu. A. Gniewkowska, Współczesna kuchnia domowa...

  • Składniki (na 4 porcje) 4 gruszki (ew. słodkie jabłka), 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 2 jajka, 2 łyżki zmielonych wiórków kokosowych, ok. 1 i 1/2 szkl. wody mineralnej (gazowanej), sok wyciśnięty z 1 cytryny, 2 szkl. oleju, plasterki gruszek gotowane w winie oraz dżem porzeczkowy.

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag gotowego ciasta francuskiego (chłodzonego lub mrożonego), 2 duże twarde gruszki, 5 dag mielonych migdałów, 3 łyżki soku jabłkowego z miąższem, 1-2 łyżki płynnego miodu, 4 łyżki gruszkowego dżemu, cynamon, mąka do podsypania, cukier puder do dekoracji.

  • Składniki: 2 jajka, 1/2 l mleka, szczypta soli, 20 dag mąki pszennej, kilka łyżek oleju do smażenia, 3 duże gruszki lub jabłka, 5 łyżek cukru, kilka łyżek dżemu pomarańczowego lub marmolady...

Wideo na temat: z gruszek dżem
  • Dania z duńskiej kuchni

    Maria Przybyszewska odbyła ponad trzymiesięczny staż w najlepszej restauracji na świecie - bo za taką uchodzi kopenhaska "Noma". W kuchni "Dzień Dobry TVN" przygotowała dania inspirowane kuchnią New Nordic. Wśród propozycji znalazły się placki Aebleskiver z dżemem z pigwy i plastrami gruszek, Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli morskiej i cukrze ze startymi burakami oraz kisiel z rokitnikiem

Przepisy na temat: z gruszek dżem
  • Gruszki nadziewane dżemem

    Sposób przygotowania Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym. Patelnię grillową rozgrzać, umieścić gruszki i smażyć 4-5 minut, aż się ładnie zarumienią. W międzyczasie przygotować cynamonowy krem - z mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem. Gorące gruszki wyłożyć na talerz, a w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego umieścić po łyżce kremu i dżemu. 

  • Dżem gruszkowy z przyprawami

    Ta wersja dżemu świetnie nadaje się także jako dodatek do mięs.

  • Aromatyczne udka z gruszką

    ...cukru łyżeczka kminu rzymskiego w ziarnach sól, pieprz 4 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki Przygotowanie: 1. Udka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Zalej marynatą przygotowaną z octu(...) pokrojone gruszki. Do sosu pieczeniowego dodaj dżem porzeczkowy i przesmaż, mieszając. 3. Udka podawaj obłożone gruszkami i polane sosem porzeczkowym. Świetnie pasują do nich małe miękkie kluseczki...

  • Pomysły na gruszkę. Smaczne i proste

    Gruszki to owoce, który potrafią nadać wielu potrawom nieoczywistego smaku i aromatu. W trwającym na nie sezonie warto zrobić dżem, czy upiec aromatyczne ciasto. Ale gruszki można też wykorzystać do odważniejszych kulinarnych zestawień. Oto nasze propozycje!

  • Dżem z jarzębiny, gruszek i jabłek

    Składniki: - 1 kg jarzębiny, - po 1/2 kg jabłek i gruszek, - 1 kg cukru, - 1 szklanka wody, - sok z cytryny Przygotowanie: 1 kg dorodnej, przebranej jarzębiny (same owoce) sparzyć(...) i gruszki, smażyć na małym ogniu, aż dżem uzyska właściwą przejrzystość i konsystencję. Zakwasić sokiem z cytryny, aby utrwalić kolor. Gorący dżem przekładać do słoików, natychmiast zamykać, przykryć...

  • Składniki na 10 porcji: - paczka biszkoptów, - 10 łyżek dżemu np. malinowego, - gruszki w zalewie (40-50 dag owoców i 400 ml zalewy), - 100 ml czystej wódki, Krem budyniowy: - 2 szklanki mleka(...) biszkoptami. Dodać po łyżce dżemu. Polać zalewą gruszkową wymieszaną z wódką. Powkładać do pucharków gruszki pokrojone na cząstki. Przykryć kremem budyniowym, polać polewą czekoladową. Całość odstawić...

  • Obiad pachnący owocami

    .... Polej sosem, który pozostał na patelni.  Szaszłyki z karkówki i brzoskwiń Sposób przygotowania 1. W misce wymieszaj dżem, ocet jabłkowy, sos pomidorowy i oliwę. Dodaj mięso i wymieszaj(...) natłuść masłem. Wyłóż je ciastem francuskim.  3. Gruszki umyj i przekrój wzdłuż na pół. Nie obieraj. Wykrój z nich gniazda nasienne. Ustaw połówki gruszek pośrodku kokilek z ciastem.  4. Masło...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    ...również zdrowotne. Przygotowując przetwory dobrze pamiętać jest także o suszonych owocach, które nadadzą wyjątkowego, głębokiego smaku dżemom czy powidłom, a przy tym tak pożądanych wartości odżywczych...

  • Tartaletki z owocami

    ...chwilę. Babeczki wyjmij z foremek. Do każdej nałóż porcję budyniu, udekoruj gruszkami i dżemem.

Dyskusje na temat: z gruszek dżem
  • Re: dynia

    Dżem z dyni i gruszek zrobisz dość prosto. Na obraną i pokrojoną dynię trzeba wziąć tyle samo obranych i pokrojonych gruszek, zasypać cukrem w takiej ilości jak potrzebujesz, dodać kilka gożdzików(...) do słoiczków. Nie trzeba żadnych żelfiksów, bo dynia sama zagęści dżem. Zamiast gruszek można użyć każdych innych owoców w większej lub mniejszej ilości. Pozdrawiam.

  • Re: Chemii w jedzeniu nie da się uniknąć

    Mój sposób na dżem z minimalną ilością chemii - to kupienie jabłek, gruszek, śliwek itd. najlepiej słodkich potem ugotowanie w garnku w małej ilości wody bez cukru bez innych dodatków a potem odparowanie wody i duszenie żeby zagęśćić. posypywane owoce lub warzywa można zamoczyć w roztworze - woda do tego ocet, soda a potem umyć je i spłukwać wodą... inne sposoby na unikanie zbyt dużej ilości

  • -

    -

    Bardzo dobry jest dżem z takich gruszek. Robi się tak jak klasyczne dżemy, gotuje gruszki w cuksze ( o takiej słodyczy jak lubisz) odparowując wodę, możesz włożyć goździk :). Kiedy uzyska odpowiednią konsystencję można kłaść do słoiczków i pasteryzować. Poznałam ten przepis od gospodyni zakonu benedyktynów. Dobry jest też kompot, metoda tradycyjna :). Pozdrawiam i życzę powodzenia w kulinarnych

  • Re: Ciasto jest proste

    wiórki kokosowe. a dżem jest z własnych jabłek robiony bez cukru rafinowanego. z jabłek, węgierek, gruszek, porzeczek, jagód itd.