-
Informacje na temat:
z porem
-
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 średni por, 30 dag kiełbasy, 4 jajka, 250 ml gęstej kwaśnej śmietany, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy
-
Rozmrażam filety, dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem i z każdej strony oprószam przyprawą do ryb i pieprzem. Naczynie żaroodporne smaruję cienko masłem, układam w nim rybę, posypuję pokrojoną w kostkę papryką i posiekanym porem, tak aby w całości pokryły rybę, posypuję solą. Następnie przygotowuję sos: ubijam jajka ze śmietanką, doprawiam solą, pieprzem oraz...
-
Składniki na 5-6 porcji: 8-10 płatów makaronu lasagne, 4 pory, 40 dag mięsa mielonego, 1 cebula, 1 średnia marchewka, 2 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 ły żeczki suszonego oregano, 4 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 500 ml mleka, 10 dag startego żółtego sera, 2 łyżki oleju, gałka muszkatołowa, cukier, sól, pieprz.
-
-
... Pory oczyść i pokrój w krążki. Przesmaż na maśle i podduś. Ziemniaki obierz, potnij w kostkę i wrzuć do bulionu razem z porem. Gotuj 15 minut i zmiksuj. Zupę zabiel śmietanką i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z kromek pieczywa wykrój serduszka. Posyp je startym serem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w temp. 200°C.
-
Rozmrażam filety, dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem i z każdej strony oprószam przyprawą do ryb i pieprzem. Naczynie żaroodporne smaruję cienko masłem, układam w nim rybę, posypuję pokrojoną w kostkę papryką i posiekanym porem, tak aby w całości pokryły rybę, posypuję solą. Następnie przygotowuję sos: ubijam jajka ze śmietanką, doprawiam solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej...
-
Składniki: 2 średnie pory, 60 ml oleju, 3 tosty pszenne, 50 dag mielonego mięsa, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 jajko, sól, pieprz.
-
Składniki: 30 dag drobnej fasolki (np. czarne oczko lub perłowej), 1 duży por, 1 ząbek czosnku, po pół łyżeczki kuminu, kurkumy i curry, 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz
-
Skład na 4 porcje: ● 4 kotlety schabowe z kością ● po 400 g porów i jabłek ● 40 g masła ● 3 łyżki soku z cytryny ● po 125 ml soku jabłkowego i bulionu warzywnego ● 100 ml śmietany ● olej ● cebula ● pieprz, sól, cukier, suszony majeranek.
-
Składniki na 4 porcje: 1 dynia hokkaido (ok. 1,5 kg), 1 duży albo 2 mniejsze pory (biała część), 1 łyżeczka suszonych płatków chili, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz mielony, 2 dymki, 4 gałązki świeżego tymianku, 2 gałązki natki pietruszki, 30 dag gęstej kwaśnej śmietany.
-
-
Warzywa nie muszą być tylko nudnymi dodatkami do mięsnych dań. Mogą również tworzyć pełne posiłki. Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na warzywach. Na stole pojawiły się takie pyszności jak: zupa z pora, kukurydzy i krewetek, fasola z warzywami i ananasem oraz czosnkowa ciecierzyca ze szpinakiem i pomidorami.
-
-
-
-
A ja lubię zupy krem,szybko sycą.Była mowa o sałatkach z porem,więc pozwólcie,że i ja coś dorzucę: 1 por puszka kukurydzy 1 puszka ananasa słoik selera sałatkowego 3 jajka na twardo 25 dag sera żółtego 25 dag wędliny typu "szynka", sól, pieprz,majonez Na pewno da się zmodyfikować ten przepis,jeśli ktoś ma problemy z trawieniem.Pozdrawiam.
-
-
-
-
-
-
-