• Informacje na temat:

    z rumem

Artykuły na temat: z rumem
  • ...1. Żółtka utrzyj z cukrami. Wsyp obie mąki po- łączone z proszkiem. Dodaj ubite białka, delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem. Piecz 40 minut w 175°C. Krem karpatkowy przygotuj według przepisu, 1/3 kremu wymieszaj z kakao. 2. Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty. Nasącz je sokiem wymieszanym z rumem. Placki...

  • Rodzynkowiec na rumie

    ...1 Dzień wcześniej rodzynki zalewam rumem. Białka na biszkopt ubijam, dodaję cukier, po żółtku, a na koniec obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto piekę ok. 20 min w 180°C. Po ostudzeniu kroję na połowę. 2 Połowę mleka zagotowuję z cukrem, resztę mieszam z mąką, cukrem waniliowym, żółtkami i budyniem. Dodaję do wrzącego mleka. Ugotowany budyń schładzam. Masło ucieram z budyniem. Na koniec...

  • ...z 2 szklankami mleka, żółtkami oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotuj z masłem. Wlej rozrobioną mąkę. Mieszając gotuj, aż krem zgęstnieje. Wymieszaj go z rumem i od razu przełóż nim kruche blaty...

  • Biszkopt: 18 dag mąki pszennej, 6 jajek, 20 dag cukru, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przełożenie: 25 dag konfitury pomarańczowej, 1 pomarańcza, 40 dag śmietany kremówki, 20 dag mascarpone, 1 czubata łyżeczka żelatyny, 2 op. cukru waniliowego, 1 op. zagęstnika typu śmietan-fix. Na poncz: 6 łyżek rumu, 100 ml soku z pomarańczy. Do dekoracji: 30 dag marcepana, 10 dag płatków migdałowych, złote cukrowe perełki.

  • Babka marmurkowa pachnąca rumem

    Składniki na 10 porcji: 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady, 1/2 kostki (ok. 12 dag) miękkiego masła, 10 dag cukru, 3–4 jajka, 1 torebka cukru waniliowego, 1 i 1/2 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 torebki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki śmietany 22-proc., 1/2 torebki budyniu waniliowego, 1 łyżka ciemnego kakao, 50 ml rumu, szczypta soli, mąka i tłuszcz do foremki, cukier puder do oprószenia babki.

  • Składniki: 2 torebki herbaty, 3 pomarańcze, cytryna, 200 ml rumu, szklanka cukru, 2 łyżeczki goździków

  • Składniki na 3-4 słoiczki: 1 kg malin, 2 szklanki cukru, 1 cytryna, 2 łyżki rumu, 3-4 słoiczki o pojemności 200 ml

  • Panna cotta z rumem

    Skład na 4 sztuki: ● 250 ml śmietanki kremówki ● 250 ml tłustego mleka ● 80 g cukru ● 2 łyżeczki żelatyny w proszku ● 2 łyżki zimnej wody ● 1 laska wanilii ● 1 łyżka rumu ● 100 g gorzkiej tartej czekolady lub ciemnego kakao.

  • ...1. Do rondelka wlej 7 łyżek wody, wsyp cukier. Gotuj póki 1/4 płynu nie odparuje. Rondel zdejmij z ognia, syrop przestudź. Wymieszaj z rumem. Tortownicę (20 cm) wyłóż warstwą biszkoptów. Masło utrzyj z mlekiem i likierem amaretto. Posmaruj biszkopty na spodzie formy. 2. Na warstwie kremu ułóż kolejną warstwę biszkoptów, skrop je syropem z rumem. Ziarenka z laski wanilii utrzyj, dodaj do...

  • Składniki na ok. 15 sztuk: 20 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 4 jajka, 50 ml rumu, szczypta soli, 1 szkl. cukru pudru,1 łyżeczka soku z cytryny nolej do głębokiego smażenia

Zdjęcia na temat: z rumem
Wideo na temat: z rumem
  • Przepisy na dania, które pięknie prezentują się na talerzu

    Anna i Aleksandra Kopcza przygotowały w kuchni "Dzień Dobry TVN" kilka potraw, które nie tylko wybornie smakują, ale także pięknie wyglądają na talerzu. Zdradziły swoje przepisy m.in. na tartę bazyliową z pomidorkami czereśniowymi, bezowe torciki z musem malinowym i torcik kokosowy z mango i białym rumem.

  • Przepis na mojito

    Mojito to jeden z tych drinków, który idealnie sprawdza się przez cały rok, choć może najlepszy jest w upalne letnie dni! Przyrządzony z białego rumu z solidną dawką świeżej mięty - to świetny sposób na orzeźwienie dla dorosłych. Zobaczcie, jak zrobić mojito w domu!

Przepisy na temat: z rumem
  • Szarlotka z migdałami, rodzynkami  i rumem

    Po upieczeniu ciasto można polać lukrem lub podawać je z bitą śmietaną.

  • Rozgrzewające napoje z rumem

    Na chłodniejsze dni.

  • Lukrowane ptysiowe ósemki

    Są delikatne, słodziutkie i pięknie pachną rumem. W naszej wersji oblane aksamitnym lukrem i nadziane konfiturą. Ale równie dobrze smakują z kremem czekoladowym albo z kajmakiem!

  • Drobiowe szaszłyczki z szałwią

    Oryginalne szaszłyki z morelami i szałwią. Morele wcześniej możesz namoczyć w aromatycznym alkoholu, np. rumie, brandy, koniaku. Dzięki temu danie zyska jeszcze wyrazistszy smak!

  • Śliwkowy placek owsiany z gorzką czekoladą

    Ten prosty w przygotowaniu placek szturmem zdobędzie serca, a raczej podniebienia łasuchów. W wersji dla dorosłych masę możesz przygotować z dodatkiem rumu lub śliwowicy!

  • Rozgrzewający koktajl jajeczny

    Cóż może się kryć za tajemniczą nazwą egg nog? To gorący koktajl na bazie surowych żółtek, mleka i m.in. wanilii. Często z dodatkiem rumu, brandy lub whisky. Szef kuchni Witek Iwański podaje przepis na egg nog w wersji bezalkoholowej.

  • Płonące banany - przysłała Mieczysława

    Przyrządzanie: Banany obrać, przeciąć wzdłuż na dwie części. Rozłożyć na patelni masło i smażyć na nim banany przez 2 minuty. Odwrócić, posypać cukrem pudrem, a gdy się rozpuści, polać rumem, zapalić i natychmiast podawać.

  • Niewolnicy, piraci i trup Nelsona

    ...jasna, rozładowujący napięcie. Legenda mówi, że ciało zabitego pod Trafalgarem admirała Nelsona włożono do beczki z rumem w celu zakonserwowania zwłok. Po powrocie do Anglii, gdy otworzono beczkę...

  • Wykonanie: 3/4 szklanki mąki zalać 1/2 szklanki gorącego mleka, wymieszać, ostudzić, resztę mleka podgrzać, rozmieszać z drożdżami, zaparzoną mąką i 1 łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia, do pozostałej mąki dodać rozczyn, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym i roztopioną, przestudzoną margarynę, zarobić ciasto drożdżowe, odstawić do wyrośnięcia, dodać umyte i skropione rumem rodzynki...

Dyskusje na temat: z rumem