• Informacje na temat:

    zapiekana kalarepka

Artykuły na temat: zapiekana kalarepka
  • Składniki na 2-3 porcje: 2-3 średnie kalarepki, 2-3 średnie pomidory, 100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, 250 ml mleka, 1 jajko, 5 dag startego sera żółtego np. gouda, 1-2 łyżki masła, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

  • Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy.

  • Składniki: 6 kalarepek , 1 duża marchewka, 1 dymka ze szczypiorem , 6 pieczarek, masło, pół szklanki bulionu warzywnego, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz.

  • Nadziewane  kalarepki

    .... Sos wlej do naczynia z kalarepkami. Zapiekaj w piekarniku w temp. 140 °C przez 40 minut.

  • Składniki na 4 porcje 40 dag marchewki, 2 kalarepki, 25 dag groszku cukrowego, 1 cytryna, 5 gałązek trybuli (albo natki pietruszki), 1 łyżka płatków ryżowych, 2 łyżki masła, 8 niedużych kotletów schabowych, 4 łyżki oleju, 1 cebula, 1 łyżka mąki pszennej, 50 ml białego wina, 350 ml bulionu warzywnego, 15 dag twarożku z ziołami, pieprz, sól

  • Faszerowane  kalarepki

    .... Sos wlej do naczynia z kalarepkami. Zapiekaj w piekarniku około 40 minut.

  • Składniki na 6 porcji: 6 młodych kalarepek, 20 dag mielonego drobiowego mięsa, 1 torebka ryżu, po 1 łyżce koncentratu pomidorowego i musztardy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, po 1 szklance bulionu i przecieru pomidorowego

  • Składniki na 4 porcje: 2 kalarepki, sól, 25 dag marchewki, 30 dag mrożonego groszku, 25 dag pęczaku (innej grubej kaszy, ewentualnie ryżu), 2 dag masła lub margaryny, 2 dag mąki, 300 ml bulionu warzywnego (z kostki), 200 ml mleka, 2 łyżeczki curry w proszku, biały pieprz, pół pęczka natki pietruszki, 1 pęczek trybuli.

  • Składniki na 6 porcji: 6 średnich kalarepek, 1 duża marchewka, 30 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżeczki ostrego ketchupu, 2–3 łyżki oleju, 1 łyżeczka suszonego oregano, słodka i ostra papryka w proszku, sól, mielony pieprz

  • Składniki na 4 porcje: 4 średnie kalarepki, sól, 1 mała marchewka, 4 listki bazylii, 15 dag mąki, 4 dag masła, 13 dag mielonego twarogu, 4 plasterki wędzonego żółtego sera, np. gryfickiego, 1 jajko do posmarowania. Na sos: 1 szalotka, 200 ml białego wina, 4 żółtka, sól, 12 dag masła.

Przepisy na temat: zapiekana kalarepka
  • Faszerowane kalarepki

    Świetny pomysł na oryginalne danie

  • Faszerowane kalarepki

    ...mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając powoli wlej bulion i śmietanę oraz 1/2 szklanki wody. Mieszając zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Sos wlej do naczynia z kalarepkami. Wstaw do piekarnika 180 st...

  • Drobiowe medaliony

    Medaliony - smaczny obiad na medal!

  • Faszerowana kalarepa

    Witamina C, mikroelementy, betakaroten, to wszystko znajdziesz w kalarepie. A dodatkowo, możesz jeść ją bez wyrzutów sumienia: jedna główka ma tylko 27 kcal!