• Informacje na temat:

    zapiekanki makaronu

Artykuły na temat: zapiekanki makaronu
  • Makaron perfekcyjny

    Woda to podstawa: makaron w czasie gotowania wchłania ją i nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Dlatego ważna jest jej ilość - powinno być 1 litr na każde 10 dag suchego makaronu. Słona tajemnica: jeśli solisz wodę przed jej zagotowaniem, to robisz błąd! Wydłuża to czas jej gotowania. A co z ilością soli? Najlepsze proporcje to: 1 łyżeczka soli na 10 dag makaronu i 1 litr wody...

  • Ekspert radzi: Zapiekanki

    Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna, radzi, jak przygotować doskonałe zapiekanki.

  • Zapiekanki

    ...oleju usmażyć plastry bakłażana. Na dno formy ułóż bakłażana, na to warstwę makaronu i warstwę mięsa z sosem. Powtarzaj do wyczerpania składników. Posypać serem, piec w temp. 180ºC przez 30 minut...

  • Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu penne, 1 mała pierś kurczaka, 20 dag mrożonych brokułów, kilka pomidorków, 100 ml mleka, 4 jajka, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej...

  • Zapiekany makaron

    Składniki na 6 porcji: 30 dag makaronu, 2 cebule, 20 dag wędliny lub gotowanego kurczaka, 1 puszka zielonego groszku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/4 szklanki bulionu, 15 dag żółtego sera, sól, pieprz, olej, natka i sałata do dekoracji.

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag kolorowego makaronu (gniazdka), sól, 1 puszka kukurydzy, 2 strąki czerwonej papryki, 7,5 dag żółtego sera, 10 dag szynki w plasterkach, 3 jajka, 370 ml mleka, pieprz, gałka muszkat., tłuszcz.

  • Składniki: 20 dag makaronu, 1 mały brokuł, 3 pomidory, 4 kostki z mintaja lub morszczuka, masło, sól, 1 szkl. słodkiej śmietanki 30 proc., pieprz, 5 jajek, 10 dag utartego żółtego sera, gałka muszkat.

  • Składniki na 6 porcji: • paczka makaronu • mały brokuł • 4 kostki mintaja lub morszczuka • 3 pomidory • sól • pieprz • olej • szklanka śmietany 30% • 5 jajek • gałka muszkatołowa w całości • 10 dag twardego żółtego sera • pół kostki naturalnego masła.

  • Zapiekanka makaronowa z mięsem

    Do zapiekanki można użyć każdego makaronu, ale ugotuj go tak, żeby „stawiał opór na zębie”. Trochę jeszcze zmięknie w pieczeniu!

  • Składniki na 4 porcje: 2 duże porcje makaronu, 1 brokuł, 4 kostki z mintaja lub morszczuka, 3 pomidory, sól, pieprz, 1 szklanka śmietany 30%, 4-5 jajek, świeżo tarta gałka muszkatołowa, 15 dag żółtego sera, 2-3 łyżki masła.

Wideo na temat: zapiekanki makaronu
Przepisy na temat: zapiekanki makaronu
  • Makaron perfekcyjny

    ...1. Woda to podstawa: makaron w czasie gotowania wchłania ją i nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Dlatego ważna jest jej ilość - powinno być 1 litr na każde 10 dag suchego makaronu. 2. Słona tajemnica: jeśli solisz wodę przed jej zagotowaniem, to robisz błąd! Wydłuża to czas jej gotowania. A co z ilością soli? Najlepsze proporcje to: 1 łyżeczka soli na 10 dag makaronu i 1 litr wody...

  • Zapiekanka z makaronem

    Sycąca i pyszna!

  • Przekładaniec z cukinią i makaronem spaghetti

    ...zetrzyj.  3. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem lub wyłóż folią aluminiową. Ułóż w niej na przemian: porcje makaronu oraz mięsnej masy z warzywami i plasterki cukinii. Zalej masą jajeczną. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 st. C. Piecz przez 45 minut. Przed podaniem udekoruj natką...

  • Wszystko o zapiekankach

    ...1. Zapiekanki możesz przygotowywać dzień wcześniej i odgrzewać następnego dnia. Wystarczy włożyć zapiekankę na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. 2. Jeśli chcesz uzyskać nieco słodkawy smak zapiekanki ziemniaczanej, wymień połowę ziemniaków na bataty. 3. Makaron do zapiekanki możesz ugotować zarówno w wodzie, jak i w bulionie. Wybierając ten drugi sposób zyskasz ciekawy...

  • Zapiekanka

    Sposób przygotowania 1. Cebule zeszklij, dodaj mięso, sól, pieprz, płatki papryki, podsmaż. Dodaj ketchup i koncentrat. Ugotuj fasolkę i marchew. Płaty makaronu wkładaj do wrzątku na 2 minuty.  2. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami makaron, mięso, warzywa. Na wierzchu ułóż fasolkę, plastry pomidorów i pokruszoną fetę. Zapiekaj 45 minut w temp. 170°C. 

  • Zapiekanka makaronowa

    .... Na nim umieść warzywa z kiełbasą i cebulą. Całość zalej ciepłym bulionem. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp wierzch zapiekanki. Piecz ok. 30 minut w 180 st. C. Przed podaniem posyp...

  • Sycące zapiekanki

    ...warzyw z kiełbasą. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Polej tym wierzch zapiekanki. Zrób w niej łyżką 4 wgłębienia.  3. Do dołeczków wbij jajka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 35 minut, aż jajka się zetną. Po wyjęciu zapiekanki jajka oprósz solą.  Z soczewicą i serem feta 1. Cebule obierz, grubo posiekaj. Soczewicę przebierz, opłucz, wsyp do...

  • Zapiekanka makaronowa

    Sposób przygotowania Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i mięso. Kiedy się zarumienią dodajemy pomidory z puszki, natkę i doprawiamy bazylią, solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez połowę czasu, jaka jest podana na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy warstwę makaronu, na to warstwę sosu i sera - tak do wyczerpania składników. Na wierzch...

  • Zapiekanka z brokułami

    Wszyscy uwielbiają zapiekanki. Opcji jest wiele - a brokułowa smakuje wyśmienicie!

  • Zapiekanka z makaronem i kiełbasą

    Składniki: paczka makaronu świderki 20 dag frankfurterek 30 dag kiełbasy marchewka papryka czerwona cebula 3 ząbki czosnku kilka różyczek brokuła ser żółty łagodny mały(...) dnie ułóż warstwę makaronu, na niej usmażoną cebulę z kiełbasą. Posyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj warzywa i resztę makaronu. Jajka ubij, wymieszaj ze śmietaną, przypraw. Dodaj starty na...

Dyskusje na temat: zapiekanki makaronu
  • Re: Kalafior i brokuły

    Myślę że kalafior i brokuł można dodać do zapiekanki z makaronu (świderki) fileta drobiowego (duszony w przyprawach) w sosie beszamelowym. Smacznego i pozdrawiam.

  •  Re:  Pomysły na coś z niczego?

    wszelkie zapiekanki z ziemniaków czy makaronu...wrzucasz wszystko co masz w lodówce:p, zalewasz sosem ze smietany ulubionych ziół, mozesz to zmieszac z mąką a na koniec posypujesz serem i zapiekasz w piekarniku;) masz do wyboru przerozne salatki albo np. kluski kladzione okraszone cebulka i kielbaska lub w wersji slodkiej z cynamonem i cukrem....w kuchni daj sie po prostu ponieść wyobraźni;)