• Informacje na temat:

    żeberka z kwaśnicą

Artykuły na temat: żeberka z kwaśnicą
  • Kwaśnica

    Grzyby zalej 2 szklankami wody i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj.  Obierz włoszczyznę, zalej 3 szklankami wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 30 minut. Wrzuć pokrojone żeberka i gotuj, aż będą miękkie.  W rondlu na oleju podsmaż posiekaną cebulę i kapustę. Wlej wywar z warzyw i grzybów. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu...

  • Grzyby zalej 2 szklankami wody i odstaw na noc. Następnego dnia ugotuj. Obierz włoszczyznę, zalej 3 szklankami wody i gotuj na niewielkim ogniu przez 30 minut. Wrzuć pokrojone żeberka i gotuj, aż będą miękkie. W rondlu na oleju podsmaż posiekaną cebulę i kapustę. Wlej wywar z warzyw i grzybów. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu około...

  • Podhalańska kwaśnica

    ...1. Grzyby namoczyć na noc, ugotować w tej samej wodzie. Kostki bulionowe rozpuścić w 1 1/2 l wody, ugotować w nich żeberka. Gdy będą miękkie, podzielić na porcje. 2. Do wywaru włożyć pokrojone ziemniaki, kapustę, starte warzywa i grzyby. Gotować do miękkości. Boczek pokrojony w kostkę wysmażyć, dodać posiekaną cebulę, zagotować w zupie. Doprawić.

  • Przygotowanie: ➊ Kapustę zalej letnią wodą, zagotuj i odcedź. ➋ Ponownie dolej wodę, dorzuć posiekany czosnek, żeberka i przyprawy. Gotuj 20 minut, po czym dodaj kiełbasę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. ➌ Na koniec dołóż posiekaną i zeszkloną na oleju cebulę. Gotuj do miękkości składników. ➜ Przygotowanie: 60 min ➜ Stopień trudności: łatwe ➜ Kalorie: 410 Jadwiga Kwiek...

  • ...1. Kapustę odcisnąć, posiekać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dołożyć żeberka, przyprawy, gotować ok. 1 godz. pod przykryciem. 2. Cebulę umyć, obrać, posiekać, przesmażyć z pokrojoną w krążki kiełbasą, dodać do gotującej się kapusty, gotować kolejne 10 min na małym ogniu pod przykryciem. 3. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w niedużą kostkę, ugotować oddzielnie w osolonej wodzie, oddcedzić...

  • ...1 Żeberka podziel na kawałki, a boczek pokrój w plastry. Zalej 2 l wody, dorzuć ziele angielskie, liść laurowy i suszone grzyby (bez namaczania). Zagotuj i zbierz szumowiny. Gotuj ok. 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości. 2 Kapustę poszatkuj, nie odlewaj soku. Dodaj do garnka i gotuj ok. 20 min. Dopraw...

  • PRZYGOTOWANIE: 1 Żeberka pokroić na porcje, boczek w kostkę. Włożyć do dużego garnka i zalać 2 l zimnej wody, dodać liście laurowe, czosnek, ziele angielskie. 2 Gotować kwadrans, dodać grzyby i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 20 min. 3 Dodać poszatkowaną kapustę razem z sokiem, gotować, aż będzie miękka. 4 Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na...

  • ...1 Żeberka umyj, pokrój na porcje, włóż do garnka. Zalej 3 litrami zimnej wody. Dołóż listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Gotuj, aż woda zacznie wrzeć. Czosnek obierz, pokrój w plasterki, dodaj do gotującego się wywaru. Przykryj, zmniejsz płomień i gotuj dalej, aż żeberka będą prawie miękkie (ok. 40 minut). 2 W tym czasie ziemniaki oraz marchewki obierz, opłucz...

  • ...rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek, mieszając zrumień je. Dołóż żeberka pokrojone na kawałki. Zalej ok. 1 i 1/2 litra wody. Dodaj kapustę i przyprawy. Poczekaj, aż zupa zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ją 20 minut. Po tym czasie dołóż warzywa z włoszczyzny. Gotuj razem kolejne 20 minut. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, z zupy wyjmij żeberka...

  • ...1. Kości, żeberka, liść laurowy i ziele angielskie włóż do garnka. Wlej 2 litry wody, zagotuj, zdejmij szumowiny. Gotuj 30 min. Dodaj pokrojoną kapustę z sokiem. Gotuj, aż kapusta będzie miękka. 2. Pokrój kiełbasę w plastry, czosnek...