• Informacje na temat:

    zielone szparagi jak je gotować

Artykuły na temat: zielone szparagi jak je gotować
  • Szparagi - przebój wiosennej kuchni

    Sezon na szparagi czas zacząć! Białe, zielone lub fioletowe szparagi kosztują obecnie ok. 5 złotych za pęczek. Maj to najlepszy czas na to, by smakować je z jajkami, wędlinami czy serami.

  • Czas na szparagi

    ...w przygotowaniu, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku są szparagi zielone. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, gdyż są miękkie, wystarczy odciąć korzonek. Ta odmiana ma najwięcej prozdrowotnych właściwości. Gotujemy je jedynie  4 minuty, z odrobiną soli, cukru lub soku cytrynowego. Szparagi będą gotowe, gdy widelec łatwo się w nie wbije. Cienkie i zielone są tak delikatne, że nadają się też...

  • Szparagi najlepiej przyrządzać zaraz po ich zakupie. Najpierw nożem odetnij łuski na łodygach, oraz ich zdrewniałe końcówki. Potem obierz je jak najcieniej, zaczynając od góry, pomijając główki. Możesz do tego użyć specjalnej obieraczki.

  • Zdrowotny hit! Zielone kuracje

    Późna wiosna i początek lata to idealna pora, by cieszyć się bogactwem zielonych produktów. To pełnia sezonu na takie rarytasy, jak listki młodej pokrzywy czy mniszka, zielone orzechy albo(...) jogurtowego dostarczą ci mnóstwa witamin i minerałów. Warto je jeść właśnie teraz, gdy są młode, bo dorosłe rośliny stają się łykowate. Szparagi zielone i białe. Glutation, związek organiczny, który...

  • ...kozi pokrój. Makaron wymieszaj z masłem, dodaj szparagi i szczypiorek. Jak kupować szparagi? Wybieraj zawsze te o jasnych, zamkniętych główkach i połyskujących pędach. Świeżość szparagów możesz(...) Najpopularniejsze są szparagi gotowane i polane masłem, ale używa się ich także w tartach, zupach, kremach, zapiekankach, sałatkach czy jako dodatek do ryb i mięsa. Z jajkiem...

  • Szparagi - instrukcja obsługi

    Są niskokaloryczne, bogate w witaminy i minerały. Kiedyś uznawane za afrodyzjak.

  • Kinga Paruzel: Łosoś / szparagi / mak

    Łosoś i szparagi - normalne, lekkie danie. Coś jednak nie pasuje mi w tej lekkości. Wkrada się tutaj dużo przeciętności.

  • Majowe szparagi

    Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni, dlatego warto wykorzystać go w pełni i sięgać po to wyjątkowe warzywo jak najczęściej. Właśnie teraz możesz kupić świeże szparagi.

  • Tosty z bakłażana i o gotowaniu w tym tygodniu

    ..., pomidorów w różnych gatunkach i kolorach, ziół, sałat. Dziś na kolację przygotuję zielone szparagi “mimosa”… wczoraj zrobiłam tosty z bakłażana z pomidorami, mozarellą di buffala oraz bazylią(...) gotuję i w ogóle by pisać. Niestety jak się pracuje 6 dni w tygodniu od 8h30 do 22, z bardzo nielicznymi wyjątkami to trzeba wybierać! Dziś wybrałam wyjście do kina z Antosiem i jesteśmy oboje bardzo...

  • Ostatnie szparagi z ricottą i ciastem filo

    Sezon na szparagi przeminął. Świeżych u nas już się nie dostanie. Wczoraj jednak robiąc porządki w zamrażarce znalazłam kilka przeze mnie zamrożonych i...

Wideo na temat: zielone szparagi jak je gotować
  • Zmysłowe smaki: Jak gotować zielone szparagi

    Zielone szparagi to zdrowe, niskokaloryczne i smaczne warzywo. Idealnie sprawdzi się w wiosennych sałatkach, jako dodatek do dań głównych czy samodzielna przekąska. Zobaczcie jak przygotować zielone szparagi aby cieszy oczy i podniebienie. Więcej pomysłów na szparagi na blogu „Zmysłowe smaki” Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

Przepisy na temat: zielone szparagi jak je gotować
  • Szparagi - naturalny afrodyzjak

    ...bowiem moczopędną asparaginę oraz glutation, który ułatwia usuwanie toksyn z wątroby i wzmacnia odporność. 3. Jak je gotować? W wodzie lub na parze, białe ok. 10 minut, zielone maksymalnie 3-4 minuty. Do(...)1. Zielone czy białe? Białe są delikatniejsze w smaku, ale trzeba je całe obierać, bo są bardziej włókniste. Zielone wystarczy przyciąć na końcach. Są też dużo bogatsze w składniki odżywcze...

  • Dlaczego warto jeść szparagi?

    Obok rzodkiewek i ogórków, szparagi to pierwsze warzywa, które wiosną pojawiają się w sklepach. Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni. Warto go wykorzystać, bo lista zalet szparagów jest wyjątkowo długa.

  • Szparagi - odmładzają i uwalniają od toksyn!

    ...moczopędną asparaginę oraz glutation, który ułatwia usuwanie toksyn z wątroby i wzmacnia odporność. Jak je gotować? W wodzie lub na parze, białe ok. 10 minut, zielone maksymalnie 3-4 minuty. Do(...) ugotowanym na twardo i koperkiem. Szparagi, dzięki wysokiej zawartości rutyny, uznawane są za naturalny afrodyzjak.

  • Wszystko, co powinieneś wiedzieć o szparagach

    .... Zawierają bowiem moczopędną asparaginę oraz glutation, który ułatwia usuwanie toksyn z wątroby i wzmacnia odporność. 3. Jak je gotować? W wodzie lub na parze, białe ok. 10 minut, zielone maksymalnie(...)1. Zielone czy białe? Białe są delikatniejsze w smaku, ale trzeba je całe obierać, bo są bardziej włókniste. Zielone wystarczy przyciąć na końcach. Są też dużo bogatsze w składniki odżywcze...

  • Jak przygotować szparagi?

    Wyjaśniamy jak gotować szparagi, krok po kroku.

  • Pełnoziarnista tarta ze szparagami

    Sezon na szparagi – czas start! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich wypróbować bądź zastanawialiście się czy oby na pewno dobrze smakują, teraz jest najlepszy moment by rozwiać wszelkie wątpliwości i to zmienić! Pierwsze z nich pojawiły się już targu wraz z innymi nowalijkami. Możemy się nimi cieszyć tylko do końca czerwca, więc warto już dzisiaj przygotować kilka potraw, które wydobędą ich...

  • Jak przygotować szparagi?

    Jeszcze kilka lat temu mało popularne, teraz coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Warto docenić nie tylko ich delikatny smak, ale również wartości odżywcze. Szparagi są świetnym źródłem witamin i minerałów.

  • 5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach

    Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.

  • Sezon na szparagi

    Sezon na szparagi w pełni. Jeżeli zastanawiasz się jak je przyrządzić skorzystaj z naszych przepisów.

  • Rozpoczyna się sezon na szparagi. Te delikatne warzywa są nie tylko zdrowe, ale także niskoenergetyczne.