• Informacje na temat:

    zielone szparagi z sosem

Artykuły na temat: zielone szparagi z sosem
  • Śmietankę połącz z bulionem, gotuj 10 min, mieszając. Dodaj sok z cytryny, gotuj 5 min. Dopraw solą, pieprzem. Białe szparagi obierz. Zielone gotuj w lekko osolonej wodzie 8 min (np. w szerokim rondlu), białe – 15 min. Osącz, ostudź. Podaj z sosem, koperkiem i np. ziemniakami.

  • Składniki: 1 duży pęczek szparagów (mogą być białe lub zielone), 2 op. (po 10 dag) serka topionego o smaku śmietankowym, 1 łyżka masła, 1/4 szkl. mleka, sól, cukier do gotowania szparagów, natka do dekoracji.

  • Czas na szparagi

    ...w przygotowaniu, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku są szparagi zielone. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, gdyż są miękkie, wystarczy odciąć korzonek. Ta odmiana ma najwięcej prozdrowotnych właściwości. Gotujemy je jedynie  4 minuty, z odrobiną soli, cukru lub soku cytrynowego. Szparagi będą gotowe, gdy widelec łatwo się w nie wbije. Cienkie i zielone są tak delikatne, że nadają się też...

  • Zielone szparagi pod pierzynką

    .... Takim gęstym sosem polać szparagi. Dekorować natką. Nasza rada Szparagi można podawać nie tylko z masłem i bułką tartą. Posyp je serem: pleśniowym, żółtym albo typu feta. Przygotowanie: ok. 35(...)1. Szparagi umyć, uważając, aby nie po poodrywać główek, usunąć zdrewniałe końcówki łodyg (najłatwiej je odłamać), włożyć do osolonego wzbogaconego o sok z cytryny wrzątku, gotować ok. 15-20 minut...

  • Sezon na szparagi

    ...​Sezon na szparagi w tym roku zaczął się wcześniej niż zwykle. Już możemy cieszyć nimi nasze podniebienie. Bo szparagi są pyszne i mają dużo walorów zdrowotnych.

  • Przygotowanie: 1. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Zielone szparagi włóż do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz cukru i gotuj ok. 6-8 minut. Białe szparagi gotuj we wrzącej wodzie(...), aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 3. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim ugotowane szparagi i zalej sosem serowym. Piekarnik...

  • ...dekoracyjnie ułóż na talerzach, np. formując je w jodełkę. Na nich ułóż gorące jajko w koszulce, polej sosem holenderskim.  Od razu podawaj. Szparagi należy gotować w wąskim, wysokim(...) 1. Odkrój kilkucentymetrowe, zdrewniałe końce szparagów (inaczej w czasie gotowania główki szparagów szybko się rozpadną, a dół będzie jeszcze twardy). Szparagi powinny być równe...

  • Szparagi w ziołowych naleśnikach

    Kupując szparagi, wybieraj takie, które mają zamknięte główki. Ścięte końce powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste.

  • Jajka po florentyńsku ze szparagami

    ...brioszce ułóż porcję szpinaku odciśniętego z soku, następnie szparagi i po jednym jajku. Polej sosem holenderskim i posyp szczypiorkiem. Zajadaj od razu. Szparagi, jajka i sos holenderski to klasyk(...). Umyj szparagi i oderwij zdrewniałe końcówki. Wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem i piecz na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Wrzuć na patelnię szpinak z rozpuszczonym masłem, posól...

  • ...1. Lekko orzechowe w smaku zielone szparagi możesz wykorzystywać jako składnik wiosennych...

Przepisy na temat: zielone szparagi z sosem
  • Grillowane szparagi

    Nie dość że sezonowe, to jeszcze zdrowe. Szparagi, bo o nich mowa, Robert Trzópek radzi podać z chrupiącymi grzankami z chleba razowego, sosem holenderskim na bazie chmielowego piwa i z dzikimi ziołami. "Zielone zawsze jest dla nas dobre" - mówi PAP Life Szef Roku 2017.

  • Zielone szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

    ....  5. Szparagi dekoracyjnie ułóż na talerzach, np. formując je w jodełkę. Na nich ułóż gorące jajko w koszulce, polej sosem holenderskim.  Od razu podawaj. Szparagi należy gotować w wąskim, wysokim garnku(...) przygotowania: 1. Odkrój kilkucentymetrowe, zdrewniałe końce szparagów (inaczej w czasie gotowania główki szparagów szybko się rozpadną, a dół będzie jeszcze twardy). Szparagi powinny być równe...

  • Szparagi i ziemniaki - świetne połączenie

    Zielone szparagi i młode ziemniaki, z tych dwóch składników wyczarujesz pyszną wiosenną sałatkę.

  • Pizza ze szparagami

    ...przygotowania: 1. Zagnieć ciasto. Cebulę podsmaż, dodaj śmietanę, ser, przeciśnięty czosnek i przyprawy, smaż. Szparagi umyj, odkrój końcówki, gotuj 5 minut. 2. Ciasto ułóż na blasze, posmaruj sosem, ułóż dodatki. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.

  • Tasiemki w beszamelu ze szparagami i bazylią

    ...: 1. Szparagi opłucz, oczyść i obierz do ok. 1/3 wysokości, ew. odetnij twarde końcówki. Obrane szparagi pokrój na duże kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Filety opłucz, wytrzyj, pokrój(...). Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj według przepisu. Szparagi wrzuć do makaronu ok. 3 minuty przed końcem gotowania. Potem całość odcedź, osącz. Wymieszaj...

  • Jak przygotować szparagi?

    Jeszcze kilka lat temu mało popularne, teraz coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Warto docenić nie tylko ich delikatny smak, ale również wartości odżywcze. Szparagi są świetnym źródłem witamin i minerałów.

  • Sezon na szparagi

    ...sałatek i makaronów, sporządzić z nich zupy-kremy, zapiekać z warzywami, mięsem lub rybą. Cienkie, zielone, młode szparagi można jeść też na surowo, zwłaszcza w sałatkach. Przepis na pyszną szparagową(...)  Szparagi są bardzo zdrowe, niskokaloryczne i - najważniejsze -przepyszne! Tym bardziej dziwi niewielka popularność tego warzywa w Polsce, gdzie uprawia się go zaledwie około 4 tysięcy ton rocznie...

  • Rodzaje szparagów i ich właściwości

    Rodzaje szparagów 1. Zielone. Nie trzeba ich obierać, tylko usunąć zdrewniałą część. Ugotują się szybciej niż np. białe. Wyraziste, dobre m.in. do zup, roladek. 2. Fioletowe. Przed gotowaniem starsze obieramy (od nasady główki ku dołowi) i usuwamy zdrewniałą część. Pyszne w zapiekankach, sosach, z mięsem. 3. Białe. Trzeba obrać. Łagodne, idealne jako jarzynka, na zupę czy sos. Czy wiesz, że...

  • Sezon na szparagi

    Sezon na szparagi w pełni. Jeżeli zastanawiasz się jak je przyrządzić skorzystaj z naszych przepisów.

  • Rozpoczyna się sezon na szparagi. Te delikatne warzywa są nie tylko zdrowe, ale także niskoenergetyczne.

Dyskusje na temat: zielone szparagi z sosem