• Informacje na temat:

    zielone szparagi zupa

Artykuły na temat: zielone szparagi zupa
  • Zupa krem ze szparagów

    ...1. Obierz szparagi. W szerokim garnku zagotuj 2 litry wody z solą, cukrem i połową cytryny. Wrzuć obrane szparagi, ugotuj do miękkości, wyjmij i schłodź. 2. Do powstałego wywaru włóż obierki i odpadki ze szparagów. Gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę. Przecedź wywar. Szparagi pokrój. Główki odłóż do dekoracji. 3. Włóż szparagi do wywaru. Gotuj 10 minut. Zblenduj zupę i dodaj śmietanę...

  • ...1. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki i główki, łodygi pokroić. Bulion zagotować, włożyć pokrojone szparagi (bez główek), gotować 20 min. 2. Główki szparagów ugotować na parze (można nakryć garnek z bulionem sitkiem, tam umieścić główki i przykryć. 3. Kawałki szparagów zmiksować z bulionem na gładko. Jeśli są włókna, przetrzeć przez sitko. 4. Do zupy krem dodać serek, sok z cytryny...

  • Przygotowanie: 1. Szparagi umyj (nie musisz ich obierać) i odkrój zdrewniałe końcówki. Odetnij czubki (ok. 5-6 cm) i odłóż je. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą(...) z ugotowanymi szparagami, dodaj listki bazylii i podgrzewaj ok. 2 min. Gdy zupa nieco przestygnie, rozdrobnij ją blenderem. Dodaj śmietankę oraz gałkę muszkatołową, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie...

  • ...jedynie pora i selera. 2 Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w wywarze 7-10 minut, wyłowić. Do garnka dodać sok z cytryny i listek laurowy, cebule, czosnek, włożyć obierki szparagów, gotować do zredukowania płynu o połowę, następnie wywar przecedzić. 3 Wywar zagotować, włożyć do niego szparagi (główki zachować do dekoracji), kawałek selera i pora. Zupę zmiksować, doprawić solą...

  • ..., pozostałą posiekaj. Posiekaną natkę wmieszaj do ciasta i usmaż cienkie naleśniki. Umyj szparagi. Od zielonych odetnij końce, białe obierz i odłam zdrewniałe części. Pokrój szparagi w ukośne plasterki. Oczyść i umyj groszek cukrowy. Szczypiorek pokrój. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. l Zagotuj bulion, włóż do niego szparagi. Po około 10 minutach dodaj groszek, szczypior i pomidorki, gotuj...

  • ...1. Szparagi umyć, osuszyć, główki odkroić, odłożyć. Zdrewniałe końcówki odciąć. Cebulę obrać z łupin, posiekać w kostkę, zeszklić w rondlu na maśle, dodać szparagi, bulion, sól i szczyptę cukru. 2. Szparagi dusić w bulionie przez ok. 20 minut. Osobno w małej ilości wody ugotować główki. Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z żółtkiem, zabielić śmietaną, dosmakować...

  • Sezon na szparagi

    ...​Sezon na szparagi w tym roku zaczął się wcześniej niż zwykle. Już możemy cieszyć nimi nasze podniebienie. Bo szparagi są pyszne i mają dużo walorów zdrowotnych.

  • Majowe szparagi

    Sezon na nie trwa zaledwie kilka tygodni, dlatego warto wykorzystać go w pełni i sięgać po to wyjątkowe warzywo jak najczęściej. Właśnie teraz możesz kupić świeże szparagi.

  • Zupa groszkowa

    Białe szparagi o lekko zdrewniałej skórce trzeba obrać (prócz główki) obieraczką do warzyw. Zielonym obcina się jedynie łuski na łodygach.

  • Przygotowanie: 1. Szparagi umyj (nie musisz ich obierać) i odłam zdrewniałe końcówki (wystarczy zgiąć każdy szparag a sam się przełamie w odpowiednim miejscu). Odetnij czubki (ok. 5-6 cm) i odłóż(...). Rondel zestaw z ognia. Mieszając, stopniowo dolewaj gorący bulion. Następnie zagotuj. Do bulionu włóż pokrojone szparagi (kilka czubków odłóż do dekoracji) i rozdrobnij blenderem. Do zupy wlej...

Przepisy na temat: zielone szparagi zupa
  • Zabielana zupa szparagowa

    Pyszna i aromatyczna: zupa z zielonych szparagów. Nie róbmy z niej kremu, tylko pozostawmy pokrojone łodygi. Pamiętajmy przy tym, że główki szparagów gotuje się najkrócej.

  • Zupa szparagowa

    ....:przepiórcze jajka ugotowane na twardo oraz ew. 2-3 plastry szynki Przygotowanie: 1 Szparagi umyj, usuń zdrewniałe końce. Odetnij górne części z "główkami" (kilka mniejszych szparagów odłóż w całości, odetnij tylko końcówki). Resztę łodyżek pokrój. W garnku rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej bulionem. Dodaj mleko...

  • Rodzaje szparagów i ich właściwości

    Rodzaje szparagów 1. Zielone. Nie trzeba ich obierać, tylko usunąć zdrewniałą część. Ugotują się szybciej niż np. białe. Wyraziste, dobre m.in. do zup, roladek. 2. Fioletowe. Przed gotowaniem starsze obieramy (od nasady główki ku dołowi) i usuwamy zdrewniałą część. Pyszne w zapiekankach, sosach, z mięsem. 3. Białe. Trzeba obrać. Łagodne, idealne jako jarzynka, na zupę czy sos. Czy wiesz, że...

  • Mięsne pulpety w zupie jarzynowej

    ...z pozostałym czosnkiem. Zrumień na łyżce rozgrzanego oleju, zalej rosołem, zagotuj. Dodaj obrane i oczyszczone marchewki oraz posiekaną kapustę. Gotuj około 15 minut. 3. Zielone warzywa (groszek, fasolka, szparagi) oczyść lub osącz z zalewy, dodaj do zupy. Gotuj 20 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj razem z upieczonymi pulpetami i ugotowanym makaronem. Posyp 3 dag startego parmezanu.

  • Mięsne pulpety w zupie jarzynowej

    ...z pozostałym czosnkiem. Zrumień na łyżce rozgrzanego oleju, zalej rosołem, zagotuj. Dodaj obrane i oczyszczone marchewki oraz posiekaną kapustę. Gotuj około 15 minut. 3. Zielone warzywa (groszek, fasolka, szparagi) oczyść lub osącz z zalewy, dodaj do zupy. Gotuj 20 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj razem z upieczonymi pulpetami i ugotowanym makaronem. Posyp 3 dag startego parmezanu.

  • Sezon na szparagi

    ...sałatek i makaronów, sporządzić z nich zupy-kremy, zapiekać z warzywami, mięsem lub rybą. Cienkie, zielone, młode szparagi można jeść też na surowo, zwłaszcza w sałatkach. Przepis na pyszną szparagową(...)  Szparagi są bardzo zdrowe, niskokaloryczne i - najważniejsze -przepyszne! Tym bardziej dziwi niewielka popularność tego warzywa w Polsce, gdzie uprawia się go zaledwie około 4 tysięcy ton rocznie...

  • Korzenie, których jeszcze nie znamy

    ...cukrzyków. Roślina ta zamiast skrobi zawiera w sobie inulinę. Używa się go również po chemioterapii ze względu na dużą zawartość witamin. Idealnie sprawdzi się w puree, zupach i w postaci pieczonej. Skorzonera swą drugą nazwę, czyli wężymord, zaczerpnęła od pierwotnego zastosowania - jej sok był bowiem stosowany aby zniwelować skutki jadu po ukąszeniach żmii. W smaku przypomina nieco szparagi...

  • Pomysły na obiad

    Kolorowe towarzystwo 1. Zielonych warzyw, takich jak ogórki, sałata, cukinia, szparagi czy brokuły, nie powinno się przechowywać w bliskim sąsiedztwie pomidorów czy papryki. Czerwone jarzyny (a także np. jabłka, gruszki czy banany) wydzielają bowiem etylen, który przyspiesza dojrzewanie, ale niestety także psucie się innych warzyw czy owoców. 2. Placki będą chrupiące, jeśli zetrzesz ziemniaki na...

  • Awokado - kulinarna mała czarna

    ..., szparagi, kasza bulgur, ciecierzyca, kapusta, kokos, brązowy ryż. Jak widać trendy żywieniowe nie uciekają daleko od tego, co dzieje się w modzie. Zarówno na wybiegach jak i na talerzach króluje...

  • 5 superfoods na 2017 rok. Jakie produkty będą królować w naszej diecie?

    Przedstawiamy 5 kulinarnych hitów na nadchodzące miesiące: 1. Fiolet w kuchni W 2016 roku w diecie Polek królowały zielone warzywa i owoce (najczęściej w formie koktajli). Zgodnie z zaleceniami(...) o bogatej zawartości przeciwutleniaczy. Warto poznać zasadę - im ciemniejszy kolor warzywa lub owocu, tym więcej antyoksydantów. Wśród fioletowych warzyw warto polecić bakłażana, jarmuż, szparagi...