• Informacje na temat:

    ziemniaki w ziolach prowansalskich

Artykuły na temat: ziemniaki w ziolach prowansalskich
  • Składniki: 40 dag zielonej soczewicy, 4 ziemniaki, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, szklanka przecieru pomidorowego, 2 łyżki oleju, szczypta cukru, sól, pieprz, zioła prowansalskie...

  • Pieczona sałatka prowansalska

    Składniki na 4 porcje: 1 duży bakłażan, po 2 czerwone papryki i cukinie, po 2 ziemniaki i pomidory, 10 dag żółtego sera, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, tymianek, oregano, 3 łyżki oleju, 1 łyżka oliwy.

  • Gulasz z ziołami

    Danie możesz udekorować gałązką majeranku.

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg ziemniaków • 1 jajko • 30 dag mąki pszennej • łyżka ziół prowansalskich • rozmaryn • 2 liście laurowe • 2 ziela angielskie • pęczek natki pietruszki • 4 łyżeczki masła • sól • pieprz.

  • Składniki na 2-3 porcje: 50 dag równych, niewielkich młodych ziemniaków, 15 dag wędzonego boczku w jednym kawałku, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, 3-4 gałązki koperku, olej. Dodatkowo: 4 łyżki oleju z pestek winogron, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, szczypta majeranku, sól, pieprz, 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku.

  • Składniki na 4-6 porcji: 60 dag udźca z indyka, 4-6 ziemniaków, 2 średnie marchewki, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 łyżka mielonej wędzonej papryki, po 1 łyżeczce mielonej słodkiej i ostrej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili, sól, pieprz ziołowy, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej z pestek winogron.

  • Składniki na 4 porcje: 3 kolorowe papryki, 1/2 kg pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 przecier pomidorowy, 2 duże ziemniaki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, olej do smażenia.

  • Składniki na 4 porcje: ● 2 piersi kurczaka ● 4 duże młode ziemniaki ● 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę ● zioła prowansalskie ● tymianek ● sól ● ostra papryka ● oliwa z oliwek ● bryndza ● posiekany koperek...

  • Składniki: 4 udka, 6 ziemniaków, pół szklanki oleju, 3 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki ziół prowansalskich, ostra papryka, sól, pieprz...

  • Łódeczki  z ziemniaków

    Składniki na 4 porcje: 40 dag młodego bobu, 4 spore ziemniaki, 2 pomidory, 5 łyżek oliwy, mały ząbek czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, kilka źdźbeł szczypiorku do dekoracji.

Przepisy na temat: ziemniaki w ziolach prowansalskich
  • Prowansalska szynka

    Sposób przygotowania 1. Zioła wymieszaj z 4 łyżkami oliwy oraz 3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Mięso posyp solą oraz pieprzem. Natrzyj mieszanką ziołową. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki. Piecz ok. 90 minut w 190°C, często polewając bulionem. Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz, warzywa włóż do osobnych garnków. Zalej posoloną wodą...

  • Placki ziemniaczane z ziołami prowansalskimi i sosem serowo – cebulowym

    Sposób przygotowania Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę...

  • Gulasz prowansalski z czerwonym winem

    ...pestki. Strąki potnij w paseczki. Ziemniaki i marchewkę obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w grubą kostkę, a marchewkę - w plasterki.  2. W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałeczki mięsa. Mieszając, smaż je, aż lekko się zrumienią (ok. 5 minut). Wtedy dodaj marchewkę, cebule i papryki. Smaż kolejne 5 minut. Podlej winem. Dołóż ziemniaki, przykryj i duś ok. 20 minut na małym płomieniu...

  • Kopytka z ziołami

    Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę, ostudź.

  • Zioła z kuchennego parapetu

    ...warto natomiast wypróbować mieszankę ziół prowansalskich. Na lepsze trawienie: Zioła nie tylko poprawiają smak, ale także osłabiają niekorzystne działanie niektórych potraw: tłustych mięs i sosów(...) ● Bazylia wchodzi w skład mieszanki ziół prowansalskich i jest wszechobecna w kuchni śródziemnomorskiej. Łącz ją z pomidorami, mozzarellą, jajkami i białym serem, dodawaj do spaghetti, pizzy oraz sałatek...

  • Udziec z pieczonymi ziemniakami

    Sposób przygotowania 1. Wymieszaj paprykę wędzoną ze słodką, ostrą, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Mięso umyj i pokrój na kawałki. Połącz z połową wymieszanych przypraw. Papryki umyj, ziemniaki i marchewki obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój na cienkie talarki, a resztę warzyw w paski.Mięso przełóż do rękawa do pieczenia i skrop olejem.Warzywa włóż do drugiego rękawa. Posyp je...

  • Jak łączyć przyprawy i zioła w kuchni?

    Pomidory jemy z bazylią, a ziemniaki z koperkiem. Oczywiste? To dopiero początek! Przedstawiamy zasady łączenia smaków, które ułatwią pracę w kuchni i nadadzą daniom wyjątkowego aromatu.

  • Schab pieczony w ziołach

    Najlepiej smakuje z ziemniakami lub ryżem i sosem grzybowym.

  • ​Pikantna zapiekanka z ziemniaków

    ...ziół prowansalskich 1 puszka kukurydzy konserwowej (425 ml) 250 g kiełbasy parówkowej 150 g sera gouda Chili do dekoracji Przygotowanie: Groszek rozmrozić. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju. Oprószyć cukrem i chili, przesmażyć. Wlać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Gotować 15 minut. Ziemniaki odcedzić...

  • Harmonijki z boczkiem

    Ziemniaki wyszoruj ostrą ściereczką.