• Informacje na temat:

    zioła kuchnia tymianek

Artykuły na temat: zioła kuchnia tymianek
  • Kuchnia irlandzka

    ...) 1-2 gałązki tymianku Farsz: 1 cebulę i 5 ząbków czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać. Roztopić 75 g masła, zeszklić cebulę i 3 ząbki czosnku. Dodać zioła i bułkę tartą. Ostudzić(...), przesmażyć, wlać piwo bulion. Dodać mięso i tymianek. Wstawić (pod przykryciem) do rozgrzanego piekarnika (150 st. C) na 3 godziny doprawić solą i pieprzem.  Soczewica po irlandzku Składniki...

  • Kuchnia pachnąca ziołami

    .... Jedynie te o intensywnym aromacie, jak rozmaryn, tymianek, mięta czy natka pietruszki można gotować dłużej, razem z potrawą.  Świeże czy suszone? Świeże zioła mają najwięcej olejków eterycznych(...) aromatyzowania oliwy możemy wykorzystać m.in. bazylię, rozmaryn czy tymianek. Świeże zioła najpierw dokładnie myjemy, a następnie delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i zostawiamy aż będą całkowicie suche...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Wielkanoc pozwalano sobie na odrobinę szaleństwa. Przed domami ustawiano ruszty, na których tradycyjnie pieczono całe jagnię a aromat mięsa, zamarynowanego wcześniej w ziołach, roznosił się po okolicy. Mięso w czystej postaci jada się w Grecji od niedawna. Nie żałuje się natomiast do mięsa - nawet jeżeli miesza je z warzywami - całego bogactwa aromatycznych przypraw i ziół jak: oregano, tymianek...

  • Zioła dla ludzi i pszczół

    Bazylia, cząber, kolendra, lubczyk, mięta, oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek – któż nie chciałby mieć takiego właśnie ziołowego zestawu na wyciągnięcie ręki? Może więc pora sprawić sobie ziołowy ogródek? To wcale nie takie trudne – nie trzeba ani wiele miejsca, ani wysiłku. Zioła nie są wymagające a dzięki nim można dać upust wielu swoim pasjom ogrodniczym i kulinarnym. Wpisują się w modną...

  • Najskuteczniejsze letnie zioła

    Rozmaryn zwalczy zmęczenie Najcenniejszą substancją tego silnie pachnącego zioła jest rozmarycyna, olejek o działaniu pobudzającym i przeciwbólowym. Kiedyś wierzono, że rozmaryn wzmacnia pamięć(...) Szałwia idealnie komponuje się z tłustymi mięsami, kurczakiem, a także grochem, fasolą i dynią. Bazylia złagodzi skutki ukąszeń Bez tego zioła trudno wyobrazić sobie kuchnię śródziemnomorską, ale...

  • Kuchnia turecka

    Proste potrawy i intensywne smaki - kuchnia turecka jest niezwykle bogata, łączy w sobie wpływy z ogromnego terytorium Imperium Osmańskiego. Ale wiele tureckich dań wygląda znajomo... Poznajmy tureckie mielone, pierogi, pizzę i turecką jajecznicę.

  • Zioła i przyprawy dla zdrowia i wydajności mózgu

    Każdy z nas ma na pewno swoją ulubioną przyprawę, którą często dodaje do potraw. Miłośnicy przydomowych ogródków mają zapewne też okazały zielnik, a w nim świeże, pachnące zioła. Słyszeliście już(...) dobrane przyprawy i zioła poprawiają również pamięć i funkcjonowanie mózgu. Jeśli zmagasz się ze stresem, lękiem czy problemami z pamięcią, to koniecznie włącz przedstawione poniżej przyprawy do...

  • Kuchnia śródziemnomorska. Dla zdrowia i urody

    Poprawiają trawienie, pobudzają kubki smakowe i węch, poprawiają smak potraw, przedłużają świeżość potraw, a także sprzyjają zdrowiu i urodzie - zioła, najlepiej świeże. Bez nich kuchnia śródziemnomorska nie(...)Najpopularniejsze kuchnie tego obszaru to włoska, grecka i hiszpańska. Dieta bogata w oliwę (tłuszcze nienasycone), ryby (kwasy omega-3), warzywa, owoce i świeże zioła (witaminy, przeciwutleniacze...

  • Kuchnia Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian to chiński sposób na szczupłą sylwetkę, wewnętrzną równowagę i zdrowie praktykowany od tysiącleci.

  • Jedzenie leczy, czyli apteka w twojej kuchni

    Słyszymy, że zamiast zażywać tabletki, lepiej jeść więcej warzyw, owoców, a posiłki doprawiać ziołami. Z pewnością nie zastąpią one lekarstw na receptę, ale warto mieć świadomość, jakie zdrowotne bogactwo w nich się kryje. Ta wiedza pomoże nam lepiej planować domowy jadłospis.

Przepisy na temat: zioła kuchnia tymianek
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Wielkanoc pozwalano sobie na odrobinę szaleństwa. Przed domami ustawiano ruszty, na których tradycyjnie pieczono całe jagnię a aromat mięsa, zamarynowanego wcześniej w ziołach, roznosił się po okolicy. Mięso w czystej postaci jada się w Grecji od niedawna. Nie żałuje się natomiast do mięsa - nawet jeżeli miesza je z warzywami - całego bogactwa aromatycznych przypraw i ziół jak: oregano, tymianek...

  • Sezon na rodzinne pikniki – przyjęcie w zgodzie z naturą

    Kuchnia piknikowa nie musi być nudna. Może zaskakiwać formą, kolorem i przede wszystkim smakiem. Powinna być apetyczna i zachwycać niebanalnymi składnikami. Takie właśnie są bakalie, które będą zdrowym dodatkiem do piknikowych dań.

  • Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

    ..., tymianek, liść laurowy)  Przygotowanie: Cebule pokroić w cienkie krążki, czosnek w drobną kostkę, marchewki w słupki. Mięso pokroić w kostkę (ok. 5 cm). Mięso przesmażyć na oliwie, zdjąć z patelni doprawić solą i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę, oprószyć mąką i smażyć 4-5 minut. Wlać wino. Dodać mięso, marchewkę, czosnek i zioła. Wlać ok. 1 litr wody (tak, aby mięso...

  • Słone sosy jogurtowe: raita i tzatziki

    .... Zamiast użyć wymienionych powyżej składników, możesz eksperymentować z ziołami (świeżym koprem, oregano, szczypiorkiem, tymiankiem, pysznogłówką lub innymi jadalnymi płatkami kwiatów) albo tartymi...

  • Jambalaya

    Składniki: 2 szkl. ryżu 20 dag krewetek, np. mroż. 30 dag wędzonego kurczaka 2 pomidory (świeże lub z puszki) żółta papryka 2 cebule 4 ząbki czosnku bulion sos tabasco tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz olej Przygotowanie: 1. W garnku rozgrzej olej, włóż posiekane cebule, paprykę pokrojoną w paski, posiekany czosnek. Przysmaż z ziołami. Dosyp ryż, podsmażaj z warzywami...

  • Zupa  brukselkowa

    Brukselka w naszych kuchniach zwykle nie jest doceniana. Czas to zmienić!

  • Piersi Kurczaka Zagrodowego nadziewane bobem, zawijane w boczku

    Sezon na bób trwa tylko kilka tygodni, dlatego jego najwięksi miłośnicy rozkoszują się jego wyjątkowym smakiem przy każdej okazji. Oryginalny bób niewątpliwie jest symbolem lata i kojarzy się z gorącą porą relaksu. Przepisów na przyrządzenie bobu jest wiele. Można go po prostu ugotować z solą, doprawić masełkiem, czosnkiem, ziołami czy oliwą. Jednak pyszny i zdrowy bób świetnie pasuje także jako...

  • Pulpety ziołowe z kurczaka - Maciej Kuroń

    ...600 g mielonego mięsa z kurczaka; 1 jajko; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; świeże zioła (natka pietruszki, koperek); 1 łyżka ziół suszonych, do wyboru: majeranek, tymianek, oregano; wywar do gotowania pulpetów (może być z kostki); sól, pieprz.

  • ...słonecznikowego (5ml), pół łyżeczki masła (3g), 2 łyżki mąki kukurydzianej (20g), 1,5 łyżeczki mąki pszennej (10g), szczypta soli, woda. Do wykonania przepisu potrzebne będą też przyprawy i zioła, np. papryka w proszku, bazylia, tymianek lub mieszanka przypraw do gyrosa. Przygotowanie Ciasto: Obie mąki przesiać przez sitko. Dodać masło i wymieszać. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było...

  • ...1 mostek cielęcy (ok. 1,5 kg); 5 ząbków czosnku; miód; ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, sól, pieprz. Farsz: 750 g mielonej cielęciny; 1 jajko; 250 ml wywaru (może być z kostki); ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz.