• Informacje na temat:

    żołądki drobiowe

Artykuły na temat: żołądki drobiowe
  • Żołądki opłucz, wrzuć do bulionu, dodaj przyprawy, gotuj do miękkości 45-60 min na małym ogniu. Wyjmij z bulionu łyżką cedzakową, lekko ostudź, pokrój w cienkie paseczki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Wsyp mąkę, mieszaj, aż mąka się rozprowadzi. Żołądki włóż do bulionu, dodaj cebulkę z mąką, śmietanę i chrzan (ok. 3 łyżeczki). Wymieszaj, gotuj jeszcze 15 min...

  • Przygotowanie: Ryż ugotuj wg przepisu. Żołądki umyj, podsmaż na oliwie. Cebulę pokrój w piórka, dodaj do żołądków, podsmaż. Pieczarki oczyść, pokrój, dodaj do żołądków, smaż, aż odparują. Mąkę rozrób z 1/4 szklanki wody, dodaj do żołądków, zagotuj. Posyp koperkiem, przypraw do smaku. Podawaj z ryżem. Czas przygotowania: 25 min, ilość porcji 6, cena za porcję 1,90 zł...

  • Składniki: 4 torebki ryżu, 60 dag żołądków drobiowych, 40 dag mrożonki mieszanka chińska, cebula, 2 ząbki czosnku, ostra papryka, sól, cukier, pieprz, sos sojowy, olej, łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ryż ugotuj. Żołądki oczyść, podsmaż na oleju. Oprósz cukrem. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż około 3 minuty. Wsyp mieszankę chińską, przypraw. Podlej wodą, skrop sosem sojowym...

  • ...1 Żołądki dobrze wymocz w zimnej wodzie, oczyść i ew. pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka. Zalej taką ilością zimnej wody, by były przykryte. Dodaj listki laurowe oraz(...) w plasterki. Żołądki odcedź, osącz. 2 Na dużej patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim plasterki pora. Oprósz mąką i krótko zasmaż. Potem dołóż marchewkę i żołądki. Podlej składniki wrzątkiem, (ew...

  • Przygotowanie: Żołądki sparz, oczyść, przekrój na pół. Cebule pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Olej rozgrzej w rondlu. Włóż żołądki, smaż, aż odparują i się zrumienią. Dodaj cebule, zeszklij. Zalej przegotowaną wodą, dodaj przyprawy i czosnek. Duś do miękkości, podlewając gorącą wodą. Sos odparuj, by nie był zbyt gęsty. Przypraw solą i pieprzem. Czas przygotowania: 40 min...

  • Żołądki w sosie marchewkowym

    Składniki (na 6 porcji): 1 kg żołądków drobiowych, 2 duże marchewki, 1 cebula, 2 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki), 1/2 szkl. śmietany kremówki, 1 łyżka mąki pszennej, 2–3 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 1 łyżka masła, sól, pieprz, szczypta cukru.

  • Przygotowanie: Udko przekrój na pół i wraz z żołądkami opłucz. Żołądki pokrój na kawałki. Przełóż wraz z udkiem do garnka, zalej wodą i zagotuj. Dodaj por, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz oraz obrany kawałek selera wraz z nacią i pietruszkę. Gotuj około 1,5 godziny. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy, podgotuj i dopraw solą oraz pieprzem...

  • Skłaniki: kurczak, 1 kg żołądków drobiowych, pół kg wątróbki drobiowej, 1 kg marchewki, por, pietruszka, seler, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: Warzywa oczyść. Kurczaka podziel na części, umyj. Żołądki oczyść. Kurczaka, żołądki i warzywa zalej wodą, gotuj do miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodaj oczyszczone wątróbki...

  • Podroby na stole

    Piąta ćwiartka to termin oznaczający części tuszy zwierząt, które po uboju nie stanowią żadnej ćwiartki mięsa, czyli podroby. Są to m.in.: nerki, płuca, serca, ozorki, grasice, żołądki, mózgi, nogi, ogony, policzki. Dziś wracają do łask. Jak je wykorzystać? Radzi Hanna Szymkiewicz, doświadczona mistrzyni kulinarna.

  • Składniki: po pół kg wątróbki drobiowej i żołądków drobiowych, 4 udka kurczaka, pół kg marchewki, por, pietruszka, seler korzeniowy, 2 jajka, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, masło, 4 liście laurowe , po 5 ziaren ziela angielskiego i jałowca, op. suszonych śliwek...

Dyskusje na temat: żołądki drobiowe
  • Re: Ratunek dla bolących stawów

    A ja kurzych łapek w sklepach od lat nie widziałem. Może to dziś jakiś rarytas. Żołądki drobiowe to też rarytas.?

  • Re: Mąż Kwaśniewskiej na zakupach

    Tacy są mężczyźni. Mój mąż miał kiedyś kupić żołądki drobiowe pod krupniczek, a przyniósł wątróbkę.

  • Re: Rosół z makaronem

    Smaki wynosi się z domu , każdy ma swój przepis i gotuje tak jak lubi, na zdjęciu widzę rosół z chlebem , w przepisie rosołu : mąka, żołądki drobiowe ,nigdy bym tego do rosołu nie wrzucił, ale jak ktoś tak robi , to należy tylko życzyć smacznego

  • Re: Jak prawidłowo żywić kota?

    Surowe mięsko jak najbardziej ale wołowe. Wątróbkę można podawać ale rzadko. Żołądki drobiowe, sparzony kurczak. A pan gada głupoty. NIe dajemy kotom suchej karmy jako głównego jedzenia. Najlepiej w ogóle. No chyba, że kot duzo pije wody, wtedy nie zagrażają mu kamienie nerkowe. Ale lepiej jej unikac w nadmiarze. Dobra karma to ta, która ma co najmniej 50% mięsa. 20% to liche karmy i wcale nie

  • Re: sobotnio...

    Nicka - z wnętrzności to ja tylko wątróbkę, a Młoda ma do tego wyjątkową rękę :) język mi wypadł do samej ziemi gdy przeczytalam o tej watrobce... a kozakow zazdraszczam :) watrubka - fujjj, wciaż mam uraz z przedszkola - proszę sie nie śmiać! Próbowałam w dorosłym życiu się przemóc, ale nawet w malinach nie poszło. Za to z wnętrzności (nie wiedzić czemu) jadam żołądki drobiowe. W sosie

  • Re: Wegetarianizm: prawdy i mity

    - ok, mikro i makroelementy, wątroba to samo (+trochę śmieci), serducho i flaczki, mniam. Albo żołądki drobiowe... super :) Jakby nie było gotowane i zblendowane są składnikiem niektórych zupek dla