• Informacje na temat:

    zrazy a szynki

Artykuły na temat: zrazy a szynki
  • Uwielbiam gotować dla rodziny. Chętnie wymyślam nowe potrawy, by nasze posiłki nie były nudne. Cieszę się, gdy to, co podam mężowi i dzieciom, bardzo im smakuje. Takie są właśnie te zrazy z pieczarkami – wszyscy zjadają je do ostatka. Składniki: około półtora kg surowej szynki wieprzowej, pół kg pieczarek, sól, pieprz, olej do smażenia, półtorej łyżki mąki.

  • Składniki: 4 kotlety z cielęciny, 2 plastry szynki, 4 gałązki tymianku, łyżka masła l sól, zmielony czarny pieprz, łyżka listków szałwii, 4 ząbki czosnku, 2 szalotki, 2 łyżki oliwy, 40 dag młodego szpinaku, łyżka octu balsamicznego, mix sałat, szpinak, łyżka masła do posmarowania brytfanki...

  • Składniki: 4 kotlety z piersi kurczaka, 4 plastry suszonej szynki, 4 gałązki tymianku, łyżka masła, sól, zmielony czarny pieprz, łyżka listków szałwii, 4 ząbki czosnku , 2 szalotki, 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, 40 dag młodego szpinaku, łyżka octu balsamicznego.

  • Domowe zrazy  wołowo-grzybowe

    Składniki: • 8 plastrów szynki wołowej • cebula • 20 dag grzybów • kostka grzybowa • pieprz • sól • czosnek granulowany • smalec • olej • 5 łyżek mąki pszennej • ziele angielskie • listek laurowy.

  • Składniki na 8 porcji : 1,10 kg wołowiny zrazowej, 4-5 dag suszonych grzybów, 15 dag szynki wędzonej, 8 dag papryki konserwowej, mała puszka koncentratu pomidorowego, 2 jajka, 3 dag mąki, 3/4 szklanki śmietany, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, vegeta.

  • SKŁADNIKI: 50 dag ładnej szynki wieprzowej, 4 plastry chudego wędzonego boczku, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, pół kostki masła, 30 dag pieczarek, pęczek koperku. FARSZ: 30 dag pieczarek, 2 łyżki masła, duża cebula, 2 łyżki posiekanego koperku, jajko, sól, pieprz.

  • Zrazy z szynką, papryką i szczypiorem

    Podstawowe składniki: 60 dag udźca wieprzowego, 4 plastry gotowanej szynki, mała czerwona papryka, 2 cebulki dymki. Dodatki i przyprawy: 2 łyżki musztardy, łyżka mąki, 2 łyżki oleju, 30 dag pieczarek, 100 ml bulionu, 50 ml śmietany, sól, pieprz, 2 gałązki tymianku.

  • Składniki na 8 porcji: - 1,10 kg wołowiny na zrazy, - 3 dag mąki, - 4-5 dag suszonych grzybów, - 15 dag szynki wędzonej, - 8 dag papryki konserwowej, - 2 jajka ugotowane na twardo, mała puszeczka koncentratu pomidorowego, - 3/4 szklanki śmietany, - tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: 1. Mięso umyć, usunąć błonę, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym...

  • Staropolskie zrazy z grzybami

    ...namoczyć w wodzie. Potem ugotować do miękkości. Wyjąć z wywaru i pokroić w paseczki. Na płatach mięsa rozłożyć plastry szynki, grzyby, cząstki odsączonej papryki i jajka. Razem ciasno zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami. Zrazy oprószyć mąką i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podlać wywarem z grzybów, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dołożyć śmietanę...

  • Wołowina  z wiśniami

    Składniki: 60 dag wołowiny , 40 dag mrożonych wiśni, 4 plastry szynki wędzonej, szklanka białego wytrawnego wina, 3 łyżki mąki , 2 łyżki oleju, 4 szalotki, szklanka bulionu warzywnego, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz, zioła prowansalskie.

Przepisy na temat: zrazy a szynki
  • Zrazy z ogórkiem, szynką i papryką

    Sposób przygotowania 1. Mięso pokrój i rozbij tłuczkiem. Posyp pieprzem i posmaruj  musztardą. Ogórki, paprykę i jedną cebulę pokrój w paski i ułóż na mięsie. Przykryj plastrem szynki. Całość mocno zwiń i obwiąż nitką.  2. Zrazy obtocz w mące, podsmaż na maśle. Przełóż do garnka, dodaj drobno posiekaną cebulę, chilli, grzyby, czosnek. Zalej wodą i gotuj 2 godziny. Dodaj musztardę. 

  • Składniki na 8 porcji: - 1,10 kg wołowiny na zrazy, - 3 dag mąki, - 4-5 dag suszonych grzybów, - 15 dag szynki wędzonej, - 8 dag papryki konserwowej, - 2 jajka ugotowane na twardo, mała puszeczka koncentratu pomidorowego, - 3/4 szklanki śmietany, - tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: 1. Mięso umyć, usunąć błonę, pokroić na porcje. Rozklepać tłuczkiem zwilżonym...

  • Dziczyzna

    ...odpowiedniej obróbce zyskuje na jakości. Nadaje się do wyrobu kiełbasy i szynki; przyrządza się z jego mięsa pieczenie, steki, kotlety i zrazy. Wysoko ceni się polędwicę z dzika, golonkę i wątróbkę. Zając(...) odżywczych. Na dodatek jest chudsze i lepsze od mięsa dzika. Z jeleniny przyrządza się pieczenie, ragout, combry, kotlety, steki, zrazy, gulasze pasztety, a nawet zupy. Sarna Sarna (Capreolus capreolus...

Dyskusje na temat: zrazy a szynki
  • Re: Zrazy po meksykańsku

    Zrazy wykonuję się z mięsa wołowego tzw. szynki zrazówki. Kompletny brak wiedzy na temat gotowania.

  • Re: Zrazy wołowe

    milimetra po długości i kładziemy długie paski, pod rozklepane, przyprawione mięso z kury na deskę, po czym zawijamy razem i obwiązujemy. Jakoś bardziej lubię niż szynki parmeńskie, prosciutto

  • Re: Zrazy z ogórkiem, szynką i papryką

    Zamiast szynki daję plasterek wędzonego boczku , bo wołowina to chude mięso a obecne szynki prawie nie maja tłuszczyku .

  • Re: Zrazy wołowe po staropolsku

    Kuchnia staropolska (taka sprzed końca XVIII w., z czasów Rzeczypospolitej szlacheckiej) oparta była na daniach z ryb, drobiu, dzikiego ptactwa, cielęciny, wołowiny i baraniny. Rzadko podawano na eleganckie stoły wieprzowinę, z której najczęściej przyrządzano kiełbasy i szynki. Nieco chętniej sięgano po prosięta, ale potrawy z wieprzowiny są w staropolskiej tradycji kulinarnej rzadkie i niezbyt