• Informacje na temat:

    zrazy wołowe zawijane

Artykuły na temat: zrazy wołowe zawijane
  • Składniki: 70 dag wołowiny na zrazy, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki śmietany 18 proc., sól, pieprz, świeża natka do dekoracji, olej.

  • Zrazy wołowe zawijane po podlasku

    Składniki na 4 porcje: 40 dag świeżych leśnych grzybów (podgrzybków, borowików), 1 mała cebula, 1 łyżka masła, 4 plastry wołowiny zrazowej, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżki oleju, 2 i 1/2 szkl. bulionu wołowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1–2 gałązki rozmarynu.

  • Składniki (na 6 porcji): 6 plastrów wołowiny zrazowej, 3 szkl. grubej kaszy jęczmiennej, 6 plasterków wędzonego boczku, 2 łyżki mąki, 2 marchewki, 2 łyżki musztardy sarepskiej, 2 szkl. bulionu wołowego albo warzywnego, 1/2 szkl. śmietany kremówki, 2 duże cebule, 1 jajko, 3 łyżki smalcu, sól, pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 60 dag wołowiny na zrazy, mała żółta cukinia, 8 cienkich plasterków, wędzonego boczku albo bekonu, 2 łyżki musztardy, czubata łyżka mąki pszennej, 2-3 łyżki oleju do smażenia, szkl. bulionu wołowego (może być z kostki), 10 dag startego żółtego sera, sól, mielony czarny pieprz.

  • ...garnuszka i dolewamy na patelnię trochę oleju. 3. Zrazy przekładamy do szerokiego rondla, zalewamy wodą (ok. 500 ml), dodajemy sos ze smażenia, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i suszone grzyby. Na patelni po roladkach szklimy na oleju pozostałą cebulę i dodajemy ją do rondla z mięsem. Zrazy dusimy ma małym ogniu 2-3 godz., aż mięso będzie miękkie. Solimy dopiero pod koniec gotowania...

  • Składniki: 80 dag wołowiny zrazówki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 duży ogórek kiszony, kawałek kiełbasy (5-8 cm), 3-4 łyżki mąki, 1 średnia cebula, 1 szkl. bulionu wołowego, olej, sól, pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 4 kotlety wołowe (po ok. 12 dag), po 1 czerwonej i zielonej papryce, 3 cebule, 4 łyżki masła, 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego lub gęstego pikantnego keczupu, 1/4 l bulionu mięsnego, łyżka mąki pszennej, 2-3 łyżeczki śmietany, 4 łyżki oleju, sól, pieprz.

  • Rolady wołowe w sosie własnym

    ...1. Mięso rozbić na cienkie płaty. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, każdy posmarować z jednej strony musztardą. Ogórki pokroić na ćwiartki, kiełbasę na kawałki o długości średnicy plastrów mięsa, po czym przepołowić wzdłuż. Układać na plastrach wołowiny kawałki ogórka i kiełbasy. Zrazy zawijać jak najciaśniej i spinać wykałaczką albo obwiązać białą nicią. Obtoczyć w mące i obsmażyć na silnym...

  • .... Jeszcze zrobie staropolskie wolowe zrazy zawijane, bo jagnieciny sie boje, podobno w sklepach sa jakies owce nowozelandzkie. Ze slodkosci bede miala tylko sernik i to juz full, no moze jeszcze jakas...

Przepisy na temat: zrazy wołowe zawijane
  • Zrazy zawijane - klasyczne danie polskiej kuchni

    To danie jest w stanie zawojować każdego. Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem zachwycają smakiem i miękkością. Do ich przygotowania wystarcza chęci i... cierpliwość, gdyż wołowina musi mieć czas, by dobrze zmiękła.

Dyskusje na temat: zrazy wołowe zawijane