• Informacje na temat:

    zupa migdałowa

Artykuły na temat: zupa migdałowa
  • Składniki: 1/2 kg migdałów, 10 gorzkich migdałów (pestek moreli), 1/2 kg cukru, cynamon, rodzynki, mleko, ryż.

  • Składniki: 25 dag migdałów, 5 szklanek mleka, 2 łyżki cukru, żółtko, łyżka masła, 3 łyżki rodzynek, szczypta soli, ew. sok z cytryny do smaku , płatki migdałowe i świeża mięta do dekoracji, ryż.

  • Migdałowa z bakaliami - w 30 minut

    Składniki: - 20 dag migdałów, - 2 litry mleka, - 4 łyżki cukru, - 2 łyżki masła, - 5 dag rodzynek, - 6 kropel aromatu migdałowego, - płatki migdałowe Przygotowanie: Delikatna zupa na Wigilię. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zemleć. Utrzeć razem z cukrem. Rodzynki umyć, osączyć. Do ciepłego mleka dodać masło, migdały i rodzynki. Powoli gotować na małym ogniu 15 minut. Pod koniec...

  • ● op. spaghetti ● łyżka oleju ● duże brokułowe drzewko (poza sezonem można wykorzystać brokuły mrożone) ● 70 g drobno startego żółtego sera ● 50 g masła ● 50 g płatków z migdałów ● sól, pieprz, cukier, czosnek, oliwa z oliwek

  • Składniki: cebula, strączek ostrej papryczki chili, 35 dag brukselki, litr wywaru warzywnego (może być z kostki), curry, wegeta, sól, cukier, łyżka płatków migdałowych, 50 ml śmietany, olej, łyżka mąki, trochę soku z cytryny (ok. 2 łyżek).

  • Sojowe? Migdałowe? To też mleko!

    Jeszcze niedawno, kupując mleko, zastanawiałaś się, czy wziąć tłuste czy chude. Teraz możesz roztrząsać inny dylemat: z jakiej rośliny lepsze?

  • Kurkowa zupa-krem

    Przygotowanie: 1. Kurki oczyść i opłucz. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz  z łupin, drobno posiekaj. ...

  • Serowa zupa piwna

    ...) i delikatnie miksuj, aż całość będzie kremowa i gładka. W razie potrzeby zeskrobuj masę ze ścianek. Spróbuj i ewentualnie dodaj więcej soli, pieprzu i drożdży odżywczych. Jeśli zupa będzie za rzadka, dorzuć 1 łyżkę (81⁄2 g) mąki (ewentualnie skrobi kukurydzianej lub skrobi z korzenia maranty) i ponownie zmiksuj, aby zagęścić całość. Pamiętaj, że zupa zgęstnieje, kiedy postawisz ją na ogniu...

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag zielonego groszku, 1 średnia cukinia (ok. 30 dag), 20 dag ziemniaków, 1 mała cebulka, 1 łyżka masła, 650 ml bulionu warzywnego, 200 ml maślanki, 4 łyżeczki płatków migdałowych, 4 plasterki gotowanej szynki, 4 gałązki mięty, sól, biały pieprz, skórka z cytryny.

  • ...widelcem lub trzepaczką. Powoli, ciągle mieszając, wlej do nich 1-2 łyżki gorącego mleka. Zahartowane żółtka przelej do gorącego mleka. Wciąż mieszając zagotuj, aż zupa lekko zgęstnieje. Przelej na...

Zdjęcia na temat: zupa migdałowa
Wideo na temat: zupa migdałowa
  • Zmysłowe smaki: Zupa krem z kalafiora

    Zupa nie musi być nudna! Proponujemy Wam pyszną zupę krem z kalafiora, wzbogaconą kokosową i migdałową nutą. Jej przygotowanie wcale nie jest pracochłonne - za to zamieni ona każdy posiłek w prawdziwą ucztę. Zupa krem z kalafiora – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

Przepisy na temat: zupa migdałowa
  • Wigilijna zupa migdałowa

    Zupa na bazie orzechów - przepyszna!

  • Przepis na wigilijną zupę migdałową

    To jedna z tradycyjnych staropolskich zup wigilijnych. Duża ilość migdałów miała zapewnić szczęście i dobrobyt na kolejny rok. Wśród gości popularne były zawody, w których dokładnie liczono ilość migdałów w porcji. Wygrywał ten, kto na swoim talerzu miał ich najwięcej.

  • Zupa migdałowa - Katarzyna

    garśc migdałów(bez skórki), mleko - ok.1 litr, przyprawy (na oko tak mówi babcia gdy pytam o proporcje), wanilia, cynamon, małe kluseczki,zacierki,gwiazdeczki-obecnie kupne,kiedyś ręcznie robione)lub jak kto woli ryż.

  • Norbi poleca: zupa dyniowa

    Dynia, dwie marchewki, cebula, świeżo tarty imbir, pieprz i sól - to składniki zupy dyniowej, jaką proponuje Norbi. "Robię ja wbrew utartym przepisom, ale jest pyszna" - zapewnia autor przeboju "Kobiety są gorące".

  • Migdałowa z bakaliami

    Delikatna zupa na Wigilię.

  • Zupa dyniowa a la Norbi

    Dynia, dwie marchewki, cebula, świeżo tarty imbir, pieprz i sól - to składniki zupy dyniowej, jaka proponuje Norbi. - Robię ja wbrew utartym przepisom, ale jest pyszna - zapewnia autor przeboju "Kobiety są gorące".

  • Zupa krem z brokułów

    Taka zupa to doskonała porcja warzyw, którą przygotujesz szybko i bez kłopotu!

  • Jarmuż – przysmak, który kocha przymrozki

    Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.

  • 3 pomysły na dodatki do chłodników

    ...owoców - truskawki, maliny, jagody, porzeczki czy jeżyny. Równie bogata jest pula dodatków, które możemy serwować wraz z owocowymi, letnimi zupami. Każdy mały niejadek z ochotą zabierze się za...

Dyskusje na temat: zupa migdałowa
  • Re: HISZPAŃSKIE POTRAWY NA BOŻE NARODZENIE

    przepis na rzeczoną zupę migdałową: Zupa migdałowa 1,5 l tłustego mleka 20 dkg migdałów 2 łyżki cukru 10 dkg rodzynek łyżka masła szczypta soli Rodzynki przelewamy gorącą wodą. Sparzone wrzątkiem migdały obieramy z łupinek, suszymy i przepuszczamy przez maszynkę. Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy migdały i rodzynki, szczyptę soli, masło. Trzymamy na niewielkim ogniu 3 minuty. Odstawiamy

  • Re: Wigilijna zupa migdałowa

    Najważniejsza zakamuflowana, niewidoczna, świąteczna kryptoraklama bakallandu.

  • bleeee

    bleeee jeszcze raz bleee.... taka zupa to musi byc pieknie slodka:/a po tym jakbym miala taka zmulona zjesc karpia w galarecie to heftanie gotowe....

  • co to za menu??

    1. zupa migdałowa lub z głogu; 3. Szczupak na żółto z szafranowym sosem; 8. Jaigane zapiekane z piwem i imbirem; 9. Sago legumina z sokiem malinowym; 10. Kapusta czerwona z kotletami z ryb; 11. Pieczyste z jesiotra z sałatą rozmaitą; 12. Ciasta rozmaite; To maja byc tradycyjne swiateczne potrawy?? Tylko z kad bo to napewno nie jast z polskiej tradycji,to raczej brzmi jak warszawska burżuazja!!

  • W moim rodzinnym domu na wigilję

    . Jest jednak jedno ale. PSTRĄG???, a gdzie karp. Pierożki tak, ale więcej grzybków, przecież to wigilia. Zupa migdałowa - raczej nie. Ryżyk - super, brawo za ten przepis. Karp tak, ale nie