-
Informacje na temat:
zupa rybna z głowy dorsza
-
Składniki na 4 porcje: 50 dag ryb, np. dorsz, płoć, okoń, 2 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera, 1 mała cebula, 3-4 suszone grzyby, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 5 dag ugotowanej fasoli, sól, pieprz.
-
Składniki na 4 porcje: 700 g karpia lub dorsza, sól, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki, 2 liście laurowe, 2 żółte papryki 250 g pomidorów z puszki, 400 g cebuli, 1 papryczka chili...
-
...i posyp natką. Nasza rada Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa, jeśli pod koniec gotowania dodasz do niej żółtko. Rozprowadź je razem ze śmietaną, dodaj do wywaru i już nie gotuj, by żółtko się nie...
-
...wdarło się ciekawe, a niekiedy nieco odważne urozmaicenie. Rybno-słodkie inspiracje Tradycyjny czerwony barszczyk z uszkami może zastąpić na przykład niezbyt skomplikowana w wykonaniu zupa śledziowa(...). Moczka, kwaśnica, siemieniotka Alternatywą dla barszczyku są także różnego z rodzaju zupy rybne, popularna na Śląsku zupa lniana nazywana siemieniotką, słodkie - z bakaliami - zupy z Kresów...
-
.... Ściągawka z kalorii Przeanalizuj poniżej przedstawioną listę typowych tradycyjnych produktów i potraw świątecznych, może z niektórych bardziej kalorycznych możesz zrezygnować? - zupa rybna - z karpia(...) Oszczędzasz 50 kcal! ZUPA GRZYBOWA Trochę kalorii zaoszczędzisz, jeżeli do zupy nie dodasz śmietany: Porcja zupy grzybowej zabielanej śmietaną (300g) - 140 kcal Porcja zupy grzybowej niezabielanej (300g...
-
...dorsza odciąć od tuszki, umyć i z głowy wykroić skrzela oraz usunąć oczy i na wolnym ugotować wywar wraz z drobno pokrojoną marchwią, pietruszką i selerem. Gdy wywar jest gotowy, wyciągnąć z niego głowę, dodać koncentrat pomidorowy oraz zrumienioną na maśle drobno posiekaną cebulę i por oraz czosnek, gotować tak długo aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku. Zupa najlepiej smakuje, gdy jest...