• Informacje na temat:

    zupa serowo

Artykuły na temat: zupa serowo
  • Składniki: 2 cebule, 50 dag pora, 10 dag masła, 2 łyżki mąki, 1 l wywaru mięsnego, 25 dag żółtego sera, 4 plasterki wędzonego boczku, sól, grubo mielony kolorowy pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.

  • Składniki na 4-5 porcji: 3 średnie pory, 4 duże ziemniaki, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 300 g serka topionego, np. śmietankowego, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 3 łyżki masła, 1 łyżeczka oleju, 100 g szynki gotowanej lub boczku, ½ pęczka szczypiorku l gałka muszkatołowa, sól, pieprz

  • Składniki: 30 dag brokułów, 3 dag masła, 2 łyżki mąki, 5 łyżek wytrawnego białego wina, 400 ml bulionu warzywnego, 400 ml mleka, 15 dag żółtego sera, 5 dag serka topionego, 2 łyżeczki miodu, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, 2 łyżki oleju (najlepiej dyniowego).

  • Składniki na 6 porcji: 70 dkg ziemniaków, 1 cebula, 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, mały por, 20 dkg wędliny (szynki lub polędwicy – najlepiej wędzonej), łyżka masła, dwie kostki serka topionego śmietankowego z ziołami albo z papryką, 1 i ½ litra bulionu warzywnego, drobiowego lub mięsnego, sól, pieprz.

  • Dbam o mojego męża, przyrządzam mu więc zdrowe, smaczne i sycące zupy.

  • Zupa serowo-cebulowa

    W garnku rozgrzać olej, przyrumienić talarki cebuli. Dodać wino, poddusić cebulę. Wlać bulion, zagotować. Do wrzącej zupy powoli wlewać rozkłócone jajko....

  • Krem serowo-porowy

    Jest rozgrzewająca, tania i łatwa do przygotowania.

  • Składniki na 4-5 porcji: 3 duże pory, 3 duże ziemniaki, 1 średnia marchewka, 1-2 ząbki czosnku, ½ szklanki białego wytrawnego wina, 500-700 ml bulionu warzywnego, 30 dag serków topionych śmietankowych, 25 dag mięsa mielonego, np. wołowo-wieprzowego, 2 łyżki masła, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, biały pieprz.

  • Zupa serowo-porowa z szynką

    Pory pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pory, chwilę je dusić. Potem zalać bulionem, przyprawić solą i pieprzem. Gdy bulion zawrze,...

  • ...  Zupa serowo-dyniowa     Póki co samotny wywar gotować ok. 15 min. wraz z umytymi, obranymi i pokrojonymi warzywami  - tj. ziemniaki, marchewka, dynia, czosnek, cebula, por. Czynić tak do momentu,  gdy warzywa będą miękkie. Warzywa pozbawione wywaru, schłodzić odrobinę i zmiksować na gładką masę, którą trzeba ubogacić na powrót wrzącym wywarem. W wywarze zaś zdążył się już...

Przepisy na temat: zupa serowo
  • Zupa serowo - brokułowa

    Smakuje świetnie z grzankami.

  • Zupa porowo-serowa

    Sposób przygotowania Pory oczyść, opłucz, potnij na kawałeczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę i mieszając, usmaż ją na szklisto. Dołóż pory, smaż razem jeszcze 5 minut, aż staną się miękkie. Wtedy zmiksuj podsmażone składniki na gładką masę. Ser pokrój w kostkę, wrzucić do malaksera. Dolej śmietanę i dobrze zmiksuj. Potem do masy serowo-śmietanowej dolej...

  • Kremowa zupa pachnąca wędzonką

    ..., wlej kilka łyżek zupy - śmietana musi się zagrzać. Wlej ją cienkim strumieniem z powrotem do zupy. Wymieszaj i podgrzej na małym ogniu. Zupa powinna odrobinę się zagęścić.  4. Miseczki do zupy przelej wrzątkiem. Nalej po porcji zupy. Na wierzchu ułóż kilka kawałków ryby, udekoruj koperkiem i polej odrobiną oliwy. Podawaj np. z grzankami serowo-czosnkowymi: podpieczone kromki bułki natrzyj ząbkiem...

  • Składniki: 50 dkg miesa mielonego, litr wody, kostka bulionowa, 1duży por, ser topiony śmietankowy, ser topiony ziołowy, sól, pieprz.

  • Zupa z gorgonzoli z gruszką i sherry

    ...cebulę i razem poddusić. Wlać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 minut., a następnie przecedzić. Ser rozkruszyć widelcem i wymieszać ze śmietaną. Do przecedzonego wywaru dodać sos serowo...

  • Smakowite dania z ryżem

    ...rzodkiewek do dekoracji, resztę wymieszaj z dipem serowo- jogurtowym. Ponownie przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. 2. Orzeszki posiekaj. Żółty ser grubo zetrzyj. Ryż połącz...

  • Pomidorowa z naleśnikami

    ...otworach. Zieleninę drobno posiekać. Wymieszać oba sery, zioła i śmietanę, doprawić. Naleśniki smarować przygotowaną pastą serowo-ziołową i ciasno zwijać. Następnie każdy pokroić na kawałki...

Dyskusje na temat: zupa serowo
  • Re: Zupa serowo-czosnkowa z grzanką

    W przepisach powinno się podawać ilość kalorii, ta zupa jest wyjątkowo kaloryczna.

  • Re: Zupa serowo-czosnkowa z grzanką

    Interia celuje w takich przepisach-babolach ze "zdjęciami ilustracyjnymi" tzn. przypadkowo dobranymi gdzieś z netu...

  • Re: Zupa serowo-czosnkowa z grzanką

    Nie tylko brak w składzie cebuli, ale w opisie zapomniano podać kiedy dajemy resztę sera. Oczywiście prosto jest się domyślić, ale chyba w przepisach nie o to chodzi !!

  • Re: Zupa serowo-czosnkowa z grzanką

    a teraz napiszę tak ,kocham mądrych ludzi,czy to też usuniecie ze względów regulaminowych,????

  • Re: Zupa serowo-czosnkowa z grzanką

    O matko a ile to ma kalorii. na pewno pyszne ale ja teraz diety, iqgreen więc muszę obejść się smakiem niestety... bo na pewno bardzo kaloryczna jest ta zupka. ;)

  • Re: Zupa serowo-czosnkowa z grzanką

    Chce wam napiusac ,ze jestescie wal nięci w mózg .Bo kasujecie wpisy ,bez weryfikacji.Albo jakieś dziecko siedzi i robi to za was. Ide stąd bo szkoda mi czasu na was

  • Re: Zupa serowo-czosnkowa z grzanką

    ,,Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę...'' - a gdzie w składnikach cebula? Naprawdę wszędzie w tych ,,internetach'' takie babole, że aż się zupy odechciewa.

  • Re: Krem serowo-porowy

    Zupa z pewnoscia pyszna, ale te serki topione.........? Ja dodam plesniowy niebieski ser Blue Stilton...........moze nic nie zepsuje. Pozdrawiam, dobry przepis.

  • to niemiecka zupa serowa

    Podobny przepis dostałam od kolegi z Niemiec.Jest bardzo dobra,tyle że ja dodaje jeszcze pieczarek :)Pychotka.

  • -

    -

    brokuły też dobre, u nas królica je brokuły na obiad :) ja szpinak to zazwyczaj robię tak że kupuje mrożony w sosie śmietanowym i z makaronem, wystarczy rozgrzać na patelni, dodać czosnek i serem posypać:) proste ale dobre.. zupa ze świezego szpinaku też dobra :)