• Informacje na temat:

    zupa ze startych burakow

Artykuły na temat: zupa ze startych burakow
  • Burak - polski superfood

    Buraki zostały docenione już w starożytnej Grecji i Rzymie. Uprawiane od dawna w polskim klimacie, absolutnie zasługują na miano „superwarzywa”. Na naszych stołach goszczą niestety zbyt rzadko. A szkoda, bo to niedrogie i bardzo cenne źródło wielu składników odżywczych. W diecie sportowców i kobiet powinny gościć szczególnie często. Dlaczego? Jest bardzo wiele powodów.

  • Składniki: 50 dag buraków, 3 ziemniaki, łyżka masła, łyżka oliwy, mała cebula, ząbek czosnku, ok. 100 ml mleczka kokosowego, sok z połowy pomrańczy, 1 litr bulionu mięsno-warzywnego, liść laurowy, sól, świeżo zmielony czarny pieprz.

  • Zupa z botwinki

    Zupy to podstawowy składnik wiosennego detoksu, zwłaszcza te przygotowane z młodych warzyw, np. botwinkowa. Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga oczyszczać przewód pokarmowy z toksyn. Wywar z dodatkiem szczypiorku, koperku oraz jogurtu naturalnego zasmakuje nawet niejadkom.

  • Składniki: pęczek botwinki , 2 buraki, marchewka, pietruszka, 1 l bulionu warzywnego, pół szklanki śmietany, 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, koperek do dekoracji, kawałek sera feta

  • Składniki na 4 porcje: 2 buraki, sól, 500 g kwaśnej śmietany, 2 łyżki mąki pszennej, ogórek, pęczek rzodkiewek, 2 dymki, posiekany koperek, zalewa z ogórków konserwowych (wg potrzeby), do smaku: pieprz czarny, cukier, jajka na twardo

  • Składniki: • 4 średnie buraczki • oliwa z oliwek • duża spora cebula • ząbek czosnku • sól • świeżo mielony czarny pieprz • tymianek • skórka starta z cytryny i 2 łyżeczki soku • litr bulionu warzywnego • serek ricotta • orzechy włoskie • natka pietruszki.

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 kg buraków, 30 dag filetu z ryby morskiej, 1-2 dojrzałe brzoskwinie, 1,2 l kefiru, 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina, sól, pieprz, kilka gałązek świeżej natki.

  • 2 skrzydełka kurczaka, 3-4 buraki, pęczek botwinki, kubeczek śmietany 18-proc., ocet (może być winny), 2 jajka na twardo, sól, cukier, koperek do posypania

  • SKŁADNIKI dla 4 osób 30 dag mięsa wołowego z kością • 2 skrzydełka z kurczaka • pęczek botwiny • 3 buraki • 3 ziemniaki • 3 pomidory • łyżeczka soku z cytryny • 2 łyżki masła • natka pietruszki • liść laurowy • 4 ziarenka ziela angielskiego • sól • pieprz.

  • Składniki na 4 porcje: 1 dynia ( ok. 1,3 kg), 2 cebule, 1 kawałek imbiru (ok. 3 dag), 1–2 czerwone papryczki chili, 2 łyżki oleju, 800 ml bulionu warzywnego z kostki, 2 małe czerwone buraczki, 1 puszka mleka kokosowego, 10–15 dag gęstej śmietany kremówki, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1–2 łyżeczki soku z limonki, 1 litr oleju do głębokiego smażenia.

Przepisy na temat: zupa ze startych burakow
  • Barszcz czerwony z mięsem

    Znana zupa w nowej wersji.

  • Jaką zupę pani lubi?

    Obiad bez zupy nie istnieje. To prawda leżąca u podstaw domowej gastronomii. Dziś nasze propozycje tego dania.

  • Prosty przepis na botwinkę

    Przepisy na tę zupę są różne, ale ważnych zasad jest kilka – oto one:

  • Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

    Zupa z kurczaka i soczewicy Sposób przygotowania Soczewicę ugotuj, odcedź i przepłucz zimną wodą. Na dużym ogniu gotuj mieszankę wody i bulionu, a następnie dodaj kurczaka i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Posiekaj cebulę, pomidory, seler, marchew i pietruszkę, a następnie dodaj do przygotowanego wcześniej wywaru. Przełóż również soczewicę, wszystko dopraw liściem laurowym...

  • Barszczyk z uszkami

    Tradycyjna wigilijna zupa.

  • Sprawdzone sposoby na zupy

    ...1. Zupa z buraków i botwiny zyska piękny kolor bordo, jeśli dodasz do niej odrobinę soku z cytryny. Gdy dolejesz go do zupy szczawiowej, nada jej kwaskowy, bardziej zdecydowany smak. 2. Możesz skrócić czas przyrządzania zup. Kup więcej włoszczyzny, zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach, zapakuj w woreczki i włóż do zamrażarki. Jeśli masz mało czasu, używaj do gotowania zamrożonej włoszczyzny...

  • Barszcz czerwony z mięsem

    Doskonale rozgrzewa.

  • Chłodnik z botwinką, kalarepką i ogórkiem

    Botwinkę dokładnie umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę.

  • Lekki barszczyk  ukraiński

    ...(gdyby zupa była zbyt gęsta, dolej gorącej wody). Barszcz przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartymi ząbkami czosnku. Gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zupę wymieszaj z koncentratem i ew...

  • Wiosenne abc

    Poznaj rady ekspertów.