• Informacje na temat:

    zupy groszek

Artykuły na temat: zupy groszek
  • Zakręcone zupy

    Wydaje się, że zupy to najbardziej polskie ze wszystkich potraw. Nasza kuchnia oferuje ich całe bogactwo - od lekkich, będących przystawką, po cięższe i bardziej zawiesiste, które stanowią pożywny, samodzielny posiłek.

  • ..., a potem dodaj do gotującej się zupy. 3. Wrzuć zielony groszek (nie musisz go wcześniej rozmrażać). Gotuj całość jeszcze około 10 minut. Garnek zdejmij z ognia. Zmiksuj zupę na gładki krem (2-3 łyżki...

  • ...gorącej wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie. Wsyp szczyptę soli, pieprzu i gotuj ok. 15 minut. Wsyp zielony groszek i gotuj jeszcze 10 minut. 3. Śmietanę wymieszaj z mąką oraz odrobiną wody. Wlej do zupy i zagotuj. 4. W oddzielnym garnku ugotuj makaron, podaj z zupą. Czas: 50 min. 1 porcja = 100 kcal.

  • Zupy z grzankami

    ...w plasterki marchewkę, pietruszkę i suszony majeranek. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. 2. Groszek osączamy z zalewy, wrzucamy do warzyw i gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu do zupy(...) miseczek zupy. Dekorujemy ziołami.

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag bobu, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 35 dag zielonej fasolki szparagowej, 30 dag groszku cukrowego (strąki), 25 dag marchewki, 1 l bulionu warzywnego, 15 dag surowej kiełbasy,olej do smażenia, 2-3 łyżki śmietany do zupy, 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz...

  • Składniki: Pierś z kurczaka, ziemniak, 4 ogórki kiszone, cebula, 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora i selera, łyżka masła, łyżka mąki, 2 łyżki śmietany, groszek ptysiowy, natka pietruszki, sól, ew. pieprz.

  • Jak gotować dobre zupy

    Zupę przykrywaj pokrywką dopiero wtedy, gdy się zagotuje. Nie rób tego wcześniej, ponieważ warzywa tracą walory smakowe. Zupy bez ziemniaków solimy pod koniec gotowania, tak by warzywa nie chłonęły soli. Zupy z ziemniakami posól od razu po ich dodaniu. Pieprz dodawaj do zup najlepiej pod koniec gotowania. W ten sposób unikniesz gorzkiego posmaku w zupie. Wywar z mięsa i warzyw możesz odparować...

  • ...1. Namocz grzyby na noc, osącz i pokrój. Skrzydełka umyj, zalej 6 szklankami zimnej wody, zagotuj, zdejmij szumowiny. Kaszę wypłucz kilka razy pod bieżącą wodą. Do zupy dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone grzyby. Gotuj 30 minut na małym ogniu. 2. Dodaj zielony groszek, gotuj kilka minut. Pod koniec gotowania wyjmij...

  • ...kurczaka i przesmaż na złoty kolor. Całość zalej 1,5 l wody, dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj do zupy rozmrożony i odsączony na sitku groszek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Śmietanę połącz z mąką i niewielką ilością wody. Wymieszaj i wlej do zupy. Zagotuj. Podawaj z grzankami.

  • ...warzywa włóż do garnka. Zalej bulionem. Gotuj ok. 20 minut na małym płomieniu. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj je do zupy w połowie czasu gotowania. Dorzuć opłukany groszek. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem. Posyp natką i koperkiem.

Przepisy na temat: zupy groszek
  • Zupy wiosenne

    ...laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz 1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój. Włóż do garnka, dodaj przyprawy, 1,5 l wody, gotuj 20 minut. Odcedź. Dodaj groszek, pokrojoną kalarepę, paprykę i jabłko pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut. 2 Do zupy dodaj śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Zagotuj, mieszając. Dodaj listki natki i kolendry, dopraw solą i pieprzem. Czas przygotowania...

  • Zupy wiosenne

    ...angielskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój. Włóż do garnka, dodaj przyprawy, 1,5 l wody, gotuj 20 minut. Odcedź. Dodaj groszek, pokrojoną kalarepę, paprykę i jabłko pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut. 2. Do zupy dodaj śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Zagotuj, mieszając. Dodaj listki natki i kolendry, dopraw solą i pieprzem. Z selerem naciowym...

  • Pomidorowa z zielonym groszkiem

    .... Odcedź i przelej go na sitku zimną wodą.  4. Do zupy wsyp zamrożony groszek i odłożone pomidory. Paprykę pokrój na kawałeczki i również wrzuć do zupy. Gotuj kilka minut, by groszek i papryka zmiękły, ale...

  • Minestrone z kapustą i bazylią

    Koniecznie spróbuj tej zupy...

  • Zupa jarzynowa z grzankami

    Po zimnym dniu nic mi tak nie poprawia humoru, jak talerz tej zupy pełnej warzyw.

  • Poznaj nowości marki PROSTE HISTORIE

    Idealnie kremowe i jedyne w swoim rodzaju zupy kremy...

  • Ziołowa zupa, która może być również chłodnikiem

    Zaletą tej zupy jest po pierwsze, niecodzienny zapach, pochodzący od dodanych ziół, zwłaszcza mięty. Dodatek cytryny daje jej kwaskowaty smak, a zielony groszek - piękny, wiosenny kolor. Czy potrzeba(...) maśle przez ok. 3 minuty. Dodajemy groszek, dolewamy niecały litr wrzącej wody i gotujemy przez 8 minut. Siekamy drobno opłukana wcześniej miętę i kolendrę. Dodajemy zioła do zupy i gotujemy jeszcze...

  • Zielony krem z nutą mięty

    Sposób przygotowania 1. Bulion mocno podgrzej. Świeży groszek łuskany i w strączkach, brokuł oraz listki mięty opłucz, dobrze osusz. Groszek (obydwa rodzaje) wrzuć do bulionu i gotuj 8-10 minut (mrożony tylko 3-4 minuty). Dopraw gałką muszkatołową i ew. solą. Dodaj listki mięty i brokuł. Gotuj 1-2 minuty.  2. Zdejmij garnek z ognia. Do śmietany domieszaj 1 łyżkę wazową zupy. Wlej z powrotem do...

  • Jarmużowa z grzankami

    ...minut. Wyjmij listek i ziele (zmiksowane - zdominują smak zupy!). Zmiksuj warzywa z bulionem. Groszek zblanszuj w osolonej wodzie.  3. Ciabattę opiecz na suchej patelni lub w tosterze. Natrzyj obranym...

  • Zielona zupa z bekonem

    ...i groszek (bez wcześniejszego rozmrażania) dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem. Mocno podgrzej. Bekon wysmaż na chrupko na suchej patelni. Podawaj jako dodatek do zupy.

Dyskusje na temat: zupy groszek
  • Re: zupy krem

    Zupy-kremy można Faktycznie robić ze wszystkiego. Ja nazywam te zupy "przegląd lodówki", bo wyszukuję wszystkie warzywa, jakie mam. Można dodać także warzywa z puszki, chociaż żle się miksuje kukurydza i różne fasole. Gotuję wszystko do miękkości i blenduję, następnie przyprawiam, dodaję masło czy śmietanę, dużo zieleniny i grzanki , groszek ptysiowy lub krakersy. Można także wykorzystać wszelkie

  • Re: Księga smaków: Zielony groszek

    Nie lubię zup zwykłych, ale zupy krem uwielbiam. :)

  • Re: Czy lubicie mrożone dania takie półgotowe?

    Raczej nie. Tzn. kupuję mrożonki, np. groszek. fasolkę szparagową, bób, truskawki, jagody czy mieszankę do chińskich potraw, ale podstawą zup, które robię są najczęściej świeże warzywa. Jasne, czasem zdarza mi się umierać na chorobę zwaną "nic mi się nie chce" i wtedy albo zamawiam pizzę, albo kupuję te już całkiem gotowe dania Profi (żurek wymiata!) - zupy albo mięsa i wtedy moja aktywność

  • Re: Księga smaków: Zielony groszek

    Te zupy kremy to mozna sobie wsadzić gdzieś

  • Re: Rocznica ślubu

    proste w przygotowaniu (najczęściej podstawa to wywar jarzynowy lub mięsno jarzynowy) do wyboru pozostaje główny smak zupy - tu dobrze byłoby znać preferencje gości (grzyby, pomidory, zielony groszek, brukuły, pieczarki). Po ugotowaniu zupy-krem należy ją zmiksować (doradzam ugotować wcześniej i miksować ostudzoną, a potem tylko podgrzać). Do zup kremowych można podać grzanki lub groszek ptysiowy

  • Re: Księga smaków: Zielony groszek

    nie lubię zupy kremowej, to nie dobre jest.

  • Zupa chińska z lanym jajkiem

    wsyp groszek. 3. Rozbij jajko do miseczki i roztrzep dokładnie widelcem. Wlej je do zupy i dokładnie wymieszaj. Z jajka powinny powstać ścięte strzępki. 4. Dodaj sos sojowy, sól i pieprz do smaku

  • Re: Włoska jarzynowa

    Oczywiscie zdjęcie nie tej zupy......gdzie w składnikach groszek, papryka....na zdjęciu jest

  • Re: dietetyczne potrawy

    : pierś indyczą kroisz w paseczki, przyprawiasz, obsmażasz na małej ilości tłuszczu razem z cebulką i czosnkiem, gdy nieco ostygnie – mieszasz z jogurtem. Do tego kasza gryczana i np. groszek. Klopsiki(...) smażysz cebulę, dodajesz do mięsa razem z pomidorami z puszki, podlewasz odrobiną wody i dusisz razem do miękkości mięsa. No i zupy wszelakie – są rozgrzewające i sycące, lecz dobrze byłoby, gdyby

  • Re: Ta herbata rozgrzewa i leczy

    Na nasze kości, stawy najlepiej robi kolagen. Mamy zimę w/g mojej dietetyk trzeba teraz gotować zupy na mieszanych kościach najlepiej wołowe do tego indyk oraz cała masa warzyw tj. kiszona kapusta, seler, pietruszka, marchew, cebula, kiszone ogórki, zielony groszek, fasolka-ja mam swoje mrożone, papryka, kalafior, normalna kapusta itd. co tam macie na przemiennie. Bo tam tam w tych