• Informacje na temat:

    zupy włoska

Artykuły na temat: zupy włoska
  • Obierz: cebulę, czosnek, marchewki oraz ziemniaki. Czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w kosteczkę, a ziemniaki i marchewki na małe kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż je przez 3 minuty. Dolej bulion. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 12 minut. Ciecierzycę przelej na sitku wodą i dobrze osącz. Dodaj do zupy pod koniec gotowania. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Suszone pomidory...

  • Włoska minestrone

    ...wodą i obrać ze skórki). Wrzuć do zupy. Gotuj 5 min. 4 Dopraw gotową zupę przecierem pomidorowym, łyżeczką mielonej słodkiej papryki, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Przed podaniem posyp...

  • ...1 Bulion (może być z kostki) doprowadź do wrzenia. Wrzuć groszek i zieloną fasolkę szparagową (nie musisz ich rozmrażać). Gotuj na średnim ogniu 10 minut. 2 W osobnym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzuć makaron. Ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą. 3 Łodygi selera umyj, usuń włókna. Pokrój na małe kawałki. Wrzuć do zupy, gotuj razem 5 minut. Boczek pokrój...

  • ...przebierz, opłucz (lub użyj groszku mrożonego). Cukinię wyszoruj, pokrój w kosteczkę. Pomidory sparz, obierz, pozbaw gniazd nasiennych, miąższ poszatkuj. Groszek i cukinię wrzuć do zupy. Gotuj 10

  • ...i pokrój na plasterki, włóż do zupy. 3. W czasie gdy zupa będzie się gotowała, przygotuj paprykę. Umyj i włóż na kilka min. do rozgrzanego piekarnika. 4. Po wyjęciu zdejmij przypieczoną skórkę i pokrój paprykę w drobną kosteczkę. Włóż do zupy. Jednocześnie dodaj kołduny i pokrojone w kostkę pomidory. 5. Po 10 min wsyp ser i dodaj listki bazylii. 1,90 zł 360 kcal porcja...

  • ...pomidory. ❹ Po kilku minutach gotowania dołóż cukinię pokrojoną w plasterki, fasolkę szparagową, groszek oraz drobno posiekane liście botwinki. ❺ Kwadrans przed zdjęciem zupy z ognia wsyp do niej...

  • ...do zupy razem z przyprawami. ❻ Po kwadransie wyjmij miękkie mięso, drobno je pokrój i ponownie włóż do garnka razem z odcedzoną fasolą . ❼ Zabiel zupę śmietaną i gotuj jeszcze około 5 minut...

  • ...z wierzchnich liści, poszatkuj grubo. 3 Ugotowaną wołowinę wyjmij z wywaru, odłóż do lekkiego przestudzenia, a następnie pokrój na kawałki. Z powrotem wrzuć do zupy. Dodaj pokrojoną marchewkę oraz poszatkowaną kapustę włoską. Gotuj całość jeszcze 10-15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. 4 Na koniec dodaj do zupy ugotowaną kaszę pęczak. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozlej na talerze. Jeśli...

  • ...15 minut. 3. Po tym czasie na pozostałym maśle przesmażamy pomidory. Dodajemy je do zupy wraz z pokrojoną w kosteczkę cukinią. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec wrzucamy do zupy posiekaną...

  • Gulaszowa z włoską kapustą

    .... Oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, żeby się podrumieniło. Przekładamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut. Musztardę rozprowadzamy kilkoma łyżkami bulionu, dodajemy do zupy, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zupa gulaszowa powinna być gęsta. 3. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i niezbyt drobno siekamy. Posypujemy nią zupę, którą podajemy w garnku lub...

Przepisy na temat: zupy włoska
  • Zupy wiosenne

    ...i jabłko pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut. 2. Do zupy dodaj śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Zagotuj, mieszając. Dodaj listki natki i kolendry, dopraw solą i pieprzem. Z selerem naciowym(...). 2. Do zupy dodaj pokrojony w plasterki seler naciowy i dymki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i gałązkami rozmarynu. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać sos sojowy...

  • Włoska grochówka

    ...płomień i gotuj pod przykryciem ok. 12 minut. Ciecierzycę przelej na sitku wodą i dobrze osącz. Z zupy wyjmij gałązki majeranku. Pod koniec gotowania do zupy dodaj ciecierzycę. Wszystko podgrzej i przypraw...

  • Włoska grochówka

    Sposób przygotowania Obierz: cebulę, czosnek, marchewki oraz ziemniaki. Czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w kosteczkę, a ziemniaki i marchewki na małe kawałeczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć warzywa. Smaż je przez 3 minuty. Dolej bulion. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 12 minut. Ciecierzycę przelej na sitku wodą i dobrze osącz. Dodaj do zupy pod koniec gotowania. Przypraw solą, pieprzem i gałką...

  • Włoska jarzynowa

    ...ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodaj brokuły i pomidory. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zupę podawaj z makaronem.

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    ...beszamelem i piecze ok. 30 min w 180 st. Można go też smażyć w cieście naleśnikowym (bulwy kroimy w plastry ok. 1/2 cm grubości). Łodygi dodane do zupy razem z włoszczyzną sprawiają, że bulion jest...

  • Zupa z ogórkiem i włoską kapustą

    ...warzywa, mieszając podsmażaj kilka minut. Dodaj je do wywaru z żeberkami, gotuj 30 minut. 3 Pod koniec gotowania dodaj starte na tarce ogórki (bez skórki), zagotuj. Przed podaniem wyjmij z zupy...

  • ...rozpuści. Na pięć minut przed zdjęciem masy z ognia wrzucamy do garnka garść pietruszki. Masę mieszamy z ugotowanym, gorącym makaronem (musi być twardszy niż makaron do zupy).

  • Zupa z włoską kapustą

    ...jednej porcji 1,25 zł. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się! Lubisz zupy? Wypróbuj:

  • Wigilia po włosku

    Uczta Siedmiu Ryb Włoska wigilia różni się pod wieloma względami od tej, którą znamy z naszych domów. W tym kraju do wieczerzy zasiada się dopiero koło godziny 20 – tej, a na stole królują ryby(...) rodzimych świąt jest także brak wiodących potraw na stole. Polacy nie wyobrażają sobie przecież Wigilii bez barszczu lub zupy grzybowej, pierogów  z kapustą i grzybami czy uszek. We Włoszech z kolei...

  • Finger Food na karnawałowym stole

    Jak tłumaczy ekspert kulinarnego projektu "foodie people" Jakub Mikołajczak, "finger food" to małe porcje, które można jeść wygodnie bez użycia sztućców i smakują rewelacyjnie. Jego zdaniem, w formie "finger food" można przygotować właściwie wszystko: od burgerów, poprzez sałatę cezar, po zupy krem. Mikołajczak proponuje na takie domowe przyjęcia przysmaki z różnych stron świata. - W Ameryce...

Dyskusje na temat: zupy włoska
  • Re: Sok pomidorowy

    najlepszym przykładem,chociaż pomidory uwielbiam,sosy pomidorowe i zupy też,ale sok.....nie ! Codziennie muszę zjeść coś pomidorowego-w sezonie pomidory,a poza sezonem chociażby łyżkę,czy dwie(...)) i oczywiśćie soki lub pulpa pom. włoska jest super.

  • Re: Włoska jarzynowa

    Oczywiscie zdjęcie nie tej zupy......gdzie w składnikach groszek, papryka....na zdjęciu jest

  • Re: Barszczyk w najsmaczniejszych wersjach

    A gdzie kapusta włoska i w ogóle dramat... Uwielbiam zupy i nie jedną jej wersje jadałam, ta się wydaje nie jadalna:(((((((((((

  • Re: Domowy rosół

    Przepis na wywar do zupy dobry ale nie na rosół, kto dodaje liście i ziele do rosołu, toż to profanacja rosołu, lubczyk, kapusta włoska spoko...

  • Re: Rozgrzewająca zupa włoska

    no tak! po co mi woda do zupy?! ;)