• Informacje na temat:

    zupy z kurek

Artykuły na temat: zupy z kurek
  • Kurki mają wiele zastosowań

    Pieprznik jadalny, czyli kurka, nigdy nie jest robaczywa i łatwo się ją zbiera. Z kurek robię zupy, sosy do makaronu, słone tarty i tartaletki, dodaję je do duszonych mięs, zapiekanek i jajecznicy. Jak przygotować?

  • Składniki (4 porcje): ● 500 g kurek ● spora cebula ● 4 średnie ziemniaki ● 1 l bulionu ● 2 łyżki oleju ●  łyżka masła ● 200 ml kwaśnej śmietany ● sól ● pieprz ● koperek...

  • Składniki: 60 dag kurek •1 cebula •2–3 ząbki czosnku •1 mała marchewka •1 por (biała część) •3 duże ziemniaki •ok. 1/4 szkl. białego wytrawnego wina •ok. 1/5 litra bulionu warzywnego (może być z kostki) •2 łyżki oleju •3 łyżki śmietany 18% •natka pietruszki do dekoracji •sól •pieprz.

  • Księga smaków: Kurki

    ...wywar jarzynowy, dodaj obraną całą cebulę i gotuj pod przykryciem 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Z ugotowanej zupy wyjmij cebulę, odlej 1/3 zupy i tę część zmiksuj. Wlej z powrotem do garnka. Kwaśną śmietanę połącz z odrobiną zupy i wlej do garnka. Dopraw i dodaj grzyby z cebulą. Z makaronem W rondlu rozgrzej masło. Wsyp 30 dag kurek i duś je z cebulą, aż woda odparuje. Ser gorgonzola...

  • Czas na kurki

    Składniki na 4-5 porcji: 30 dag kurek, 1 duża cebula, 1 kg ziemniaków, 1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego, 3 łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc lub kwaśnej śmietany do zupy, 2-3 łyżki(...)Babeczki z kurkami Składniki na 6 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 30 dag kurek, 1 średnia cebula, 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 proc., 2 jajka, 5 dag sera żółtego, 2 łyżki masła...

  • Składniki na 4-5 porcji: 30 dag kurek, 1 duża cebula,1 kg ziemniaków, 1 i ½ l bulionu drobiowego lub warzywnego, 3 łyżki masła, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc lub kwaśnej śmietany do zupy, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

  • Zupy na koniec lata

    ...20 g masła Pieprz 1 l bulionu 250 g kurek 150 g śmietany Pieprz Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Połowę cebuli usmażyć na maśle, dodać pokrojone na kawałki obrane ziemniaki...

  • Zupa krem z kurkami

    Składniki: • 400 g oczyszczonych kurek • 1 młoda cebula • 1/2 l bulionu warzywnego • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany • 1/2 pęczka natki pietruszki • 2 łyżki masła • sól, pieprz.

  • ...•60 dag kurek •1 cebula •2-3 ząbki czosnku •1 mała marchewka •1 por (tylko biała część) •2-3 ziemniaki •1/4 szkl. białego wytrawnego wina •3 szkl. bulionu warzywnego (może być domowy albo z kostki) •1/4 szkl. śmietany kremówki •sól, pieprz •natka pietruszki do dekoracji.

  • Składniki na 6 porcji : 80 dag ziemniaków, 1 duży pęczek włoszczyzny (bez marchewki), 20 dag kurek (mogą być mrożone) lub innych grzybów, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, 4 łyżki oleju, 2 łyżki mąki pszennej, 2 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, sól, świeżo mielony pieprz, posiekany koperek do posypania.

Przepisy na temat: zupy z kurek
  • Kartoflanka z kurkami

    ..., aż warzywa i grzyby będą miękkie. Wyjmij kilka kurek do dekoracji, resztę zupy miksuj. Mieszaj ze śmietaną. Przyprawiaj do smaku. Podgrzej. 3. Gotową kartoflankę rozlej do miseczek. Każdą porcję(...)Składniki: 60 dag kurek 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mała marchewka 1 por (biała część) 3 duże ziemniaki ok. 1/4 szkl. białego wytrawnego wina ok. 1/5 litra bulionu...

  • Przepisy na dania z grzybami

    Kurki, prawdziwki, podgrzybki i kanie. Schyłek lata to idealny moment, by wybrać się do pobliskiego lasu na grzybobranie. Z pachnących kapeluszy warto przyrządzić pyszne dania z grzybami w roli głównej i cieszyć się smakami, które oferuje las. Szlachetne sosy, aromatyczne farsze, a może popularne zupy grzybowe? Sposobów na wykorzystanie leśnych przysmaków jest mnóstwo - nic tylko palce lizać!

  • Bractwo kurkowe

    Grillowane warzywa z kurkami Składniki: 50 dag kurek, 1/2 różyczki brokułu, 1/2 główki kalafiora, 1 cukinia, 2 marchwie, 1 młoda cebula, 50 g masła, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej(...). Oddzielnie podaj sos z twarogu. Zupa na młodych kurkach Składniki: 2 l wywaru mięsnego, 30 dag kurek, 4 ziemniaki, 1 marchew, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 250 ml śmietany, 50 g masła, pół pęczka...

  • Grzyby! Dary naszych lasów

    ...płomień i gotujemy pod przykryciem jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy podduszone grzyby. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. 3. Do zupy wlewamy śmietanę, energicznie mieszamy, ale już nie...

  • Żurek wielkanocny

    ..., posypany świeżym majerankiem. Najlepszy jest następnego dnia.  RADA: Można też dodać do zupy garść mrożonych kurek - wzmocnią grzybowy smak.

  • Prawdziwie leśna uczta – sezon na grzyby w kuchni rozpoczęty

    W polskich lasach spotkamy aż kilka tysięcy gatunków grzybów, w tym wiele jadalnych. Dużym zainteresowaniem zbieraczy cieszą się przede wszystkim prawdziwki, maślaki, podgrzybki i kurki. Prawdziwek to istny król, a to wszystko za sprawą jego charakterystycznego aromatu, który uwydatnia się podczas procesu suszenia. Dlatego tak bardzo doceniają go koneserzy sosów oraz zupy grzybowej, w których...

  • Odkurzone polskie menu

    ..., miodem, migdałami i owocem granatu. Jarosław Walczyk radzi, aby eksperymentować z fakturą i formą tradycyjnego dania. "Zamiast typowej zupy ogórkowej proponuję chociażby krem z ogórków z dodatkiem...

Dyskusje na temat: zupy z kurek