• Informacje na temat:

    a la flaczki

Artykuły na temat: a la flaczki
  • ●2 kg flaków wołowych mrożonych ●ok. 1,5 kg pręgi wołowej ●włoszczyzna bez kapusty ●dodatkowo po 1 marchewce, pietruszce i kawałek selera ●2 cebule ●3 łyżki masła ●sól, pieprz, papryka, majeranek, liście laurowe, pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie

  • ...1. Ugotuj na miękko flaki, odcedź. Z oczyszczonej wołowiny oraz włoszczyzny rosołowej ugotuj rosół. Przelej przez durszlak. Mięso pokrój na kawałeczki wielkości flaków. 2. Marchewkę, seler, pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Włóż do garnka z rosołem. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie. Gotuj 15 minut. Włóż flaczki oraz pokrojoną wołowinę i gotuj 20 minut...

  • Składniki: 2 litry bulionu mięsnego, 1 kg oczyszczonych flaków wołowych, cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, łyżeczka mielonego imbiru, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 3 łyżki majeranku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Bulion: udko z kurczaka, włoszczyzna, 1/2 kg mięsa wołowego , ziele angielskie, liść laurowy

  • Szybkie flaczki

    Składniki na 6 porcji: 3 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski, 1 listek laurowy, 1 opakowanie flaków wieprzowych w zalewie, przyprawa do zup w płynie, sól, pieprz, majeranek, koncentrat pomidorowy.

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych, średnia cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, łyżeczka mielonego imbiru, 3 łyżki otartego suszonego majeranku, gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Na bulion (2 litry): 1/2 kg mięsa wołowego (np. szponder), udko z kurczaka, włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, por), 2 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie, 3-4 ziarenka pieprzu, sól.

  • Flaczki wołowe

    Składniki: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych, średnia cebula, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka imbiru, 3 łyżki suszonego majeranku, gałka muszkatołowa, pieprz, sól. Na bulion (2 litry): 1/2 kg mięsa wołowego , udko z kurczaka, włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, por), 2 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu.

  • .... Gotuj je na małym ogniu przez ok. 2 godz. z zielem ang. i liściem laurowym. Jeśli zauważysz, że rosołu znacznie ubywa, uzupełniaj go gorącą wodą. Flaczki gotuj, aż staną się miękkie. Po ugotowaniu flaki(...) jeszcze na małym ogniu przez około 20 minut. Flaczki po warszawsku podawaj z białym pieczywem.

  • Flaczki z opieniek

    Przygotowanie 65 min • Porcja 380 kcal • Koszt porcji ok. 3,5 zł • Przepis na 3 porcje. 1. Opieńki czyszczę i gotuję ok. 30 min. Odcedzam, kroję w paski (jak flaczki). Do wywaru rosołowego dodaję kostkę grzybową, marchewkę pokrojoną w półtalarki, pieprz i chwilę gotuję. Gdy marchewka zrobi się miękka, dodaję obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję do miękkości...

  • 2 kg flaków, 2 porcje rosołowe z kurczaka, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 2 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, szczypta gałki muszkatołowej, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz.

  • Flaczki z lina

    Oryginalny przepis.

Wideo na temat: a la flaczki
  • Przepis na tradycyjne flaczki wołowe

    Flaczki to klasyka kuchni środkowoeuropejskiej. Znana od setek lat zupa jest gęsta i mocno aromatyczna, a przez to niezwykle sycąca! Głównym składnikiem są oczyszczone i skrojone w poprzeczne paseczki żołądki wołowe, choć klasyczne flaki można przygotować również z żołądków wieprzowych czy zwierzyny leśnej - jelenia, daniela czy łosia. Gotowane do miękkości w warzywnym wywarze, z dodatkiem

  • Boczniaki a'la flaczki i otwarte burgery z portobello, czyli grzyby w kuchni Piotra Kucharskiego

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski obalił mit o rzekomej bezwartościowości grzybów. Z polecanych cukrzykom pieczarek zrobił kotlety i burgery, natomiast z boczniaków, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe - flaczki. Powiedział także o swoich grzybowych wspomnieniach z dzieciństwa.

  • Nowe pomysły na dania z baru mlecznego

    Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy znane z barów mlecznych. I tak w nowej odsłonie na stole pojawiły się kultowe mielone, flaczki jarskie oraz leniwe kluski. (Dzień dobry TVN/x-news)

Przepisy na temat: a la flaczki
  • Flaczki

    Danie, które sprawdzi się na większej imprezie.

  • Zapiekanka z flaczków

    Uwielbiamy zapiekanki. Robi się je szybko i bez wysiłku, poza tym szybko znikają z talerza. W dzisiejszym przepisie głównym składnikiem będą flaczki.

  • Niezawodny przepis na flaczki

    Tradycyjne, polskie danie

  • Flaczki z kurczaka

    Nie masz przekonania do prawdziwych flaczków? Wypróbuj ten przepis!

  • Flaczki z lina

    Oryginalny przepis.

  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    W każdej kuchni narodowej znajdziemy potrawy kontrowersyjne, dla większości mało apetyczne i odrzucające. Nie wszyscy Polacy są gotowi ze smakiem zajadać się czerniną czy flaczkami, nie każdego Niemca ucieszy tradycyjny knipp, czyli kasza owsiana z mięsem mielonym. Są jednak dania powszechnie uważane za (delikatnie mówiąc) problematyczne i wymagające od degustatora sporej odwagi. Poniżej prezentujemy pięć potraw od lat budzących przerażenie turystów i ekscytację miłośników kuchni.

  • Podroby z kurczaka i indyka

    ..., a większość wywaru odparuje.  3. Kaszę gryczaną gotować według przepisu podanego na opakowaniu. Wrzucić do gulaszu, wymieszam. Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Flaczki z kurczaka 1. Żołądki(...), zagęścić flaczki. Gotować 3 minuty, doprawić  solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem do smaku.

  • Sycące zupy na chłodne dni

    Porcja: 380 kilokalorii Flaczki z pulpetami Składniki na 10 porcji: 1 kg flaków, 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego, jajko, 10 dag selera, średnia marchewka, 3 l bulionu wołowego, 2 łyżki majeranku(...) jeszcze 10-15 minut. 4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj 2 łyżki mąki. Gdy zasmażka się zrumieni, dodaj szklankę ostudzonego wywaru z flaków, dokładnie wymieszaj, dodaj do zupy i zagotuj. Flaczki...

  • 5 kroków do tego, by przełamać kulinarną niemoc i ubarwić codzienne menu

    Często gotujesz te same dania i wydaje Ci się, że nie potrafisz wyjść poza ramy sprawdzonych już przepisów? Inspiracji poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak jak trenerom Banków Żywności podpowie, jak ubarwić swój codzienny jadłospis bazując na podstawowych składnikach i przyprawach.

  • 5 kroków do tego, by przełamać kulinarną niemoc i ubarwić codzienne menu

    Często gotujesz te same dania i wydaje Ci się, że nie potrafisz wyjść poza ramy sprawdzonych już przepisów? Inspiracji poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie mocni”, Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka. Tak jak trenerom Banków Żywności podpowie, jak ubarwić swój codzienny jadłospis bazując na podstawowych składnikach i przyprawach.

Dyskusje na temat: a la flaczki