• Informacje na temat:

    a la matias

Artykuły na temat: a la matias
  • Składniki: 3 solone matiasy, ogórek konserwowy, około półtorej szklanki mleka, 1/4 czerwonej papryki, cebula, łyżeczka majonezu, łyżeczka pikantnego keczupu, łyżeczka musztardy, łyżeczka śmietany 30-proc., sól, pieprz, słodka i ostra papryka, 3 gałązki natki.

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag filetów matiasów (najlepiej w ziołowej zalewie) 2 plasterki wędzonego boczku 4 dymki ze szczypiorkiem 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1-2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka czarnego pieprzu sól i mielony czarny pieprz...

  • Śledź Matias w ostro-słodkiej zalewie z orzechami

    Wspaniały słodko-pikantny śledzik idealny jako przekąska. Ostra papryczka chili nadaje ostrości, a miód dodaje łagodzącej słodyczy.

  • SKŁADNIKI dla 4 osób 8 filetów a’la matias • 4 kromki razowego pieczywa • 4 ogórki konserwowe • 6 suszonych wędzonych śliwek • koperek • szklanka mleka • sól • pieprz.

  • Tatar ze śledzia - Robert Sowa

    ......matias podany na pieczywie razowym z sosem musztardowo-miodowym - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Składniki dla 4 osób: Śledź: 6 filetów śledziowych à la matias • marynowane pieczarki • pomidor • 6 jajek • szczypior • liście sałaty. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego • 3 łyżki majonezu • 3 ząbki czosnku • sól • pieprz.

  • Skład na 8 porcji: ● 4 filety ze śledzia typu matias, czerwona cebula, 100 g suszonej żurawiny, 2 ogórki kiszone, 6 grzybków konserwowych, 4 duże cytryny, sok z połówki cytryny, natka pietruszki, łyżeczka octu balsamicznego, olej, pieprz...

  • Składniki na 8 porcji: 8 płatów śledziowych a'la matias • 10 dag grzybów • 2 cebule • cytryna • pół szklanki czerwonego wina • łyżeczka pikantnego ketchupu • szklanka mleka • liść laurowy • ziele angielskie • szczypta majeranku • łyżeczka sosu sojowego • olej • natka pietruszki • sól • pieprz.

  • Składniki: 4 płaty śledziowe matias, 2-3 ogórki kiszone, duża marchewka, 3 duże cebule, mały kawałek pora, 200 ml gęstej śmietany, 4 łyżki majonezu, pieprz.

  • ...●50 dag ziemniaków ●5 płatów śledziowych (matias) ●ewentualnie ogórki kiszone ●cebula ●koperek ●natka pietruszki ●ewentualnie masło i mleko do ziemniaków ●sól, pieprz...

Przepisy na temat: a la matias
  • Kwartet jaj wielkanocnych - Robert Sowa

    ......z czerwonym kawiorem, tuńczykiem, filecikami anchois i śledziem matias - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Tatar ze śledzia - Robert Sowa

    ......matias podany na pieczywie razowym z sosem musztardowo-miodowym - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

  • Śledzie marynowane w oleju - Basia

    ...1 kg śledzi matias ,0.5 kg cebuli, ziele ang, pieprz ziarnisty , 1 łyżka cukru, sól do smaku ,liść laurowy .

  • Składniki : 1/2 kg matiasów, 3 cebule, 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego,1/2 szklanki wody, 1 łyżka cukru, 1/2 szklanki oliwy, trochę octu, ziele angielskie, liście laurowe, może być estragon.

  • Śledziowe roladki z jarzynami - Katarzyna

    ...6 matiasów, 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki, mały seler, por, 2 cebule, 2 suszone grzyby, 3 łyżki oleju, łyżka kaparów, 4-5 ziaren angielskiego ziela, sól, pieprz, natka, musztarda, 2 łyżki rosołu.

  • Śledzie w sosie śmietanowo-ziołowym - Dorota

    ...pól kg śledzi solonych matiasów, 1 cebula czerwona, przyprawy: bazylia, czerwona papryka, koperek suszony, pieprz czarny, odrobina soli, cukier, cząber, 1 kubeczek śmietanki 18% , 2 kubeczki kremówki...

  • Śledź z ogórkiem i śliwkami

    Składniki: 8 filetów a’la matias 4 kromki razowego pieczywa 4 ogórki konserwowe 6 suszonych wędzonych śliwek koperek, szklanka mleka sól pieprz Przygotowanie: 1. Śledzie włóż do miski, zalej wodą, mocz, aż nadmiar soli zostanie wypłukany. Zmieniaj wodę kilka razy, przy ostatniej zmianie zastąp wodę mlekiem, osusz ręcznikiem papierowym. Chleb przekrój na pół, ogórki...

  • Śledziowa przekąska

    Składniki dla 4 osób: Śledź: 6 filetów śledziowych à la matias marynowane pieczarki pomidor 6 jajek szczypior liście sałaty Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz 1. Filety umyj, zalej bieżącą wodą, zmieniaj ją kilkakrotnie. Mocz śledzie trzy godziny lub nieco dłużej. Pod koniec możesz zamiast w wodzie moczyć...

  • Koreczki śledziowe z serem żółtym

    Składniki: 4 filety śledziowe a’la matias 20 dag sera żółtego Aldamer MSM Mońki papryka czerwona marynowana Przygotowanie: Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną zawartość soli, osuszyć i pokroić w paski. Paprykę pokroić w kostkę, a ser żółty w mniejsze paseczki. Całość spiąć wykałaczką w kolejności: śledź, ser żółty, papryczka...

  • Sałatka śledziowa z papryką

    Składniki dla 4 osób:  4 filety śledziowe a’la matias w oleju  2 papryki konserwowe (najlepiej pieczone)  średnia czerwona cebula  2 łyżki majonezu świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku Przygotowanie: 1. Odsączone śledzie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. 2. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodając majonez, sól i pieprz. 3. Schładzamy w lodówce przed podaniem...

Dyskusje na temat: a la matias
  • Re: Niemiecka sałatka ziemniaczana

    Matias, czyli śledź dziewiczy, powinien być tutaj otaczany szczególnym kultem.

  • Re: Śledzie – idealny wybór na wiosnę

    Najlepszy jest matias z Morza Północnego.

  • Re: Sałatka z zupek chińskich

    Uwielbiam!Niekiedy dodaję konserwę turystyczną i drobno posiekany $ledż a'la matias po kornwaldzku oraz serek homogenizowany

  • Re: Jak wybrać dobrą i zdrową rybę

    A wiesz że prawdziwy matias to taki dziewiczy śledź, który nie odbył jeszcze tarła.

  • Re: Świąteczne śledzie w czterech wersjach

    Śledzie faktycznie moczy się ok. 12 godzin.Ale to są całe śledzie,mocno nasolone w czasie połowów.Matiasów w ogóle się nie moczy."Okres spożywania świeżych matiasów jest ściśle związany z czasem ich poławiania. Ten przypada zawsze na maj i czerwiec, a więc zanim śledzie rozpoczynają tarło. Najczęściej spożywa się je w Holandii, Niemczech i Norwegii, a więc w krajach, w których matiasy są łowione

  • Re: Śledziki w cytrynach

    Śledzie "typu matias" mają się tak do matiasów jak "tabliczka czekoladopodobna w opakowaniu zastępczym" do czekolady.

  • Re: Śledzie po kaszubsku

    Jakie filety?? z Octu, solone( matias), z oleju czy surowe?? i gdzie składniki na marynatę?? Jeżeli jest moczenie śledzi to podejrzewam solone, ale widziałem też moczenie śledzi z octu. Przepis podobny do "Śledzie Reginy"

  • Re: Ojciec Józef Witko: Widziałem Jezusa w białej szacie

    Jak byś zobaczyła jaka jest służba zdrowia w USA , To naszą służbę zdrowia wychwalała byś pod niebiosa . !

  • Re: Jak wybrać dobrą i zdrową rybę

    Redaktorku, śledzie może i są zdrowe, ale nie te solone matias albo a'la matias, taka ilość soli jest wręcz toksyczna na dłuższą metę. W naszym kraju nie spożywa się śledzi prawie nigdy inaczej, niż w postaci solonej, co nie jest ani trochę zdrowe.

  • Re: Tych ryb unikaj! Gatunki najbardziej szkodliwe dla człowieka

    Nie można tak pisać. Tuńczyk - jest 14 gatunków, nie wszystkie zawierają rtęć. Matias to młody śledź z Morza Północnego do roku, bardzo zdrowy. A,la matias, to śledzie przynajmniej dwuletnie, również bardzo zdrowe, zawierają nieco mniej kwasów omega 3, jest 10 gatunków śledzia. Łosoś - 5 gatunków. - myślę, że chodziło o łososia hodowlanego. Powinno się odnosić do poszczególnych gatunków