• Informacje na temat:

    a la mizeria

Artykuły na temat: a la mizeria
  • Składniki: 2-3 ogórki sałatkowe, 1 cebula, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, sól, pieprz, 60 dag schabu środkowego bez kości, 2-3 łyżki mąki, 1 jajko, bułka tarta do panierowania, 2-3 łyżki smalcu.

  • Składniki: 60 dag ogórków gruntowych, 1/4 główki sałaty lodowej, 1 cebula, 3 łyżki kaparów, pół pęczka koperku , po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, cytryna, sól, pieprz

  • Składniki na 6 słoików po 220 ml: 4 kg ogórków, 1 szklanka octu, 1 szklanka oleju, 10 dag cukru, 5 dag soli, 10 ziarenek pieprzu, 5 gałązek świeżego estragonu.

  • Mizeria z cebulką - w 40 minut

    Do obiadu - jak znalazł.

  • Mizeria z cebulką - w 40 minut

    Do obiadu - jak znalazł.

  • Dla smakoszy truskawek w różnych daniach

  • Magda Gessler: Ogórek mizerny i niemizerny

    ...kroi się ogórki grubo, gdzie indziej cienko. Tu kroi się w skórce, tam porządnie obrane. Moja ulubiona mizeria to taka pokrojona cienko, zatopiona w kwaśnej śmietanie z koprem, odrobiną octu, cukru...

  • Mizeria z cytrynową nutą Umyj 3 ogórki sałatkowe, obierz je i pokrój w plasterki. Mały ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj ze szklanką gęstego...

  • Marta Dymek: Nowa Jadłonomia, czyli roślinne przepisy z całego świata

    Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa pokazane w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił...

  • rozważania znad kotleta ;-)

    ...     schabowego ofkors ;-)))     Niekoniecznie z kapuchą ;P Bo ja na przykład uwielbiam wersję kotlecik schabowy+młode ziemniaczki i mizeria :-)...

Zdjęcia na temat: a la mizeria
Wideo na temat: a la mizeria
Przepisy na temat: a la mizeria
  • Mizeria do obiadu

    Tradycyjna polska sałatka obiadowa jest zarazem jedną z najpopularniejszych, zajadają się nią dzieci i dorośli. Pasuje do ziemniaków i mięs, uzupełniając tego typu zestawy.

  • Zimowa mizeria - z rzodkiewki

    Ogórki zimową porą nie smakują tak jak te kupowane w pełni lata. Mizeria z rzodkiewki zaś cieszy podniebienie przez cały rok. Warto się do niej przekonać i dodać ją do niedzielnego obiadu.

  • Mizeria z cebulką

    Do obiadu - jak znalazł.

  • Składniki: 1 - 1,5 kg białej kapusty; 200 g kwaśnej śmietany (moc obojętna); płaska łyżka soli; płaska łyżeczka cukru; dwie łyżeczki winnego, białego octu; szczypta pieprzu; po łyżce posiekanego koperku i szczypiorku.

  • Ulubiony obiad Polaków?

    ...warzywami (do schabowego pasują m.in. mizeria i kapusta zasmażana).

  • Kotleciki z ciecierzycy

    ...a’la mizeria - ogórek i pomidor wymieszane z jogurtem naturalnym.

  • Chrupcie ogórki!

    Zielony ogórek nie jest szczególnie cennym warzywem pod względem obfitości składników odżywczych. Jednak duża zawartość wody, delikatny, ale orzeźwiający smak i chrupkość sprawiają, że jest to ulubione warzywo dzieci po 1. roku. Plasterki zielonego ogórka to doskonały dodatek do kanapek i sałatek, zaś mizeria z jogurtem lub śmietaną to jedna z chętniej jedzonych przez najmłodszych surówek.

  • Świeże ogórki

    Zielony ogórek nie jest szczególnie cennym warzywem pod względem obfitości składników odżywczych. Jednak duża zawartość wody, delikatny, ale orzeźwiający smak i chrupkość sprawiają, że jest to ulubione warzywo dzieci po 1. roku. Plasterki zielonego ogórka to doskonały dodatek do kanapek i sałatek, zaś mizeria z jogurtem lub śmietaną to jedna z chętniej jedzonych przez najmłodszych surówek...

  • Klasyczny kotlet schabowy

    ...odciskamy z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i serwujemy z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, frytkami bądź kluskami oraz wybranymi warzywami (do schabowego pasują m.in. mizeria i kapusta...

  • Kotlety schabowe

    ...i serwujemy z ulubionymi dodatkami - ziemniakami, frytkami bądź kluskami oraz wybranymi warzywami (do schabowego pasują m.in. mizeria i kapusta zasmażana). *** #POMAGAMINTERIA Zróbmy małym pacjentom...

Dyskusje na temat: a la mizeria
  • mizeria

    Drodzy SMAKEROWICZE. Uwielbiam ogorki.Moj mama robi mizerie na ostro-to znaczy z sola i pieprzem z dodatkiem szczypiorku,ale moja tesciowa robi na slodko.Pierwszy raz jak sprobowlam bylo mie nie za dobrze:)Ale teraz uwielbiam taka! W jakiej WY wersji jecie mizerie?I do czego najbardziej lubicie jaj jako dodatek? Moja ciocia robi z cukrem i odrobina soli,ale dodaje octu winnego,dzieki temu smietana jest gestrza i nie oddziela sie od niej woda.

  • Re: Zimowa mizeria - z rzodkiewki

    Mizeria to ogórki ze śmietaną i opcjonalnie z cebulą lub szczypiorem. To jest rzodkiewka z jogurtem!

  • Re: mizeria

    Uwielbiam mizerie, mogłabym ja jeść do wszystkiego.. no może poza truskawkami ale to tylko dlatego że nie lubię truskawek:) moja ulubiona mizeria to dość cienko pokrojone ogórki, polane śmietana, doprawione octem a dopiero na końcu posolone. Śmietanka nabiera sporo powietrza (od mieszania) i zamienia się w lekką piankę, ogórki "dębieją" od octu i nie robią się sflaczałe. Pycha:)

  • Re: Mizeria do obiadu

    Sugeruję dodać przyprawy curry do tradycyjnej mizerii. Efekt oszałamiający.

  • Re: mizeria

    A jak WY te mizerie swoje pieknie opisujecie!Az slinka leci!!!

  • Re: Zimowa mizeria - z rzodkiewki

    No taaak, bo zima to pora rzodkiewki...

  • Re: mizeria

    Najlepiej mizeria smakuje mi w tradycyjnej formie. Smietana, sól, duuużo świeżo mielonego pieprzu i koperek. Wersje na słodko próbowałam ale jakoś mi nie podeszła. Ach i jeszcze kwestia soli. Nidgy nie solę i nie odciskam pokrojonych ogórków, gdyż wydają mi się "zwiędłe" i nieświeże. Do pokrojonych plasterków ogórka dodaję śmietanę i dopiero doprawiam solą i pieprzem. Ogórki pozostają jędrne

  • Re: Zimowa mizeria - z rzodkiewki

    babciu lub dziadku teraz w warzywniakach też jest plastikowa marchewka więc nie pierdziel głupot,możecie truć się tym sztucznym dziadostwem

  • Re: mizeria

    och...ale lubie mizerie!!!Jeszcze jak tak mam polskie ogorki,a nie te mutanty zachodnioeuropejskie...

  • Re: Zimowa mizeria - z rzodkiewki

    To te same co w markecie.Bez smaku.O tej porze roku do jedzenia nadają się tylko kiełki rzodkiewki.