• Informacje na temat:

    aby ciasto nie opadło

Artykuły na temat: aby ciasto nie opadło
  • Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła, sól, pieprz.

  • Ciasto bez zakalca

    Boisz się, że twoje ciasto się nie uda? Zapamiętaj trzy proste reguły a zawsze będzie doskonale upieczone.

  • Katarzyna Dowbor: Lepsza z niej teściowa niż kucharka?

    ...- Nie ubolewaj nad tym, że twój syn je ciasto z zakalcem, i nie biegnij do niego ze swoim wypiekiem - radzi Katarzyna Dowbor. Czy to znaczy, że żona jej syna Macieja, aktorka Joanna Koroniewska, źle gotuje? Bynajmniej!

  • Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła (np. bazylia), sól, pieprz...

  • Jajka: Jak je przechowywać?

    Jajka są jednym z podstawowych produktów w naszej diecie, składnikiem wielu potraw i ciast, zawierają także dużo witaminy A, D oraz niektóre witaminy z grupy B. Jak je przechowywać, by nie straciły swoich wartości odżywczych i były smaczne?

  • Sekrety drożdżowego

    By sprawdzić ich świeżość, wrzućmy mały kawałek do gorącej wody. Jeśli od razu wypłynie na wierzch, to znaczy, że drożdże nie straciły siły pędnej. Wyrobione drożdżowe ciasto zostawiamy w cieple. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość, przerywamy wyrastanie. Aby ciasto drożdżowe było puszyste, użyjmy samych żółtek - białka nadają mu dużą sztywność. Ucierając jajka (a najlepiej same żółtka) ze szczyptą...

  • O tym musisz pamiętać robiąc sernik na zimno

    Truskawki zawsze myję z szypułkami. Ich usunięcie powoduje, że owoce tracą dużo soku, nieładnie wyglądają, a także szybciej się psują.

  • Składniki: 6 jajek, 35 dag cukru, 10 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 5 dag mielonych migdałów, 2 op. budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 25 dag masła roślinnego, 60 ml likiru morelowego, 3 brzoskwinie, po 15 dag malin i jeżyn...

  • Ale ci się upiecze!

    .... Ubijanie ułatwi dodanie odrobiny soli, szczypty mąki ziemniaczanej lub kilku kropli soku z cytryny. Każde ciasto należy wkładać do piekarnika nagrzanego, nigdy zimnego! Aby nam nie opadło, wystarczy na(...)Pieczenie wymaga spokoju i cierpliwości. Wszystkie składniki, których użyjesz do ciasta, powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. Mąkę do ciasta należy przesiać, by ją pozbawić wilgoci i dodać...

  • Święta muszą być pełne tradycji

    Gotowanie to ich pasja! Ale świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażają sobie bez tradycyjnych polskich dań, bez wspomnień i rodzinnych rozmów pełnych ciepła i miłości.

Przepisy na temat: aby ciasto nie opadło
  • Piaskowiec rumowy z rodzynkami

    Delikatne i bardzo smaczne ciasto.

  • Przepis na świąteczny biszkopt nasączany herbatą z serkiem mascarpone

    Dla herbacianych smakoszy ważnym punktem świętowania każdej okazji, także Wielkanocy, jest chwila relaksu w gronie najbliższych z aromatyczną herbatą i… pysznym, świątecznym ciastem. Z myślą o wszystkich wielbicielach złocistego naparu i słodkości, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na wielkanocny biszkopt mascarpone nasączany herbatą.

  • Wielkanocne słodkości

    Sam ich widok obiecuje niezwykłą ucztę!

  • Jeśli unikniesz tych powszechnych błędów, twoje dania będą smaczniejsze

    Przygotowania do świąt wchodzą w kluczową fazę, w niemal każdej kuchni powstają właśnie potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie. Mnożą się też kulinarne błędy, które popełniamy z powodu pośpiechu bądź dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, że należy robić inaczej. Wykaz najpowszechniejszych błędów w kuchni przygotowali znawcy kulinariów z francuskiego magazynu "Elle".

  • Francuskie kanapki

    ...opłukaną i osuszoną sałatę, listki świeżych ziół, wędlinę, ser oraz pomidory. Oprósz je solą i pieprzem. Przykryj krążkami ze słonecznikiem. Aby ciasto francuskie nie urosło za szybko, a potem gwałtownie nie opadło, do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie lub foremkę z wodą. Pamiętaj też, by kilkanaście minut wcześniej rozgrzać dobrze piekarnik. Dobra rada Ciasto francuskie jest tłuste, nie...

  • Co zrobić, żeby sernik się udał?

    ...sprawia też, że smak ciasta jest bardziej wykwintny. Aby nie opadł Sernik zawsze nieco opada po upieczeniu. Żeby zminimalizować ten proces, stosuję kilka bardzo prostych sztuczek. Najłatwiej(...) tortownicy, w której piekę sernik, tylko układam na spodzie np. brzoskwinie z puszki. Ciasto jest wtedy soczyste i ma owocowy smak. 

  • Wypieki z jagodami i borówkami

    ...nożem, aby powstaną drobniutkie grudki. Zagnieć je, wyrób ciasto i wyklej nim mocno schłodzone foremki.  2. Ciasto ponakłuwaj widelcem, foremki wstaw do lodówki na 20 minut. Nagrzej piekarnik do 190 st(...) minimum 60 minut.  3. Nadzienie: borówki umyj, wsyp do garnka, dodaj pozostałe składniki. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje, przestudź. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na prostokąt.  4. Ciasto...