• Informacje na temat:

    barszcz po slasku

Artykuły na temat: barszcz po slasku
  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    Rosół, barszcz biały, barszcz czerwony, ale i „zupa – nic” to prawdziwe polskie, tradycyjne kulinarne bogactwo.

  • Marta Manowska o świętach w rodzinnym domu

    ...przygotowania. "Ja chyba najbardziej lubię barszcz z uszkami i z grzybami" - powiedziała i dodała, że w jej rodzinie tata zawsze przygotowuje karpia, mama kapustę z grzybami, a ona robi śląskie makówki...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    .... Dochodzi do przejedzenia, bólu żołądka i innych nieprzyjemnych sytuacji. Moim zdaniem nie ma potrzeby się głodzić, zjedzmy chociaż talerz grzybowej czy barszczu! 6. Przygotuj tradycyjną kolację(...) z grzybami i kapustą, zupa grzybowa, czerwony barszcz z uszkami, ryby: dorsz po śląsku, w zalewie pomidorowej, karp po żydowsku na słodko, z rodzynkami. Wszystko podajemy w formie przystawek...

  • O świętach, miłości i wspomnieniach z dzieciństwa

    ...gotuję barszcz według przepisu mojej mamy, sama przygotowuję ryby i wigilijną zupę grzybową. Nie wyobrażam sobie, że miałabym kupić to wszystko w sklepie. A u mojej teściowej poznałam potrawę, którą(...). Czekałam na niego cały rok. Brat mamy był leśniczym, przywoził nam zająca. Dziś piekę podobny pasztet, tyle że z królika. Kiszę też sama barszcz według przepisu mojej teściowej, która pochodzi z Wilna...

  • Siostra Anastazja przechodzi na emeryturę

    .... Niemniej pewne potrawy pamiętam doskonale: barszcz biały, pierogi, gołąbki z ziemniakami. Mięso pojawiało się bardzo rzadko. Ja też pochodzę z Podkarpacia, jako dziecko uwielbiałem pieczone przez babcię...

  • Bożonarodzeniowe obyczaje

    ...regionach Polski, to nigdzie nie powinno zabraknąć podczas tej wieczerzy czerwonego barszczu, śledzia, klusek z makiem czy kompotu z suszonych owoców. Wigilijny jadłospis jest bogaty, gdyż kiedyś(...) i na Śląsku podawano z reguły zupę migdałową lub rybną, w Małopolsce i we wschodnich regionach - barszcz czerwony albo zupę grzybową. Najważniejsze na stole wigilijnym były i są ryby. Kuchnia...

  • Bożonarodzeniowe obyczaje

    ...regionach Polski, to nigdzie nie powinno zabraknąć podczas tej wieczerzy czerwonego barszczu, śledzia, klusek z makiem czy kompotu z suszonych owoców. Wigilijny jadłospis jest bogaty, gdyż kiedyś(...) i na Śląsku podawano z reguły zupę migdałową lub rybną, w Małopolsce i we wschodnich regionach - barszcz czerwony albo zupę grzybową. Najważniejsze na stole wigilijnym były i są ryby. Kuchnia...

  • Świąteczne przysmaki gwiazd

    ...cała rodzina czeka na to danie. Katarzyna Figura Barszcz z uszkami Wigilia w moim domu wygląda prawie tradycyjnie. Dlaczego "prawie"? Bo oboje z mężem nie przepadamy za karpiem. Zastępujemy go innymi rybami, które w naszym domu są ważnym punktem rodzinnego menu, na co dzień i od święta. A na Wigilię co roku obowiązkowo przygotuję barszczyk z uszkami. Nie wyobrażam sobie wigilijnej wieczerzy...

  • Wiekanocne wspomnienia Luci - czesc II- ga

    ..., tak zupelnie na Slask. Okazalo sie, ze moj baranek cukrowy, nie ma racji bytu w Chorzowie. Na Slasku krolowal Zajaczek .Czesto z czekolady i on mial pierwsze miejsce w koszyczku ze " swieconym ". Juz(...) bylo obiadu tylko sniadanie, z zurkiem lub barszczem wielkanocnym i ze wszystkim co przygotowalam. A bylo tego sporo i o Swietach moich i przepisach... bedzie czesc trzecia ...

  • Opowieść wigilijna

    .... Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami (wymiennie w niektórych regionach Polski z białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną), ryby przyrządzane na różne sposoby...

Zdjęcia na temat: barszcz po slasku
Przepisy na temat: barszcz po slasku
  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ...z najstarszych polskich zup. W pierwotnej wersji był znany jako barszcz biały i żywili się nim głownie ludzie na wsiach. Zgodnie z pierwszym znanym przepisem przyrządzało się go z gotowanych roślin: barszczu zwyczajnego, lebiody i komosy. Później zaczęto go podawać z ziemniakami i zyskał miano zalewajki, czyli właśnie żuru. Zupa szybko zyskała popularność na terenie całego kraju. Regionalne odmiany...

  • Siostra Anastazja: Z kim łączy nas stół, a z kim telewizor

    Pamięta Siostra z dzieciństwa smaki potraw wigilijnych? Siostra Anastazja: - Tak, oczywiście. Potrawy na Wigilię u nas w domu przygotowywała mama. Były to pierogi, gołąbki z ziemniaków, kapusta, barszcz biały, kompot. To są smaki, które wciąż pamiętam. Ryb się u nas nie jadło. Było dwanaście potraw? W wielu regionach przywiązuje się dużą wagę do tego zwyczaju. - W każdym regionie Polski...

  • Uwielbiam gotować i jeść

    ...pierogów z kapustą, kapusty z grzybami, barszczu i mojej ulubionej zupy grzybowej, śledzi, a także ciast: murzynka i sernika. Nie liczę potraw, ale jest ich zawsze bardzo dużo, może nawet więcej niż 12... Na...