• Informacje na temat:

    chleb bez węglowodanów

Artykuły na temat: chleb bez węglowodanów
  • Nie rezygnuj z węglowodanów!

    Modne diety niskowęglowodanowe nie są korzystne dla naszego organizmu. Aby cieszyć się zdrowiem i dobrą sylwetką nie należy rezygnować z węglowodanów, ale starannie wybierać te, które będą dla nas korzystne, tłumaczy dietetyk Diana Kęsek.

  • Schudnij dzięki węglowodanom

    Są źródłem energii, regulują poziom sytości i głodu, ale przede wszystkim ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Bez nich dieta nie zadziała!

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    Jeśli – w trosce o sylwetkę – rezygnujesz z węglowodanów w diecie, robisz błąd. Są one ważnym składnikiem menu. Nie bez powodu znajdują się w dolnej części piramidy zdrowego żywienia. Nie dotyczy to(...) i bardziej aktywni fizycznie, tym więcej. To posłuży naszemu zdrowiu, bo chleb jest cennym źródłem błonnika (w przypadku pieczywa pełnoziarnistego), witamin z grupy B i witaminy E. Dostarcza nam...

  • Chleb nasz powszedni

    Jeśli - w trosce o sylwetkę - rezygnujesz z węglowodanów w diecie, robisz błąd. Są one ważnym składnikiem menu. Nie bez powodu znajdują się w dolnej części piramidy zdrowego żywienia. Nie dotyczy to(...) i bardziej aktywni fizycznie, tym więcej. To posłuży naszemu zdrowiu, bo chleb jest cennym źródłem błonnika (w przypadku pieczywa pełnoziarnistego), witamin z grupy B i witaminy E. Dostarcza nam też...

  • Otyłość: Każdy inaczej trawi kromkę chleba

    ...wspomniany chleb, czyli zobaczyć jego krzywą glukozową. Każdy ma inny sposób trawienia chleba, przez to również dostępność węglowodanów, które się z niego uwolnią, jest inna. Pani może mieć po niej cukier 120, a ja 200. I to nie jest cukrzyca, tylko prawdopodobnie bezpośredni efekt drobnoustrojów: ile z nich zjadło tę kromkę chleba, ale też, co one po tym posiłku wyprodukowały. Bakterie jelitowe coś tu...

  • Sprawdź, w jakich ilościach powinniśmy jeść chleb

    ...mówiłoby nam, że w ciągu dnia możemy zjeść np. trzy kromki chleba czy dwie bułki. Pieczywo, kasze i makarony głównym źródłem energii - Takie normy funkcjonują właściwie tylko w odniesieniu do warzyw(...) do pory dnia spożywania pieczywa - chleb można jeść zarówno rano na śniadanie, ale i na kolację. - Pieczywo na pewno warto uwzględnić w śniadaniu - albo pieczywo albo inne produkty zbożowe typu...

  • A co jeśli nie chleb?

    Żyjemy coraz szybciej i wszystko, również to, czym powinniśmy się delektować, pochłaniamy w biegu. Jak jemy? Jak przyrządzamy posiłki? Zabiegani i przytłoczeni ogromem obowiązków nierzadko idziemy w stronę monotonii. Chleb to węglowodan złożony, który wybieramy najczęściej.

  • Chleb nie tuczy

    Statystyczny Polak zjada miesięcznie około 8 kg pieczywa w różnej postaci. Rzadko jednak zastanawia się, jaki tak naprawdę wpływ na jego organizm może mieć kromka chleba lub bułka.

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...zjeść coś z glutenem, np. jedną kromkę chleba. Potem znowu jemy bez glutenu i... czekamy na efekt – radzi Zuzanna Antecka. – Jeżeli po kilku dniach objawy choroby nie wystąpią, możemy zrobić jeszcze(...) węglowodanów. Prawdziwa dieta bezglutenowa to lek – podkreśla Małgorzata Źródlak. Nie każdemu jest potrzebna i nie każdy musi ją stosować. Nie oczekujmy też natychmiastowych efektów. – Potrzeba minimum dwóch...

  • Restrykcyjne diety mogą zrujnować zdrowie

    Jeśli chcesz się odchudzać nie stosuj restrykcyjnych diet - wyeliminowanie węglowodanów może spowodować groźne skutki zdrowotne. O wynikach przełomowych badań opowiada prof. Maciej Banach z UM w Łodzi.

Przepisy na temat: chleb bez węglowodanów
  • "Szósty smak" - tłumaczy zamiłowanie do makaronów i chleba?

    Ochota na miskę pysznego makaronu, aromatyczny kawałek chleba czy paczkę chipsów - komu z nas nie zdarzają się takie kulinarne grzeszki. Naukowcy sądzą, że odkryli szósty smak, który może podsycać nasze pragnienie na węglowodany.

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    ...z glutenem, np. jedną kromkę chleba. Potem znowu jemy bez glutenu i... czekamy na efekt - radzi Zuzanna Antecka. - Jeżeli po kilku dniach objawy choroby nie wystąpią, możemy zrobić jeszcze(...) bezglutenowe, np. na zakwasie ryżowym, z mąki razowej. Można też wzbogacać je samemu, np. piekąc w domu chleb, dodawać do mąki zdrowe dodatki. Dobre będą pestki słonecznika i dyni, płatki, otręby...

  • Bez zbóż ani rusz!

    ...dobroczynny wpływ na układ nerwowy i obniża poziom cholesterolu. Zboża to dla naszego organizmu paliwo najwyższej jakości. Są źródłem dobrych węglowodanów, które zapewniają uczucie sytości nawet na kilka(...) alternatywa dla tradycyjnego chleba czy kasz. Sałatka z kurczakiem i rukolą Składniki: 4 kromki pszennych chlebków np. Tovago 1 pierś z kurczaka  rukola  garść zielonych oliwek  garść...

  • Soczewica - jakie ma właściwości?

    Jadłaś już pierogi z soczewicą? Albo pasztet? W krajach azjatyckich piecze się z niej nawet chleb, a u nas wciąż jest mało znana. Warto po nią sięgać, bo to superfood za małe pieniądze!

  • Makaron? Nie zjem! Przecież przytyję!

    Makaron, ziemniaki i chleb – to chyba najsilniejsze trio na liście produktów zakazanych, która funkcjonuje w wielu głowach. Przecież, jeśli zrzucać nadprogramowe kilogramy to tylko ekspresowo i najlepiej już dziś. Znacie to? Nawet jeśli sami nie wdrażaliście w życie takiego postępowania, to zapewne macie kogoś takiego w swoim otoczeniu.

  • Podstawa dobrego samopoczucia? Śniadanie!

    Wszyscy kochamy weekend za niespieszne poranki. Wyspani, tryskamy kreatywnością, przygotowując królewskie śniadanie. Naleśniki, sałatki i smoothie smakują tym lepiej, że możemy zjeść je bez pośpiechu, w towarzystwie bliskich. O śniadaniu należy jednak pamiętać także w ciągu tygodnia.

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    Chrzan stanowi ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Bez niego nie byłoby barszczu chrzanowego, dobrych ogórków kiszonych czy ćwikły. Jednak walory smakowe chrzanu ustępują miejsca jego właściwościom zdrowotnym, które w 10 odpowiedziach przedstawia Tomasz Kwaśniewski.

  • Idealne menu malucha: Drugi rok życia

    ...​Skromne dotychczas menu malucha można już bez obaw wzbogacić wieloma nowymi składnikami.

  • Gluten komu pomaga, komu szkodzi?

    Dieta bezglutenowa stała się ostatnio bardzo popularna. I co dziwne, coraz częściej stosują ją osoby całkowicie zdrowe. Wykluczając gluten ze swojego jadłospisu, chcą poprawić swoje ogólne samopoczucie lub schudnąć. Czy słusznie? Przyjrzyjmy się mitom dotyczącym diety bezglutenowej i sprawdźmy, komu i dlaczego jest ona rzeczywiście potrzebna.

Dyskusje na temat: chleb bez węglowodanów
  • Re: Bigos w chlebie

    Chleb nie jest podstawą mej egzystencji lecz tlen , woda i słońce . Bez pierwszego umrzesz w kilka minut , bez drugiego w kilka dni , bez trzeciego może pożyjesz kilkanaście kilkadziesiąt dni . Co do chleba , jest wiele różnorakich żródeł węglowodanów np . fasola , soczewica , kasze , ryż , makarony . Dodam jeszcze jedno , nie samym chlebem człowiek żyje .

  • Re: Chleb nasz powszedni

    Podstawowy błąd jaki popełnia autrka: "Obecność węglowodanu złożonego w posiłku jest natomiast niezbędna, aby odżywić mózg i krwinki czerwone". Człowiek nie potrzebuje w ogóle węglowodanów i jest w stanie żyć bez nich długo i w dobrym zdrowiu. Po za tym duża koncentracja amylopektyny A w nowoczesnej mące, każe zastanowić się nad jakąkolwiek sensownością konsumpcji chleba.

  • Re: Jedzmy chleb na zdrowie

    Chcesz być zdrowy? Wyeliminuj chleb i nadmiar węglowodanów. Dr. med. W. Lutz, Życie bez pieczywa (orig. Leben ohne Brot)

  • Re: Uważaj, by nie przedawkować witamin

    Bez zmniejszenia ilości węglowodanów, nie osiągnie się płaskiego brzucha. Taka jest prawda. Trzeba zmniejszyć chleb, ziemniaki i w ogóle zmniejszyć wszystkie potrawy mączne.

  • Re: Tłuszcze trans na cenzurowanym

    Jadła chleb i uprawiała zboża? Weź się lepiej dokształć - to po pierwsze, po drugie - poszukaj jaki i z czego był ten chleb, po trzecie - pokaż mi, które teraz zboża są zdrowe, bez pestycydów, glifosatu, randapu itp. A oba narody chorują od nadmiernej ilości węglowodanów i właśnie utwardzonych tłuszczów plus wszechobecny cukier, a nie od tłuszczów zwierzęcych.

  • Re: Węglowodanowe szaleństwo

    Otyłość idzie w góre nie z powodu spadającego jedzenia chleba. A z powodu jedzenia coraz więcej przetworzonych produktów, słodzonych napojów itd. A sam chleb nie jest potrzebny, są różne kultury co nie jedzą chleba, np za najzdrowszą uważa się diete japońską, tam nie jedzą chleba, mleka, serów. Ja teraz robie mase, mięśnie na siłowni, i bez zwiększania w diecie węglowodanów złożonych i bez

  • Re: Nawet nie wiesz, gdzie ukrywa się cukier

    Węglowodany na dzień dobry? Węglowodany na obiad? Nie dziękuję, wolę być zdrowy. Kasza, ryż, produkty zbożowe, w tym chleb to węglowodany złożone, które nasz organizm i tak przetworzy na glukozę(...) dieta dla 80 kg człowieka to: 80 gramów białka, 160 gramów tłuszczu i maksymalnie 20 gramów węglowodanów dziennie. 1 gram tłuszczu to 8 kcal, zaś ta sama ilość węglowodanów to 4 kcal, ale różnica

  • Re: Jedz i chudnij!

    Mam za sobą 16 lat bez węglowodanów, tzn. nie całkiem, bo ok 60g na dzień. Może być to nawet chleb, liczy się ilość. O tym pisali już Kwaśniewski i Lutz w latach 60. Dziś już nikt o nich nie pamięta. Ja za to cieszę się fantastycznym zdrowiem i formą. Pozdrawiam!

  • Re: Ekspert obala mity na temat pieczywa

    chleb to z wędliną i sałatą, ale bez masła, ale kto o tym wie..(...)Tak tak, kanapka to pełnowartościowy posiłek..Zgroza, chyba naprawdę mało kto wie że prawidłowe trawienie odbywa się etapami, dostarczając taką mieszaninę białka tłuszczu i węglowodanów jaką jest

  • Re: Dobre tłuszcze potrzebne na co dzień

    (nieprzetworzone). W PL na wsi mieszkałem kawał czasu - widziałem co jedli starsi ludzie - masło, mleko, mięso, fasola, kapusta. Wszystko swoje lub od sąsiada. Dożywali pod 90 lat bez problemu. A słoninę dawali prawie do wszystkiego - do ziemniaków, do kapusty, na chleb (bardzo mi smakowało -) i nie mieli problemów z cholesterolem, nadwagą (!!). W USA jak mieszkałem, to po prostu tragedia - same