• Informacje na temat:

    j „kompot” z sliwek

Artykuły na temat: j „kompot” z sliwek
  • ...cenne właściwości. Kompot podawaj w temperaturze pokojowej z owocami na dnie szklanki.

  • Śliwki umyj, osusz i usuń z nich pestki. Zasyp cukrem. Odstaw na kilka godzin. Słoiki na kompot wyparz, wysusz. Po kilku godzinach owoce z cukrem skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Następnie wraz z powstałym sokiem przełóż do przygotowanych słoików, do 3/4 wysokości. Zalej owoce w słoikach ciepłą, przegotowaną wodą, tak by zalewa nie sięgała wyżej niż 2 cm od brzegów słoika...

  • ...goździki, cynamon i anyż. Dodaj pieczone kawałki jabłek w miodowym karmelu. 4 Kompot gotuj pod przykryciem około 20 minut. Odstaw do następnego dnia. Odcedź owoce i przyprawy. Rozlej do szklaneczek...

  • ...owocami, wymieszaj. Powstały kompot przypraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny. W razie potrzeby, dodaj jeszcze cukru lub miodu. Przykryj, odstaw w chłodne miejsce na kolejną dobę. Wigilijny kompot...

  • Idealny kompot z suszu

    Jak go przygotować?  Weź po garści suszonych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, aronii lub żurawiny. Zalej susz 2-3 litrami zimnej wody. Odstaw na dwie  godziny. Następnie dodaj dwie laski cynamonu, trzy gwiazdki anyżu oraz pięć goździków. Całość zagotuj. Gdy doprowadzisz do wrzenia, gotuj jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.  Zostaw do naciągnięcia na kilka godzin. Jeśli kompot jest za mało słodki...

  • ...japońskie doskonałe do różnych deserów. Korzenny kompot 1/2 kg śliwek myję, wyjmuję pestki, zalewam syropem przygotowanym z 700 ml wody i 200 g cukru. Dodaję laskę cynamonu, 6 goździków, gwiazdkę anyżu. Wszystko gotuję 10–15 minut aż śliwki zmiękną. Kompot podaję na ciepło lub na zimno z dodatkiem listków mięty lub melisy. Marynowane 1 kg śliwek węgierek myję, nacinam, pozbawiam...

  • Owoce płuczę (w zimnej wodzie). Gotuję 3 l wody, dodaję owoce i gotuję je do miękkości. Na końcu kompot słodzę do smaku.

  • ...1. Umyj owoce, usuń ogonki. Można włożyć do słoika całe śliwki, ale by nie pękały, należy je najpierw ponakłuwać. 2. Przełóż do garnka goździki, cynamon, zalej wodą i wsyp cukier. 3. Gotuj, aż cukier się rozpuści. 4. Zalej gorącą zalewą poukładane w słoikach śliwki i pasteryzuj 20 minut. Kompot możesz przyprawić według własnego uznania. Jego smak wspaniale rozwinie...

  • Składniki: 15 dag suszonych jabłek, 5 dag suszonych moreli, 5 dag suszonych gruszek, 5 dag suszonych śliwek, 5 dag suszonych fig, 2 łyżki rodzynek, 1 szkl. cukru, 4 goździki, cytryna, cynamon

  • .... Gotuj razem 10 minut. Po tym czasie usuń przyprawy. 3 Odcedzony aromaty czny syrop wlej do zalewy, w której mo czą się suszone owoce, wymieszaj. Kompot przypraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny. 4 Gotowy kompot przykryj, odstaw w chło dne miejsce (do lodówki, do piwnicy lub na balkon) na kolejną dobę. Wigilijny kompot podawaj na stół bardzo dobrze schłodzony. 20

Zdjęcia na temat: j „kompot” z sliwek
Przepisy na temat: j „kompot” z sliwek
  • Kompot śliwkowy

    Kompot możesz przyprawić według własnego uznania. Jego smak wspaniale dopełni dodatek kardamonu i skórki pomarańczy.

  • Wigilijny kompot (od 8. miesiąca)

    Przepisów na kompot wigilijny jest całe mnóstwo. U nas znajdziesz taki, który nie zaszkodzi dziecku.

  • Zupa ze śliwek

    Śliwki nie muszą być tylko składnikiem kompotu. W naszym przepisie wykorzystamy je do zupy. Zawarty w śliwkach magnez pobudza perystaltykę jelit.

  • Ciasto z owocami z kompotu

    Wykorzystaj przetwory, które zrobiłaś latem.

  • Sezon na śliwki

    U nas najpopularniejsze są renklody, mirabelki oraz węgierki. Dwie pierwsze to odmiany deserowe, które pojawiają się w lipcu. Najlepiej nadają się do jedzenia na surowo lub na kompot (bez skórki i pestki można je podawać malcom po 1. roku). Z kolei jesienne węgierki są doskonałe na domowe powidła. Wystarczy sięgnąć po sprawdzony przepis i zrobić przetwory, którymi będziemy cieszyć się...

  • Pora na renklody

    Są większe, okrągłe i bardziej aromatyczne. Śliwki renklody mają wielu zwolenników. Ugotowany z nich kompot, z dodatkiem cukru, goździków i cynamonu wpływa zbawiennie na nasz układ trawienny. Kuliste owoce renklod występują w różnych odmianach i kolorach - od zielonego, przez żółty po jasnofioletowy. Owoce osiągają masę nawet po 40-50 g i mają żółtozielony miąższ, który zazwyczaj trudno oddzielić...

  • ...wody, po czym dodać do śliwek w winie. Całość jeszcze raz zagotować. Filety podawać z sosem winnym ze śliwkami. Nasza rada Kompot ze śliwek można zastąpić suszonymi śliwkami. Umyte owoce należy wtedy...

  • Co nieco do chrupania i picia

    Warto, by już 7-8-miesięczny brzdąc dostawał ich kilka dziennie, bo to świetny trening dla rączek doskonalący koordynację ruchów. Jednak nie należy przesadzać z ich ilością, bo mogą hamować apetyt na bardziej treściwe dania. Kompot dla maluszka Jakie owoce dostępne w lutym i marcu nadają się na kompot dla niemowlęcia? Kompot można przygotować z jabłek lub z mrożonych - malin, porzeczek czy...

  • Antidotum na świąteczne przejedzenie

    ...jelit. Kompot z suszu będzie dla nas bardzo pomocny. Jeszcze w latach dziewięćdziesiątych kompoty owocowe towarzyszyły nam niemal przy każdym obiedzie. Później przyszedł czas zachwytu kolorowo opakowanymi sokami i napojami gazowanymi. Jakie to ma skutki? Nie najlepsze dla zdrowia. Kompot z suszu powinien na stałe wrócić do łask, bo oprócz naturalnego słodkiego smaku może przynieść nam sporo...

  • Czas na śliwki

    ..., mirabelki oraz węgierki. Dwie pierwsze to odmiany deserowe, które pojawiają się już w lipcu. Najlepiej nadają się do jedzenia na surowo lub na kompot. Z kolei jesienne węgierki są doskonałe na domowe...

Dyskusje na temat: j „kompot” z sliwek
  • Re: Kompoty

    Ja tez lubie kompot z suszu,ale akurat tego z domu rodzinnego mile nie wspominam,bo w tamtym dominowyly suszone sliwki,ja robie taki kompot,ze sliwka suszona jest jedynie dodatkiem podkreslajacym smak,ale to rzecz gustu,bo tez znam duzo ludzi,ktorzy wlasnie taki z suszonych sliwek uwielbija.

  • Re: 12 potraw na stół wigilijny

    Chetnie podam 12 potraw wigilijnych tradycyjnych: barszcz czerwony z uszkami(farsz kapusta z grzybami),kapusta z grochem, karp panierowany ,smazony,pierogi z kapusta i grzybami, lazanki z kapusta i grzybami, salatka z porow,sledz w oleju,kompot z suszonych sliwek,karp po zydowsku,sandacz w galarecie,krokiety z kapusta i grzybami,ziemniaki w mundurkach,makielki Zycze smacznego, radosnych

  • Re: Lokalne i rodzinne zwyczaje świąteczne :)

    kompot z suszu nie jset zły ale najwiecej chyba zalezy od samego suszu,ja raz kupiłam tak uwędzone owoce ze sie tego zjeść nie dało,druga sprawa to dobre przyprawienie kompotu.u mnie zdania są podzielone więc najczęściej mieszam kompoty tzn.gotuje jabłuszka dodaje swoje kompoty ze sliwek i gruszek i przyprwiam gozdzikiem cynamonem...i koniecznie musi postać żeby smaki sie przegryzły..Co do

  •  Re: potrawy wigilijne

    obowiazkowo kupowalo sie chalke (to na wypadek osci).Nastepnym posilkiem byly dwa rodzaje pierogow: pierogi z grzybami i kapusta,oraz pierogi leniwe.Bywal takze karp po zydowsku.Obowiazkowo kompot z suszonych sliwek,aby zoladek strawil to,co mu wrzucilismy.Acha,zapomnialam napisac,ze do smazonego karpia podaje biale wino wytrawne.Na koniec idzie kutia,sztrudel,albo makowiec.Dzis wg.nowych "przepisow

  • Re: Uważaj na domowe przetwory

    a już mam choć malin mało to chociaż litr soku z malin ,kilka litrów z aroni i 20 słoików wisni-przepyszny ten wisniowy kompot-żaden z kupowanych syropów -to już lepiej kupić owoc i zagotować-i ok. 40 słoiczków dżemu z truskawek,zrobie jeszcze ze sliwek i jabłek -robie zawsze te najprostsze,chociaż troche,bo wszystko musze kupić owoc też-ale nie spotkałam kupnego tak dobrego jak swojego chociaż

  • Re: Gazpacho

    Gazpacho tak jak olivki czy owoce morza spozywa sie nad Srodziemnomorskim morzem a nie nad Baltykiem,tak poprostu z natury w Europie wyszlo,to tak jak by Wlosi czy Hiszpanie Chlodnik i kompot ze sliwek pili,albo sledzie jedli do mocnych alkoholi.Temperatura i wilgoc powietrza poprostu to reguluje.A tak na marginesie ,uwielbiam gazpacho hehehe.

  • Re: kompot

    A nie, kochana! To swietna "potrawa" wigilijna! Tylko bron Boze nie dodawac wedzonych sliwek (moi dziadkowie tak robili), bo wtedy jest to najgorsze swinstwo pod sloncem! Pozdrawiam!

  • Re: Gęsina na św. Marcina

    Bylem przekonany ze na "DANIE NARODOWE" Bedzie zupa szczawiwa ze szczawiu- z nasypu kolejowego -i kompot ze sliwek Lubaszek.

  • -

    -

    Piękna Wigilia Ci się marzy .. mnie też :) ja jestem u babci od 21 lat na Wigilii. Mamy zupę grzybową z łazankami, pierogi z kapustą i grzybami, kompot z suszonych sliwek i ziemniaki z karpiem, barszcz biy z fasola Jasiem :] opatek, wolne miejsce ... ale zawsze łzy o tych co odeszli, nie ma alkoholu, choc panowie jak my idziemy na Paterkę cos tam piją przed tv ...w tym roku tak nie będzie bo