• Informacje na temat:

    jablka z galaretka w sloiki

Artykuły na temat: jablka z galaretka w sloiki
  • Składniki: 3 kg jabłek (np. papierówek), 1 i 1/2 kg czerwonej porzeczki, sok z 3 cytryn, ok. 1 i 1/2 kg cukru, ok. 1 l wody

  • Galaretka z kawałkami owoców

    ..., znaczy to, że galaretka jest gotowa. Jeśli nie - przedłuż czas gotowania i ewentualnie dodaj pektyny owocowej.  Pozostałe jabłka pokrój w drobną kostkę i dodaj w ostatniej chwili. Podgrzej i gotowe...

  • ●3 kg kwaśnych, zielonych jabłek, np. Granny Smith (superkolor) ●3 limonki ●20 gałązek mięty ●cukier

  • Składniki: litrowy słoik jabłek prażonych, po opakowaniu galaretki cytrynowej i malinowej, opakowanie okrągłych biszkoptów.

  • Biszkopt: 3/4 szklanki cukru, 6 jajek, szklanka mąki, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 4 łyżki bułki tartej, łyżeczka proszku do pieczenia. Mus jabłkowy: słoik (pół litra) prażonych jabłek, galaretka wiśniowa. Krem: pół litra kremówki, 2 zagęstniki do śmie tany, 2 łyżki cukru pudru, pół tabliczki mlecznej czekolady, po łyżce kawy zbożowej czeko ladowej i rozpuszczalnej. Ponadto: op...

  • Składniki na 10-12 porcji: Na ciasto: 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, ½ szklanki mąki kukurydzianej, ½ szklanki cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej. Na nadzienie: 1 ½ kg kwaskowych jabłek, 4 ły żki soku z cytryny,2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia, 3 łyżki cukru, 8 dag masła lub margaryny.

  • Robimy przetwory

    Już wkrótce zaczną owocować drobne owoce, z których będziemy robić przetwory.

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...też pulpa) krótko gotowanych w cukrze lub syropie. Te, które kupuje się w sklepie, powinny mieć na 100 g produktu co najmniej 30 g owoców. Galaretka zawiera tyle cukru, ile owoców. Nadaje się jako...

  • Sposoby na udane przetwory

    ...na 1 l soku.  Kiedy galaretka jest gotowa? Gdy po wylaniu kilku kropel na zmrożoną łyżeczkę, od razu zaczyna tężeć. Wtedy już można ją rozlewać do salaterek.  Do kiszenia najlepsze są średnie ogórki...

  • Owoce jarzębiny zawierają dużo witaminy C, działają wzmacniająco i przeciwzapalnie. Mogą pomóc w zwalczaniu przeziębienia i przy leczeniu problemów z pęcherzem.

Przepisy na temat: jablka z galaretka w sloiki
  • Przetwory dla każdego

    Już wkrótce zaczną owocować drobne owoce, z których będziemy robić przetwory.

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    ...z nierdzewnej stali. 3. Dżem czy powidła? W kuchni tradycyjnej występuje pięć rodzajów słodkich przetworów: konfitury, marmolada, dżem, powidła oraz galaretka. Każdy z nich różni się smakiem...

  • Zachowaj smaki lata

    Teraz stragany są pełne zdrowych sezonowych owoców. Warto zrobić z nich przetwory! Zimą będą dla malca prawdziwą witaminową pychotką.

  • 6 ciast z ciasta ucieranego (piaskowego)

    Podajemy przepis podstawowy na ciasto ucierane i sześć propozycji wypieków jakie możesz z niego przygotować.