• Informacje na temat:

    jak przygotować mięso smaz do wędzenia

Artykuły na temat: jak przygotować mięso smaz do wędzenia
  • Wędzone wędliny. Do jakich dań można ich użyć?

    Święta, wizyta gości czy po prostu zakupy większe, niż planowaliśmy – wielu z nas boryka się z nadprogramowymi zapasami. Często też kupujemy bezrefleksyjnie, a w naszej lodówce gromadzi się coraz więcej niewykorzystanej żywności. Jak ciekawie i z pomysłem wykorzystać kupione przez nas wędliny?

  • Jak dbać o trzustkę

    ...w szpitalu. Po jego opuszczeniu jeszcze przynajmniej przez dwa miesiące należy stosować lekkostrawną dietę. Jedzenie nie powinno podrażniać trzustki, ale wspomagać jej regenerację. Podpowiadamy, jak odżywiać się w tym czasie. Pierwszy miesiąc Jedz wyłącznie chude mięso. Najlepiej drób (indyka, kurczaka - pierś lub udo bez skórki) lub chudsze ryby, np. dorsza, mintaja, pstrąga. Mięso gotuj...

  • ...i usmaż szaszłyki ze wszystkich stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsącz na papierowym ręczniku. l Danie podawaj z sosem. Jak przygotować sos? Paprykę umyj(...)Pieczarki oczyść i przekrój na pół. Cebulę, obierz i podziel na ćwiartki. Ser i mięso pokrój w większą kostkę. Na patyczki od szaszłyków na przemian ponadziewaj ser, mięso, cebulę i pieczarki. Na...

  • Jak zaradzić jelitówce?

    ...herbaty i alkoholu. Przy obfitych wymiotach i biegunce uzupełniajmy utracone elektrolity. Kupmy w aptece preparat do rozcieńczania wodą. Jeśli jednak nie możemy pójść do apteki, spróbujmy przygotować(...) szybko nas wzmocni, ale także złagodzi dolegliwości żołądkowe. Po 2-3 dniach można urozmaicić jadłospis, włączając np. jajko na miękko, gotowane ziemniaki, gotowane na parze delikatne mięso. W ciągu...

  • ...winnym i odrobiną oliwy z oliwek. To barwne, smaczne danie zapewni Ci solidną dawkę witamin. Co jeszcze z batatów? Najlepiej traktować je jak zwykłe ziemniaki, z tym że są odrobinę słodsze, wymagają...

  • Jak oczyścić organizm z toksyn

    ...zakończeniu głodowania będzie się starał szybko odrobić utracone kilogramy. Jeśli chcemy bezpiecznie oczyścić organizm, należy mu w tym tylko pomóc, stosując odpowiednią dietę na co dzień. Jak(...) siarczków, które zabezpieczają przed pleśnieniem. Kiełkownicę kupimy za 20 zł, ale kiełki wyrosną także na dużym sitku. Wybieraj produkty z błonnikiem Jak najczęściej sięgajmy po jabłka, śliwki...

  • Apetyt na mięso

    Mięso wołowe jest chudsze niż wieprzowina i w przeciwieństwie do drobiu bardzo aromatyczne. Zawiera również ważne dla organizmu mikroelementy, takie jak żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk, witaminę(...) wina - 3 dag startego chleba razowego - sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek , cukier - musztarda - sok z cytryny Przygotowanie Mięso umyj, rozbij tłuczkiem, naszpikuj cienkimi paseczkami...

  • Kulinarne zalety pstrąga

    Jest zdrowy, dobrze komponuje się z wieloma składnikami, świetnie smakuje zarówno przyrządzony na parze, jak i na patelni, grillu, w piekarniku czy uwędzony – mowa oczywiście o pstrągu, jednej z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych żyjących w Europie Środkowej. Jak go przygotować, by zachwycić gości i zaskoczyć rodzinę?

  • Nagłe przypadki w twojej kuchni

    ...gdziekolwiek kamykami. Potrzebujesz ok. 60 sztuk wielkości fasoli. Nie będą tak równe jak te ze sklepu, ale doskonale spełnią swoją rolę. Za mało mąki Jeśli masz za mało mąki, by upiec ciasto, bułki(...). Skończył się sznurek Chcesz zamarynować mięso, ale nie masz czym go związać?  Użyj nici dentystycznej. Jest mocna i z powodzeniem zastąpi sznurek kuchenny. Wybierz zwykłą, bo miętowa może wpłynąć na...

  • Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika

    Przyrządza ją na leśnym palenisku, a potrawę uszlachetniają świeżo zebrane kurki. Z tego odcinka programu dowiemy się też, jak zrobić wędlinę-kiełbasę w słoiku oraz jak przygotować i uwędzić udka kurczaka. Obie te propozycje świetnie sprawdzą się podczas jesiennego biwaku. Deser również powstanie z myślą o wyprawie w plener, bowiem Ewa Wachowicz upiecze drożdżówkę z konfiturą malinową...

Przepisy na temat: jak przygotować mięso smaz do wędzenia
  • Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?

    ...z podobnymi dodatkami.  Na grillu możesz przygotować również ziemniaki – obtoczone w tej samej marynacie, co dowolne mięso, pokrojone w połówki bądź w łódeczki i podawane z grillowaną rybą (pstrągiem(...)Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, chociaż jeżeli przygotowujemy je niewłaściwie lub wybieramy bardzo kaloryczne składniki, nie można mówić o fit grillu.  Jakich błędów unikać, aby...

  • Kotlety z batatów, siemienia lnianego i ze słonecznika z pomidorową salsą

    Bataty powinny pojawiać się w diecie sportowców jak najczęściej. Zawierają węglowodany, które się wolniej wchłaniają (mają niższy indeks glikemiczny: 54), a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi. Dla porównania - indeks glikemiczny ziemniaków wynosi od około 60 (gotowane) do ponad 80 (pieczone). Sposób przygotowania: Batat gotujemy w garnku do miękkości. Siemię lniane...

  • Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

    Nie ma chyba bardziej wyjątkowej nocy w ciągu roku niż noc sylwestrowa. Nowy Rok witamy hucznie i z pompą, wybierając najlepsze kreacje, sięgając po piękną biżuterię i robiąc staranny makijaż. W tej sytuacji zwykle brakuje nam jednak czasu na inne, nie mniej ważne sprawy, jak na przykład przygotowanie sycących dań. Mając to wszystko na uwadze, podpowiadamy, jak zrobić smaczne przekąski, które...

  • Pasztet z królika

    Mięso z królika jest jednym z najbardziej delikatnym mięs. Nie alergizuje i znakomicie sprawdza się w daniu takim, jak pasztet. Zapraszamy do wypróbowanie naszego przepisu.

  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    Nim zaczniemy kuchenną przedświąteczną krzątaninę i rozpoczniemy przygotowywanie potraw z dodatkiem plastrów boczku, warto wybrać najlepsze produkty. Jak rozpoznać bekon idealny? Choć, całkiem słusznie, tłuszcz uznawany jest za nośnik smaku, to wbrew pozorom najbardziej smakowity boczek to ten raczej chudy. Dobry boczek to także taki, który jest jak najbardziej naturalny, bez konserwantów...

  • Zapiekany makaron po bolońsku

    Dziś na obiad makaron, ale w wersji innej niż zwykle. Wystarczy zapiec go, jak w Bolonii.

  • Mussaka według przepisu Moniki Zamachowskiej

    ...marnuje sobie życie stojąc od rana do wieczora przy kuchni. Dopiero po jej śmierci zaczęłam dochodzić do wniosku, że to, co robiła, miało sens. Teraz, kiedy sama jestem matką, rozumiem, jak wielka(...). Zaletą bakłażanów jest to, że łatwo wchłaniają aromaty, doskonale zastępują też mięso. Składniki: 400 g mielonej wołowiny, 3 bakłażany, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 300 g ugotowanych ziemniaków, 100

  • Ryby pod lupą. Łowimy najlepsze okazy dla twojego malucha!

    Rybie mięso zawiera wiele cennych składników koniecznych dla prawidłowego rozwoju i wzrostu małego organizmu. Jednocześnie posiłek na bazie ryby stanowi duże wyzwanie dla rodziców, którzy często z dystansem podchodzą do jego przygotowywania. Niepotrzebnie!

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Pasty do kanapek - przepisy

    Pasty do pieczywa to świetna przekąska dla niespodziewanych gości. Są zdrowe, pyszne i lekkie i co najważniejsze, możesz przygotować je w kilka minut.