• Informacje na temat:

    jak sie smazy gołąbki

Artykuły na temat: jak sie smazy gołąbki
  • Bakłażany jak gołąbki

    Przygotowanie: Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki, wnętrza skropić sokiem z cytryny. Wycięty miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem cytrynowym i solą. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na maśle z 1 łyżką oleju. Dodać opłukany ryż, kostki bakłażana, smażyć 3 minuty, mieszając, by się nie przypaliły. Wlać bulion i wino, zagotować, dusić na małym ogniu 20 minut. Pomidory...

  • Gołąbki z ziemniaków z kiełbasą

    Gołąbki trochę inaczej.

  • ...i wymieszaj. 5. Arkusze namocz ostrożnie w wodzie, po czym nałóż na nie po porcji farszu. Zwiń jak gołąbki i podsmaż na złoty kolor. Przepis nadesłała: Małgorzata Góralska(...)1. Grzyby namocz w gorą cej wodzie. Po około pół godzinie, gdy całkiem się rozwiną, posiekaj je na drobne kawałki. 2. Marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj...

  • Jak usunąć brzydki zapach w kuchni

    ...pomieszczenie pozostanie pachnące i świeże. Z kapusty i brokułów Gdy gotujesz kapustę, gołąbki, szparagi, brokuły lub kalafior, w domu długo utrzymuje się przykry zapach. Unikniesz tego, gdy wrzucisz do(...) doświadczenia kulinarne zostawiają nieprzyjemny zapach na drewnianej desce do krojenia lub... naszych dłoniach, np. gdy nacieramy mięso czosnkiem lub cebulą. Jak się go pozbyć? Deskę posyp grubą warstwą...

  • Jesień, chce się jeść!

    Równanie jest proste: temperatura spada, więc apetyt rośnie. Słońca coraz mniej? Częściej masz ochotę na coś słodkiego. To dlatego, gdy lato zmienia się w jesień, często przybywa nam kilogramów. I potrzebna jest zmiana menu. Andrzej Bryk, szef kuchni w hotelu DoubleTree w Warszawie, powiedział nam, co jeść, by zaspokoić głód i nie przytyć.

  • Tym się damy nie parały

    ...bywałam w nowym zawodzie gospodarskim, w którym nie byłam obeznaną — wspomina Henrieta Błędowska — gdyż u mojej matki wszystko dostarczano bez jej wiedzy". Pamiętnikarka zaś nie miała pojęcia, jakie(...) w zasadzie gotować. Musiała natomiast przynajmniej z grubsza wiedzieć, co do czego jest potrzebne, jakie zrobić, czy zakupić zapasy, musiała również "wydawać" kucharzowi produkty przeznaczone na dany dzień...

  • ...i elastyczne. Na każdym połóż sałatę oraz porcję farszu. Zwiń jak gołąbki. Podgrzej na parze.

  • Bezpieczna uczta grzybowa

    ...występujące w pokarmach (wapń, potas, fosfor, żelazo), jak i unikatowe (miedź, cynk, jod). Aby służyły zdrowiu, trzeba je odpowiednio przygotować. Uwaga na blaszki Wszystkie grzyby mające na spodzie kapelusza blaszki (gołąbki, rydze, gąski, pieczarki, kanie), jeśli są niedogotowane, mogą wywołać biegunki, wymioty, bóle brzucha. Olszówek nie należy zbierać. Co prawda długie gotowanie sprawia, że...

  • Domowe nie znaczy zdrowe

    Pierogi, gołąbki, kotlety schabowe czy mielone, bigos, golonka i "obowiązkowo" ziemniaki - oto, z czym najbardziej kojarzymy kuchnię polską. Ostatnio to się zmienia i idzie w kierunku raczej zdrowego odżywiana, choć z drugiej strony nadal mamy wiele restauracji serwujących fast food. Jak zachować w tym wszystkim równowagę tak, żeby nie rezygnować z tradycyjnych potraw? Jak przyznaje...

  • Bieszczady

    ...inaczej pierogi, okraszone oczywiście szperką, czyli podsmażona słoniną. Ciekawostką są też bieszczadzkie gołąbki, które przyrządzane są z dodatkiem posiekanej kapusty. Strudzonym wędrowcom po całym(...)Kiedyś mekka hipisów, artystów i zbłąkanych wędrowców, dziś kultowe miejsce na mapie Polski, które koniecznie trzeba odwiedzić przynajmniej raz w życiu. Co warto zobaczyć, jakich specjałów...

Przepisy na temat: jak sie smazy gołąbki
  • Wegetariańskie gołąbki

    Praktycznie każde popularne danie mięsne można przygotować w wersji wegetariańskiej. Jak choćby gołąbki - tym razem z farszem jaglano-pieczarkowym.

  • Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami według przepisu Konrada Gacy

    Święta to szczególny czas, kiedy to chcemy pozwolić sobie na nieco więcej przyjemności próbując różnorodnych przysmaków na świątecznych stole. Odwiedzamy bliskim i delektujemy się specjałami polskiej kuchni – również kalorycznymi deserami, których na co dzień staramy się unikać. Czy jest jakiś sposób na to, aby cieszyć się smakiem tradycyjnych świątecznych potraw, a po świętach zachować dobre...

  • Wakacyjny obiad jak u babci

    Gołąbki z mięsem drobiowym i kaszą pęczak Sposób przygotowania 1. Z kapusty delikatnie zdejmij osiem nieuszkodzonych liści, starając się ich nie porwać. W garnku zagotuj wodę, włóż liście(...) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  3. Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną cebulę, jajko i kaszę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.  4. Na każdym liściu umieść po...

  • Gołąbki z ziemniaków

    Gołąbki trochę inaczej.

  • Pyszna botwinka. Trzy sposoby na lato

    Chłodnik, koktajl czy farsz? Letnie przepisy na botwinę sprawią, że poczujesz się jak w raju!

  • Dania z kapustą i grochem

    Pierwsza gwiazdka na niebie, opłatek i... świąteczne dania na stole. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by miały moc przypisywaną im przez naszych przodków.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony(...) ma z siedem takich błon, to trzeba wszystko wyczyścić. Musi być koniecznie skruszały. Gdy jest zima, wiesza się go na dworze. Mrozić dwa, trzy dni. Jak się go obciąg­nie ze skóry, wyczyści, to włożyć...

  • Pyszne sajgonki

    ...zwilż wodą, aż staną się gładkie i elastyczne. Na każdym połóż sałatę oraz porcję farszu. Zwiń jak gołąbki. Podgrzej na parze.

  • Grzyby! Dary naszych lasów

    ..., obieramy, kroimy w kosteczkę. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy kilka minut. 2. W tym czasie grzyby(...) gotujemy. Natkę płuczemy, suszymy, grubo siekamy. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy natkę. Gotową zupę rozlewamy na ciepłe talerze. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Wartość...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ..., spożywaną ze wspólnego naczynia, okraszoną niczym więcej jak tylko kawałkami sera ( telemei), masłem i śmietaną; tak przyrządzoną mamałyge serwuje się w każdej restauracji. W Siedmiogrodzie posmakować można(...) dodaje się baraninę). Można je spotkać przyrządzone podobnie jak w Polsce - w liściu kapusty, ale kiszonej, albo też na sposób bałkański - w liściu winorośli. Oba rodzaje dusi się w sosie pomidorowym. Dla...