• Informacje na temat:

    konfitury gruszki jabłka

Artykuły na temat: konfitury gruszki jabłka
  • Sposoby na udane przetwory

    ...i znów smaży. I tak kilka razy. Podczas smażenia nie mieszaj konfitury łyżką, tylko potrząsaj garnkiem. W przeciwnym razie konfitura może się nierówno usmażyć.  Na galaretkę nadają się owoce z dużą zawartością pektyn (naturalnej substancji żelującej), czyli jabłka, gruszki, jeżyny, śliwki, porzeczki. Im pektyn jest więcej, tym mniej możesz dodać cukru. Podstawowe proporcje to od 500 g do 800 g cukru...

  • Zapasy na zimę

    Domowe dżemy, konfitury czy warzywa zamknięte w słojach to bogactwo smaku, witamin i składników mineralnych.

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Wspomnienie gorącego lata

    Sięgnij po zapasy. Czas wykorzystać pyszne konfitury i owoce z kompotu.

  • ...  Wczoraj zrobiłam  paprykę  w zalewie (10 kg) i konfitury królewskie . Pyszne to za mało. A przepis jest taki: 6 dużych jabłek antonówek 6 dużych...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    ...je przechowywać, ale ich przyrządzenie wymaga staranności i przestrzegania higieny. Na dżemy, powidła czy konfitury nadaje się większość owoców (oprócz arbuzów, bananów i melonów) - jabłka, gruszki, jagody, brzoskwinie, mirabelki i inne. Polacy najchętniej jadają dżemy i konfitury z truskawek, wiśni, owoców leśnych, śliwek. Przetwory można przechowywać w słoikach typu Weck (weki). Mają one...

  • Lato w... zamrażarce czy w słoiku?

    ...to koniec sezonu na nie. Tak zakonserwowane można później wykorzystać do zrobienia zupy, sosu czy potrawki. - Do słoików możecie także zapakować konfitury ze śliwek, prażone jabłka, gruszki w syropie...

  • Dlaczego warto jeść sezonowo?

    ...też domowej roboty przeciery pomidorowe, warzywne sosy typu chutney oraz owocowe konfitury. - podpowiada Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit. Zimą jedzmy przede wszystkim warzywa korzeniowe, kapustne i nasiona roślin strączkowych. Z owoców najsmaczniejsze będą polskie jabłka i gruszki. Ponadto warto sięgać po cytrusy, które przed spożyciem należy dokładnie...

  • Konfitura 1,2 kg aronii wrzucamy na minutę do gotującej się wody, osączamy. Z 200 ml wody, 1 kg cukru i 4 plasterków cytryny gotujemy lekki syrop. Do syropu wkładamy aronię, gotujemy 5 minut, zbierając powstającą na powierzchni pianę. Studzimy. Czynności powtarzamy 3–4 razy. Konfiturę (bez cytryny) przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 15 minut. Dżem z jabłkami 1 kg zamrożonej...

  • Zamienniki jajek

    Myślisz, że nie uda się bez nich upiec ciasta, przyrządzić pasztetu lub mielonych kotletów? Mylisz się! Potrawy bez jaj mogą być pyszne.

Przepisy na temat: konfitury gruszki jabłka
  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki. I mimo że aura za oknem bywa niesprzyjająca, w kuchni cieszyć się możemy kulinarnymi smakołykami, które dodają witalności i energii na chłodne dni. Jest to bowiem idealna pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Warto zatem sięgnąć po garść kulinarnych inspiracji, które zaowocują niezapomnianymi smakami jesiennych...

  • Domowe przetwory

    Podstawą są dobrej jakości świeże i dojrzałe owoce, które trzeba dokładnie umyć, wysuszyć, usunąć pestki, a potem gotować z cukrem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, pamiętając, że innych proporcji owoców i cukru wymagają konfitury, a innych powidła czy dżemy. Domowe przetwory lepiej smażyć krótko, by nie traciły witamin. Wrzący dżem...

  • Dżemy, powidła, soki, marynaty

    Wiadomo nie od dzisiaj, że domowe dżemy, konfitury czy sałatki są najsmaczniejsze i bardzo zdrowe. Pomożemy ci je przygotować! Na początek podpowiadamy, jakich naczyń używać, jak wybrać najlepsze owoce i warzywa. Zdradzamy też sposoby na ich przechowywanie.

  • Domowe przetwory

    Podstawą są dobrej jakości świeże i dojrzałe owoce, które trzeba dokładnie umyć, wysuszyć, usunąć pestki, a potem gotować z cukrem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, pamiętając, że innych proporcji owoców i cukru wymagają konfitury, a innych powidła czy dżemy. Domowe przetwory lepiej smażyć krótko, by nie traciły witamin. Wrzący dżem należy...

  • Przetwory domowe dla dzieci. Ważne wskazówki!

    ...- Podstawą są dobrej jakości świeże i dojrzałe owoce, które trzeba dokładnie umyć, wysuszyć, usunąć pestki, a potem gotować z cukrem aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, pamiętając, że innych proporcji owoców i cukru wymagają konfitury, a innych powidła czy dżemy. - Domowe przetwory lepiej smażyć krótko, by nie traciły witamin. Wrzący dżem...

  • Dieta prawie bez cukru

    ...● 3 łyżeczki konfitury wiśniowej niskosłodzonej ● kilka płatków migdałowych Sposób przygotowania: Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. W międzyczasie wydrąż gniazdo nasienne jabłka, a w jego miejsce nałóż 3 łyżeczki konfitury wiśniowej oraz kilka płatków migdałowych. Jabłko z nadzieniem włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 30 minut. Deser jest gotowy, gdy... poczujesz jego piękny zapach...

  • Jak zagęścić przetwory bez żelfiksów, dużej ilości cukru, długiego gotowania

    ...zagęszczenia dżemu z 1 kg owoców. Zrób zapasy pektyn: gdy obierasz jabłka na szarlotkę, nie wyrzucaj resztek. Włóż je do garnka i wlej tyle wody, by były przykryte (ok. 1 l wody na 1/2 kg obierek i ogryzków(...) - zgęstnieje szybciej. Możesz też odlać sok, wygotować, aż zgęstnieje, i dopiero wrzucić owoce. Dżem trzeba wtedy mieszać, ale smaży się go tylko 10-15 min. Mają dużo pektyn - jabłka - do 1,5 proc...

  • Zamknij lato w słoiku

    ...to klasyk, czyli gruszki i jabłka w zalewie octowej z gwiazdką anyżu, goździkami, zielem i liściem laurowym. Do tego odrobina cukru. "Dodanie cynamonu też jest dobrym pomysłem" - przyznaje kucharz...

  • Sekrety babci: sposoby na udane racuchy

    ..., gruszki czy dynia świetnie dogadają się z racuszkowym ciastem. Dobrym pomysłem jest też dodanie do placków kawałków banana, ananasa, a nawet mieszanki bakalii. Gotowe wypieki posypujemy cukrem, cukrem pudrem, cynamonem, goździkami albo bitą śmietaną. Racuchy smakują wyśmienicie także w towarzystwie marmolady czy domowej konfitury. Ma być słodko! Na słono Racuchy w wersji wytrawnej? To jest to...

Dyskusje na temat: konfitury gruszki jabłka
  •  Re: Smak dzieciństwa

    , śliwki ta zielona odmiana, kosztele, bober gotowany z koprem, ciasta robienie powideł z węgierek, orzechy obierane przez dziadka pod drzewem by mi się rączki nie pobrudziły, gruszki klopsy opadówki, buraczki na gorąco, smalec z cebylką małą świeżą.wyroby mięsne świeże z wędzarni, śliwki wędzone, kapusta w całych główkach i jabłka kiszone (opowieści) z beczki, słoneczniki,zalewajka na zającu, pasztety

  • co trzeba jesc a co nie!

    ), czereśnie, fasola gotowana, grejpfruty, fruktoza, groch gotowany, jabłka suszone, jogurt 0 proc. tłuszczu, kasza jęczmienna, marchew surowa, marmolada bez cukru, mleko świeże, soczewica czerwona, suszone śliwki IG 30-39 brzoskwinie z puszki, ciecierzyca, dziki ryż, fasolka szparagowa, figi, gruszki, jogurt naturalny, makaron sojowy, mleko odtłuszczone i zsiadłe, ryby, soczewica zielona