• Informacje na temat:

    makowiec ciasto z makiem

Artykuły na temat: makowiec ciasto z makiem
  • CIASTO: 5 dag drożdży, 50 dag mąki, 1/2 szkl. cukru, 180 ml ciepłego mleka, 4 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego, 10 dag masła, 1 kieliszek rumu, skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy, sól. MASA: 50 dag maku, 20 dag cukru, 15 dag rodzynek, 10 dag mielonych migdałów, 2 jajka, po 5 dag posiekanych orzechów włoskich i kandyzowanej skórki pomarańczy, po 1 łyżce cukru waniliowego i miodu...

  • ...60 minut. Upieczone ciasto studzić 10 minut w foremce, potem przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 4. Białą czekoladę połamać na kawałeczki, stopić w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Wymieszać ze śmietaną. Ciasto posmarować przygotowaną polewą. Udekorować makiem (póki polewa nie zastygnie).

  • Masa: ●300 g maku ●150 g miodu ●100 g cukru ●50 g migdałów ●100 g namoczonych rodzynek ●skórka z pomarańczy ●2 jajka ●do zaparzenia maku: po szklance wody i mleka. Ciasto: ●300 g mąki ●100 g cukru ●80 g masła ●2 jajka ●żółtko ●1/2 szklanki mleka (o temp. ok. 35°C) ●15 g drożdży ●szczypta soli; dekoracja: np. lukier i ew. posiekane orzechy .

  • ...1. W misce wymieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, makiem, cukrem waniliowym, 10 dag cukru kryształu i szczyptą soli. Osobno ubij na pianę jajka. Dodaj jogurt naturalny oraz 8,5 dag(...)) oraz resztą masła. Składniki zagnieć. 3. Przygotowane ciasto przelej do wyłożonej pergaminem podłużnej formy (tzw. keksówki). Na wierzchu rozłóż połówki śliwek. Całość posyp równomiernie owsianą...

  • ...godzinę. Polewę stop według przepisu. Posmaruj nią ciasto. Posyp makiem oraz posiekanymi pralinkami. Przygotowanie ok. 90 minut, 1 porcja ok. 330 kcal.

  • Składniki na 24 porcje. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. mleka, 4 łyżki masła, 2 dag świeżych drożdży, 1 jajko, 2 żółtka, 1 op. cukru waniliowego. Masa: 40 dag maku, 15 dag masła, 4 łyżki miodu wielokwiatowego, 1/2 szkl. cukru, 2 białka, 4 łyżki rodzynek, 2 dag migdałów bez skórki (blanszowanych), 5 dag orzechów laskowych bez skórki, 5 dag kandyzowanej skórki...

  • Makowiec z rodzynkami

    Składniki na 24 porcje. Ciasto: 3 szkl. mąki, pół szkl. cukru, pół szkl. mleka, 4 łyżki masła, 2 dag drożdży, 1 jajko , 2 żółtka, 1 op. cukru waniliowego. Masa: 40 dag maku,15 dag masła, 4 łyżki miodu, pół szkl. cukru, 2 białka, 4 łyżki rodzynek, 10 dag mielonych migdałów, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej.

  • Ciasto: 40 dag mąki pszennej • 6 żółtek • 15 dag masła • 200 ml mleka • 5 dag świeżych drożdży • 6 łyżek cukru • 16 g cukru wanilinowego • 1,5 łyżki oleju • pół łyżeczki soli • 1,5 łyżki rumu lub wódki. Masa: 50 dag maku • 6 białek • 25 dag cukru • 10 dag rodzynek • 5 dag orzechów włoskich • łyżka margaryny • łyżka miodu • olejek migdałowy.

  • Składniki: 1 opakowanie gotowej mieszanki na ciasto piaskowe, 20 dag masła, 25 dag gotowej masy makowej, 3 jajka, 20 dag białej czekolady, 5 dag masy marcepanowej, 2,5 dag cukru pudru, 1 łyżka konfitury morelowej, 4 łyżki suchego maku do posypania, 12 małych czerwonych cukrowych perełek, mielone pistacje do dekoracji.

  • Składniki na 15 porcji: Ciasto: 50 dag mąki tortowej, 4 dag świeżych drożdży, 12 dag drobnego cukru do wypieków, 16 dag masła, 200 ml mleka 3,2 proc., 5 żółtek, sól , ekstrakt z wanilii. Masa makowa: 50 dag suchego maku, 12 dag cukru, 10 dag rodzynek, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 łyżki płynnego miodu, 4 białka, aromat migdałowy i rumowy. Lukier: 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek...

Przepisy na temat: makowiec ciasto z makiem
  • Drożdżowy makowiec

    .... Jajka i resztę cukru ubij, połącz z makiem. 2. Ciasto: w mące zrób zagłębienie i rozrób w nim drożdże z mlekiem. Dodaj cukier, jedno jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrób, dodaj stopione masło. Ponownie wyrób, oprósz mąką i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość. Następnie wyrób, rozwałkuj na prostokąt (lub kilka) o grubości ok. pół centymetra. 3 Na cieście...

  • Ciasta z orzechami i makiem

    ...masło. Dodaj cukier waniliowy. Wyrabiaj, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę. Bakalie grubo posiekaj, wymieszaj z makiem z puszki.  2. Wyrośnięte ciasto(...). Orzechy i migdały posiekaj. Mąkę wraz z proszkiem przesiej do miseczki. Dodaj sól, 15 dag masła, cukier i cukier waniliowy. Dołóż twaróg. Wbij jajka. Wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj namoczone...

  • Makowiec japoński - idealnie wilgotny i pyszny

    Ciasta z makiem są tradycyjnie przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Obok niezastąpionych strucli z makiem, można pokusić się jeszcze o zrobienie makowca japońskiego, który jest idealnie wilgotny dzięki dodatkowi jabłek.

  • Ciasto pachnące świętami

    ..., niezależnie od czasów - na świątecznym stole z pewnością stanie ciasto. Gdzie szukać, aby dowiedzieć się więcej jak wyglądały święta naszych matek i babć? Zapytać o to te, które takie święta(...), staropolski groch z kapustą i obowiązkowy kompot z suszonych owoców. Obowiązkowe były także słodkości. W niektórych rejonach Polski była to kutia, w innych łamańce z makiem. Pojawiały się także...

  • Makowiec, że palce lizać

    Przygotowanie 1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać drożdże wymieszane z ciepłym mlekiem, cukrem i szczyptą soli. Wbijać po 1 jajku, wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 15 min wyrabiania dodawać porcjami miękkie masło. Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potem podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w prostokąt...

  • Makowiec, że palce lizać

    Przygotowanie 1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać drożdże wymieszane z ciepłym mlekiem, cukrem i szczyptą soli. Wbijać po 1 jajku, wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 15 min wyrabiania dodawać porcjami miękkie masło. Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, potem podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w prostokąt...

  • Makowiec: Słodka i odżywcza odsłona świętowania

    Ciasto ciastu nie równe. Słodka breja złożona z cukru i margaryny nie dostarczy nam nic pożytecznego. Makowiec to zupełnie inna klasa smaku. W końcu jego główny składnik - mak, jest cennym produktem(...) wiedzieć, że mak jest ciężkostrawny, dlatego makowiec nie będzie dobrym wyborem dla kobiet ciężarnych i małych dzieci. W niewielkich ilościach może być obecny w diecie dziecka, które ukończyło drugi rok...

  • Makowiec jak u mamy

    Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 25 dag masła 5 dag świeżych drożdży 10 dag cukru pudru 2 jajka 3 żółtka 5 kropli aromatu waniliowego 3 łyżki gęstej śmietany Masa makowa: 30(...) mąki dodaj roztopione masło, cukier, jajka, żółtka, aromat i drożdże. Wyrób ciasto, odstaw. 2. Mak mocz godzinę, potem gotuj pół godziny. Odcedź, wystudź, zmiel kilka razy. Dodaj roztarte drożdże...

  • Cicho, jak makiem zasiał

    Mak niebieski, mak lekarski i mak polny – przymiotnik ma tu kluczowe znaczenie. To nie są subtelne różnice. Warto umieć rozróżnić te trzy rośliny i wiedzieć, z czym mamy do czynienia.

  • Przepis na tradycyjne świąteczne ciasto

    Makowiec czy sernik? Jakie ciasto tradycyjnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia? Które z nich zagości na Waszym stole? Jeśli wciąż nie możecie się zdecydować, najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie tych przysmaków w jeden pyszny seromak.

Dyskusje na temat: makowiec ciasto z makiem
  • Re: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

    nie nalezy smarowac ciasta rozpuszczonym maslem, nie nalezy odwracac makowca do "gory nogami", tylko zwyczajnie po wyjeciu z piekarnika nalezy gorace ciasto polac gestym lukrem. Lukier scala ciasto z makiem, a makowiec jest wtedy pulchny i nie wysuszony. Milego pieczenia...

  • Re: Makowiec - kto zna jego tajemnicę ? :)

    Moim zdaniem najważniejsze to mieć dobry przepis na ciasto(aż się boję czy zaraz ktoś nie wytknie mi błędów w pisowni:))Ja wcześniej piekłam "rozlane" strucle makowe aż wreszcie wyszperałam przepis na ciasto krucho-drożdżowe. Moim zdaniem najlepsze!!!Jest tylko jedna zasada to ciasto robimy w takiej ilości aby po wyrobieniu nałożyć makiem i od razu piec. pół kg mąki 15 dag masła 3żółtka,2jaja

  • Re: Proszę o radę.

    Ja też piekę taki makowiec ,dodaję do niego tylko ubite białka żeby go spulchnić , białka z makiem ręcznie mieszam i wylewam na ciasto kruche .

  • Re: Makowiec z wiśniami

    Co to za żarty?Obrazek nie odpowiada opisowi.Na obrazku jest rolada,a w opisie ciasto z makiem na szerokiej blasze.

  • Re: ... swiateczny przysmak wloski czyli PANETTONE DI NATALE

    ... ja tez z krainy innych ciast swiatecznych ... ale polubilam panettone ... bo ogolnie " slodka " jestem ... jolie ... sa rozne warianty na prawde pyszne ... ta o ktorej napisalam to najbardziej tradycyjna ... wlasnie jak nasz makowiec ( ja strucli makowej nie lubie ) - ale inne ciasto z makiem i owszem ... pozdrawiam wieczornie i juz przedswiatecznie ...