• Informacje na temat:

    masa z dżemem i galaretką

Artykuły na temat: masa z dżemem i galaretką
  • Jabłecznik będzie miał jeszcze więcej smaku, jeśli przed nałożeniem masy posmarujesz ciasto dżemem porzeczkowym lub pomarańczowym.

  • ...1 Całe jajka i cukier puder ubijaj w kąpieli wodnej (w misce ustawionej na większym naczyniu z gorącą wodą) około 5 minut. Zdejmij naczynie z ognia i ubijaj jeszcze 10 minut, aż masa(...) na półokrągłe połówki. 4 Powstałe półkola będą stanowić skrzydła motyla. Ułóż je na talerzu obok siebie i posmaruj dżemem truskawkowym. Brzoskwinie osącz z zalewy. Pokrój w plasterki. Kilka...

  • ...przygotuj wg przepisu. Zmiksuj z rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody galaretką cytrynową. Tak samo rozpuść galaretkę brzoskwiniową, zmiksuj ze słoikiem dżemu z moreli. Dno i boki formy wyłóż roladkami. Nałóż połowę kremu, pokrojone banany, resztę kremu, masę ze Śnieżki i galaretkę z dżemem. Agnieszka Leśniak, Krościenko Wyżne, filolog rosyjski...

  • Składniki: 8 białek, 27 dag cukru, 7 dag mąki, 7 dag zmielonych migdałów, 200 ml kremówki, 25 dag tłustego twarogu, 1,5 dag żelatyny, dżem, 25 dag świeżych lub mrożonych malin, 1 galaretka malinowa, płatki migdałowe

  • Składniki na 30 sztuk: ciasto: 1 szkl. mąki tortowej, 1 szkl. wody, 12 dag margaryny, 4 duże jajka, 1 łyżeczka drobnego cukru, szczypta soli. Masa cytrynowa: 4 białka, 10 dag cukru pudru, 1 galaretka cytrynowa, 1 szkl. wrzątku, 1/2 szkl. dżemu malinowego, 2 łyżeczki soku malinowego, cukier puder do oprószenia.

  • ...papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Gorące ciasto ułóż na ściereczce posypanej cukrem wanilinowym, usuń papier, zwiń formując roladę. Wystudzone ciasto posmaruj dżemem...

  • SKŁADNIKI Ciasto: szklanka mąki, szklanka cukru, 6 jajek, 2 tore bki kisielu truskawkowego, 6 łyżek oleju, łyżeczka proszku do piecze nia. Masa: pół litra kremówki, 2 op. bitej śmietany, galaretka truskawkowa, 2 łyżki cukru pudru, słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki, pół kg czerwonej porzeczki, 2 galaretki truskawkowe.

  • Składniki na 10 porcji. Biszkopt: 4 jajka • 1/4 szklanki mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • 3/4 szklanki cukru • czubata łyżka kakao • 2 łyżki soku z cytryny. Krem: 20 dag mrożonych wiśni • galaretka wiśniowa • 600 ml śmietany • 4 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 40 dag dżemu wiśniowego.

  • ...pudrem, masłem i 4 łyżkami rumu na gładki krem. Przygotuj poncz z 5 łyżek soku z pomarańczy, 2 łyżeczek soku z cytryny i 4 łyżek rumu. Jeden blat posmaruj dżemem i 1/3 porcji kremu. Przykryj drugim blatem. Skrop ponczem, posmaruj dżemem i porcją kremu. Połóż trzeci blat. 3. Rozłóż na nim cząstki pomarańczy. Zalej je galaretką (np. pomarańczową), zastudź. Wierzch i boki tortu ozdób pozostałym...

  • Ciasto: 4 szklanki mąki, 4 żółtka, 4 łyżki miodu, kostka margaryny, pół op. cukru waniliowego, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki prosz ku do pieczenia, 3 łyżki śmieta ny 12-proc. Masa: pół szklanki kaszy manny, 3 szklanki mleka, łyżka cukru, kostka margary ny, pół szklanki cukru pudru. Galaretka: galaretka o smaku czarnej porzeczki, słoik dżemu z czarnej porzeczki. Polewa: 1/4 kostki masła...

Przepisy na temat: masa z dżemem i galaretką
  • Ciasta z galaretką

    ...rozpuść we wrzątku, ostudź. Cytryny sparz. Zetrzyj skórkę, wyciśnij sok, dodaj do sera. Wymieszaj z galaretkami. Wstaw do lodówki na pół godziny, by masa lekko stężała.  3. Wylej masę serową na ciemny spód, wyrównaj, wstaw do lodówki na godzinę. Gdy masa zastygnie, wylej galaretkę, schłodź.  Tort z kremem Sposób przygotowania 1. Białka ubij, dodając po łyżce cukru, potem żółtka, ubijaj...

  • ​Czekoladowo-kawowy sernik na zimno

    Z pyszną porzeczkową galaretką.

  • Biszkopty z lekkim kremem

    ...piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz 25 minut. Odstaw, by biszkopt ostygł, wyjmij z tortownicy. Przetnij na 2 blaty.  3. Masa: schłodzone mleczko ubij mikserem na puszysty krem. Domieszaj ksylitol i esencję. 3/4 masy wyłóż na dolny blat, przykryj drugim blatem, posmaruj resztą masy. Chłodź, aż masa stężeje. Udekoruj owocami. Kostka budyniowa Sposób przygotowania 1. Ciasto: mąkę...

  • Wiosenne przysmaki

    ...dżemem (np. malinowym). 2. Rabarbar oczyść, pokrój. Zagotuj 200 ml wody z 5 dag cukru i grenadiną. Wrzuć rabarbar i gotuj 3 min. Odcedź, połowę rozłóż na dżemie, przykryj ciastem. 3. Galaretkę przygotuj wg przepisu. Ubij kremówkę, połącz z kwaśną śmietaną i resztą cukru. Dodaj rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Posmaruj biszkopt, schłodź. Ułóż resztę rabarbaru, zalej galaretką. Gęsty...

  • Słodkości dla dbających o linię. Dozwolone nawet na diecie!

    ...rozcieraj palcami, aż masa zacznie zbijać się w grudki. Posyp nimi ananas. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz  30 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Podawaj od razu po wyjęciu...

  • Pianka na waflach z morelami w karmelu

    Sposób przygotowania 1. Z wafli wytnij 2 kółka (o śr. ok. 26 cm każde). Jeden z krążków posmaruj dżemem. Przykryj drugim waflem. Ułóż na spodzie tortownicy. Obie galaretki rozpuść w 2 szkl. wrzątku(...) objętość i powstanie delikatna pianka. Do mleka wlej całkowicie wystudzoną galaretkę. Ciągle je przy tym ubijaj.  3. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, wrzuć do niej pokrojone morele. Całość przelej do...

  • Motylek w czekoladzie

    ...upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto z tortownicy. Przekrój na połówki. Ułóż je na talerzu tak, by tworzyły skrzydła motyla. Posmaruj dżemem (najlepiej malinowym). Czekoladę połam na małe...

  • Delikatne kremówki

    ...°C. Wystudź, rozetnij na 3 blaty. Każdy posmaruj cienko dżemem.  2. Żelatynę namocz wg przepisu i rozpuść. Połącz ją z twarogiem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubij, dodaj do sera. Blaty przełóż kremem. Schładzaj 1 godzinę. Galaretkę rozpuść w 4 szkl. wrzątku. Wystudź. Ciasto polej tężejącą galaretką. Schładzaj jeszcze 3 godziny.

  • Dieta prawie bez cukru

    ...podajemy dziecku do jedzenia w ciągu dnia. Jeśli np. na śniadanie były naleśniki z dżemem - niech to będzie jedyny słodki posiłek tego dnia. Gdy wiemy, że nasze dziecko je zbyt dużo dosładzanych(...), pokrojonych na cienkie plasterki gruszek. Małą tortownicę wyłóż biszkoptami. Wylej na nie masę serowo- -galaretkową - tak, aby je przykryła. Wstaw tortownicę na 30 minut do lodówki, aż masa się zetnie...

  • Lato zamknięte w słoiku

    Lato w pełni. Zmęczeni długą zimą i zdecydowanie za krótką wiosną z niecierpliwością czekamy na pierwsze świeże owoce i warzywa. Korzystamy z dobrodziejstw natury na całego wiedząc, że lato nie potrwa wiecznie i znów przyjdzie nam niecierpliwie wypatrywać wiosny.