• Informacje na temat:

    piernik z biszkoptem

Artykuły na temat: piernik z biszkoptem
  • Biszkopt piernikowy

    Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 2/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki kakao, ½ łyżeczki przyprawy do piernika, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem: 25 dag miękkiego masła, 25 dag gorzkiej czekolady, 10 dag cukru pudru, 100 ml mleka. Ponadto: 300 ml mocnej słodkiej herbaty, 100 ml rumu, polewa czekoladowa...

  • Składniki na 15 porcji: Na biszkopt: 8 jajek, 20 dag cukru pudru, 16 dag mąki pszennej, 4 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki przyprawy piernikowej, 2 czubate łyżki kakao Na krem i polewę: 40 dag serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru,1 i ½ łyżki cynamonu, 4 łyżki powideł śliwkowych, 50 ml śmietanki kremówki 30 proc., 5 dag gorzkiej czekolady, 3 kostki białej czekolady...

  • ...mleku, 1/2 łyżeczki soli oraz przyprawy korzenne do piernika. Ciasto starannie wyrób, włóż do kamionkowego garnka, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki, by dojrzało, na kilka(...) owinąć ciasto, by nie wyschło. Gotowy piernik można ozdobić polewą czekoladową, ubrać kawałkami czekolady. Rada: Piernik będzie bardzo długo świeży, jeśli zawiniesz go w ściereczkę i przechowasz...

  • Składniki na 14 porcji: Na biszkopt: 4 jajka, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, po 2 łyżki przypra- wy do piernika i kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ponadto: 750 ml mleka, 75 g cukru, 1 i ½ opakowania budyniu waniliowego, 375 g miękkiego masła, 6 łyżek dżemu wiśniowego, cukier puder, wiśnie kandyzowane, 1 łyżka posiekanych orzechów...

  • Biszkopt: 6 jajek, po szklance mąki pszennej i cukru, 2 łyżki mąki ziemnia czanej, 8 łyżek oleju, łyże czka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao. Masa: 700 ml kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 10 pierników, łyżeczka cyna monu, 3 łyżki cukru. Dekoracja: 10 dag czekolady, 1/4 szklanki mleka, łyżka masła, ryż preparowany, starte pierniki.

  • Składniki na 24 porcje: 17,5 dag orzechów laskowych, po 12,5 dag biszkoptów i jogurtu natural., 50 dag cukru, 35 dag masła, 25 dag miąższu dyni, 3 jajka, 38 dag mąki , przyprawa do piernika, pistacje, 500 ml kremówki, 1 op. cukru waniliow.

  • Składniki na 24 porcje: 17,5 dag orzechów laskowych, 12,5 dag okrągłych biszkoptów, 20 dag cukru, 17,5 dag masła. Ciasto dyniowe: 25 dag oczyszczonej dyni, 17,5 dag masła, 3 jajka, 25 dag drobnego cukru, 12,5 dag naturalnego jogurtu, 38 dag mąki półgrubej, 1 łyżka przyprawy do piernika. Krem: 500 ml śmietany kremówki, 50 g drobnego cukru, 1 op. cukru wanilinowego, 20 g posiekanych pistacji.

  • Biszkopt: 7 jajek, 7 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, przyprawa do piernika, łyże czka proszku do pieczenia, łyż ka kakao. Krem: 75 dag mas carpone, 20 dag masła, 2 łyżki miodu, 3 łyżki cukru pudru.

  • Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki orzechów laskowych, paczka okrągłych biszkoptów (125 g), 20 dag cukru, 3/4 kostki masła. Ciasto dyniowe: 25 dag oczyszczonej i pokrojonej dyni, 3/4 kostki masła, 25 dag drobnego cukru, 3 jajka, kubek jogurtu naturalnego (125 g), 40 dag mąki, łyżka przyprawy do piernika. Masa: 2 śmietany kremówki, 4 łyżki drobnego cukru, opakowanie cukru wanilinowego...

  • Tort piernikowy z kremem twarogowym

    Składniki na 12 porcji: 6 jajek, 1 i 1/2 szklanki cukru, 3 torebki cukru waniliowego, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 12 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika, 40 dag mielonego twarogu, 500 ml śmietany kremówki, 3 łyżeczki żelatyny, 20 dag suszonych śliwek, 1 szkl. konfitury żurawinowej (albo z czerwonych porzeczek), grube wiórki czekoladowe...

Przepisy na temat: piernik z biszkoptem
  • Piernik dojrzewający

    Ciasto na świąteczny piernik najlepiej przygotować kilka tygodni przed Wigilią, tak by zdążyło nabrać odpowiedniego smaku i aromatu. W kuchni staropolskiej ciasto to dojrzewało znacznie dłużej – zakopywano je w roku narodzenia córki, a piernik pieczono, gdy wydawano ją za mąż.

  • Przyprawy korzenne warte i niewarte swojej ceny

    Nie wyobrażamy sobie szarlotki bez cynamonu, biszkoptu bez kurkumy czy piernika bez imbiru. Podpowiadamy, jak kupić dobrą przyprawę korzenną i czym ją zastąpić, jeśli nie chcemy przepłacać.

  • Tiramisu z marcepanem i kakao

    Sposób przygotowania 1. Wymieszaj dokładnie serek mascarpone, likier Amaretto, kawę, przyprawę do piernika, cukier waniliowy i cukier i rozpuszczoną żelatynę. Wiśnie osącz na sitku.  2. W naczyniu ułóż warstwę biszkoptów, na nich wiśnie, na tym połóż następną warstwę biszkoptów, posmaruj kremem. Przykryj ciastkami. Ułóż resztę kremu. 3 Udekoruj kulkami marcepanowymi, posyp kakao. Schłodź. 

  • Piernikowa choinka

    ...lukrem i ułóż je jedna na drugiej, sklejając powidłami, w kształt choinki (lub kilku). Piernik będzie długo świeży, jeśli zawiniesz go w ściereczkę i przechowasz w chłodzie.

  • 10 łatwych przepisów na jabłka!

    ...w sałatkach z mięsem lub rybami. Dobrze komponują się np. w sałatce śledziowej Pyszne ciasto To, że z jabłek robimy szarlotkę, wiemy wszyscy. Ale świetny jest także wzbogacony nimi piernik, murzynek...

  • Szczypta smaku

    ...kompotów, pierników, słodkich potraw z ryżu, dań kuchni indyjskiej. Pobudza apetyt, ułatwia trawienie, dlatego warto go stosować w niektórych daniach dla szkrabów. • Cynamon - To jedna...