• Informacje na temat:

    pierogi smażone z ziemniakami i mięsem

Artykuły na temat: pierogi smażone z ziemniakami i mięsem
  • Tradycyjne polskie dania z ziemniaków

    Farszynki, moskole, rwaki, szagówki i soczewiaki - choć te nazwy mogą ci niewiele mówić, to tradycyjne polskie dania z ziemniaków. Sprawdź przepisy!

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    ...ubrudzony mąką klei kulfony, ale od stolnicy odpędzić się nie da. Pierogi wigilijne "po bosacku" mają aromatyczne nadzienie pełne duszonej kwaśnej kapusty i leśnych grzybów, a do tego są piegowate, bo(...) kuchni polskiej", zaliczyłam pierogi do przekąsek gorących. Chociaż tradycyjnie w polskich barach i restauracjach podawane są jako danie główne. Ulepienie dobrej jakości pierogów to jednak koronkowa...

  • Pyzy, pierogi, kulebiaki

    Wystarczy zagnieść ciasto, wypełnić ulubionym farszem i zlepić.

  • Pieróg obfitości

    .... Ciasto rozwałkuj, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek. Gdy ostygną, odsmaż na oleju. Możesz też smażyć je w głębokim tłuszczu. Wtedy osącz każdy(...) tymiankiem, solą i pieprzem, dodaj siekaną kolendrę. Wlej śmietanę, wymieszaj. Sos podawaj osobno. Pierogi z gryką i grzybami Składniki na 5 porcji (20-25) sztuk: 35 dag mąki, 2 jajka, 5 dag...

  • Makaron z poprzedniego dnia plus krótko podsmażone i przyprawione warzywa – takie kilkuminutowe danie zawsze smakuje znakomicie! Szybka potrawka: dowolną pieczeń oraz skrawki wędlin pokrój w paski i krótko obsmaż na oliwie. Dodaj rozdrobnione warzywa, które akurat masz w lodówce (np. cebulę, fasolkę, włoszczyznę, brokuły). Podlej odrobiną wody albo bulionu, dopraw do smaku. Po...

  • ... jak zwykle nie wiem na ile osob ... i ile czasu ... wiec nie biezcie tego doslownie

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Sens ostatków i Wielkiego Postu

    Powinno się pościć przede wszystkim od tego, co nas jakoś zniewala, co nam przeszkadza w spotkaniu ze sobą, i z innymi. I to będą różne rzeczy, dla niektórych to będzie telewizja, dla niektórych internet... - znane kucharki, Siostry Anastazja i Salomea tłumaczą sens ostatków i Wielkiego Postu. Zdradzają nam też swoje przepisy na serowe oponki, zalewajkę z ziemniakami i makaron z łososiem.

  • W krainie szpinaku

    .... Rondel przykryj pokrywką i gotuj rolady. Podawaj z zapiekanymi ziemniakami i sosem. Ryż z sosem szpinakowym Składniki: czerwona cebula, 30 dag ryżu, czerwona papryka, 2 łyżki oliwy, 15 dag...

  • Brazylia: Tu można dobrze zjeść

    ...wąskich alejkach, unikając worków z ziemniakami, mężczyzn z zarzuconymi na ramię fragmentami świń oraz porozstawianych tu i ówdzie motocykli. W São Joaquim nie ma zwyczajnych wózków na zakupy. Ich rolę(...) z kolendrą, acareje, czyli pierogi z nadzieniem z czerwonej fasoli i krewetek, a także farofa, żółta mąka maniokowa smażona w oleju z boczkiem i cebulą, od której z każdą chwilą coraz bardziej się...

Przepisy na temat: pierogi smażone z ziemniakami i mięsem
  • Pierogi z serkiem wiejskim

    ...wyciąć krążki.  3.  Z krążków ciasta i kulek farszu ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonej wrzącej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty.  4.  Podawać wg uznania z kwaśną śmietaną, cebulką, podsmażonym...

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Ziemniaki bronią się, bo są smaczne!

    - Do dziś pamiętam z dzieciństwa smak ziemniaków pieczonych w popiele. Jedzonych z masłem albo z solą - mówi Paweł Łukasik (Gotowaniezpasja.pl). To pokazuje, jaki to dobry produkt! Nie zasługują na przeciętność, z którą są kojarzone. Nie smakują tylko te źle przygotowane.

  • Krokiety z ruskim nadzieniem - przysłała Blabla

    0,5 kg ziemniaków; 0,5 twarogu półtłustego; 2 cebule; mleko; bułka tarta; mąka; jajka; sól; pieprz; olej do smażenia

  • Przysmaki zza wschodniej granicy

    ...). 4. Przygotowujemy farsz: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Już ugotowane mielimy z mięsem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną cebulkę, musztardę(...) z "ruskim" farszem Dobrze znany farsz nie trafia tym razem do pierogów, a do wnętrza naleśników. Nawiasem mówiąc, charakterystyczne pierogi pochodzą z kuchni ukraińskiej, skąd po pewnym czasie trafiły...

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ..., cebulą, czosnkiem oraz dwoma łyżkami masła, przypraw.  3. Farszem napełnij kółka, klej pierogi. Wrzucaj do osolonego wrzątku, gotuj kilka chwil, wyjmuj. Podawaj polane stopionym masłem i szczypiorem. Możesz też gotować pierogi kilka chwil w rosole i podawać z nim.   Brukselka z żurawiną Sposób przygotowania 1. Brukselki umyj, oczyść ze zwiędłych liści, ugotuj w osolonej wodzie. Polej...

  • Pomysły na śniadanie, obiad i kolację

    ...miękkości w temp. 180°C. Podawaj z mięsem, posypane resztą natki pietruszki.   Pierogi z kapustą Sposób przygotowania 1. Mąkę wymieszaj z solą, wodą i masłem. Zagnieć ciasto i odstaw, przykryte(...), wymieszaj z rozdrobnionym twarogiem. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, ułóż farsz i zlep brzegi. Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Boczek pokrój drobno i zrumień na...

  • Potrawy na cały tydzień

    ..., przykryj płatami makaronu i resztą brokułów. Roztop masło, dodaj mąkę i mleko. Przypraw, zagotuj. Ułóż na lazanii. Posyp parmezanem. Piecz pod przykryciem 30 minut w temp. 180°C. Pierogi ze(...) i ciepłą wodą. Uformuj ciasto, odstaw.  2. Rozwałkuj, wytnij krążki. Układaj farsz i zalep brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku. Słoninę pokrojoną w kostkę zrumień. Posyp pierogi.  Łosoś w syropie...

  • Pyszne potrawy na cały tydzień

    Pierogi z bułką i malinami Sposób przygotowania 1. Mąkę przesiej, dodaj cukier waniliowy i masło. Stopniowo wlewaj gorącą wodę i mieszaj. Ugnieć ciasto i odstaw na 30 minut. Rozwałkuj i wytnij krążki. Maliny zasyp cukrem, wymieszaj i od razu układaj na krążkach. Zlep końce.  2. Pierogi gotuj w posłodzonym wrzątku 5 minut od wypłynięcia. W rondelku rozpuść masło i wymieszaj z bułką tartą...

  • Proste przepisy na każdy dzień tygodnia

    Gołąbki w sosie pomidorowym Sposób przygotowania 1. Z pietruszki, marchwi, pora i selera przygotuj wywar. Kaszę ugotuj w osolonym wrzątku. Wymieszaj z mięsem mielonym, solą i pieprzem. Cebulę(...). Posyp startym na tarce serem, ułóż na wierzchu pokrojony boczek i paprykę. Piecz 15 minut w temp. 210°C. Gotowe pizze posyp szczypiorkiem. Polskie pierogi podsmażane 1. Mięso z kurczaka...