• Informacje na temat:

    resztki gotowanych ziemniaków

Artykuły na temat: resztki gotowanych ziemniaków
  • Resztki jedzenia: Jak je wykorzystać?

    Zero Waste w dosłownym tłumaczeniu znaczy „brak śmieci” lub „brak marnowania”. Zgodnie z nim staramy się wytwarzać jak najmniej odpadów, a te które powstaną, wykorzystać ponownie. To nie tylko troska o środowisko, lecz także duża oszczędność. Nawet obierki, resztki sosu, piwa czy fusy z herbaty mogą nam do czegoś posłużyć.

  • Resztki po świętach: już dziś pomyśl o tym, jak je wykorzystać

    Panująca epidemia, a w perspektywie – Święta Wielkanocne. To dla wielu doskonała okazja do zrobienia dużych zapasów. Już teraz wiesz, że mogą zostać jakieś resztki? Zastanów się nad tym, jak je wykorzystać.

  • Jak można zużyć resztki jedzenia

    Jeśli poprzedniego dnia ugotowałaś za dużo makaronu lub ziemniaków, wykorzystaj je: dodaj np. kawałki wędliny, zalej jajkami rozkłóconymi ze śmietaną i zrób zapiekankę.  Ze zwiędłej włoszczyzny(...) lodu, zamroź, potem zapakuj do pudełka i traktuj jak kostki rosołowe.  Nie wyrzucaj obierek z ziemniaków! Polej je oliwą, posyp solą i upiecz w piekarniku. Wyjdą świetne chipsy. Oczywiście ziemniaki...

  • Gotuję, nie marnuję!

    ...drzwiczki i zostaw tak bezy. Przed podaniem ubij śmietanę. Nakładaj na każdą, dekoruj owocami i konfiturą. Resztki mogą być pyszne! Wino: Pozostałości wina zamroź w woreczkach lub foremkach na lód(...), dodaj trochę masełka, przypraw do smaku. Idealne do smarowania pieczywa! Możesz też zrobić na kolację tartę z tego, co zostało po obiedzie: resztki warzyw, mięsa (także ryby) ułóż na cieście i zalej...

  • 6 sposobów na wykorzystanie resztek w domu

    ...rosły (pod warunkiem, że woda będzie mało osolona!). Wywar z gotowanych łupin kartoflanych rozpuszcza też kamienie nerkowe i wzmacnia organizm. 3. Cytrusy Jeśli włożysz cytrynowe skórki do(...) tydzień, wlej do spryskiwacza i użyj do czyszczenia. Kabinę prysznicową i deskę do krojenia domyjesz skórką z cytryny posypaną solą. Aby odświeżyć i nawilżyć powietrze, zagotuj resztki pomarańczy lub...

  • Dieta bogata w resztki

    Są one bardzo obciążone, niemal zapychane jedzeniem z dużą ilością tłuszczu, czerwonego i tłustego mięsa, gotowanych ziemniaków, makaronów, białego i często słodkiego pieczywa, ciast i ciasteczek. Na(...) zjedzmy - jako słodką przekąskę - suszone figi, morele, rodzynki. Bez problemu można zrezygnować z białego pieczywa na rzecz razowego, z pełnego ziarna, orkiszowego lub sitkowego. Zamiast ziemniaków lub...

  • Ziemniaki faszerowane

    ...startego sera. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki. Zapiekamy pod przykryciem ok. 45 min w temperaturze 180º C . Rada: Resztki ziemniaków, które pozostają po ich wydrążeniu...

  • Niezwykłe zastosowanie... ziemniaka

    ...szczoteczką do rąk. Resztki ziemniaczanej pulpy usuń, tkaninę wysusz i wyczyść ją suchą szczotką. Wypierze delikatne ciemne jedwabie Obierz i zetrzyj na tarce 3-4 ziemniaki, dodaj nieco wody...

  • Składniki na 6 porcji: 6 dużych ziemniaków, 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego), 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 150 g sera żółtego (najlepiej ostrego, np. warmińskiego), jajko, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 4 łyżki oleju (w tym 2 do posmarowania naczynia żaroodpornego).

  • Składniki: 15 dużych ziemniaków. Farsz: 35 dag mielonego mięsa, np. z łopatki, majeranek, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka, gałązka rozmarynu, 4-5 łyżek oleju, 2 ząbki czosnku, kawałek żółtego ostrego sera.

Przepisy na temat: resztki gotowanych ziemniaków
  • Kotleciki z ziemniaków

    Ziemniaki są lubiane przez Polaków. Warto poszukać nowych sposobów na ich serwowanie. Polecam kotleciki z ziemniaków, zachwyceni będą również mięsożercy.

  • Ziemniaki faszerowane

    .... Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki. Zapiekamy pod przykryciem ok. 45 min w temperaturze 180º C . Rada: Resztki ziemniaków, które pozostają po ich wydrążeniu...

  • Ziemniaki faszerowane

    ...resztką startego sera. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i wkładamy do niego ziemniaki. Zapiekamy pod przykryciem ok. 45 min w temperaturze 180º C . Rada: Resztki ziemniaków, które...

  • ...6 ziemniaków; mięso pozostałe z obiadu albo resztki wędlin; 1 białko; szczypta majeranku, sól; pieprz...

  • Zupa kryzysowa

    Potrawy "kryzysowe" mają to do siebie, że w zasadzie zawsze się udają - a powstają z resztek, które prawdopodobnie znajdują się w każdej lodówce/kuchni. Dzięki temu można wykorzystać posiadane zapasy do końca i wyczarować pyszne danie.

  • Nie wylewaj wody po pyzach...

    Wody po gotowaniu pyz, wraz z pływającymi w niej "farfoclami", lepiej nie wylewać, bowiem - jak przekonuje PAP Life blogerka Iza Kulińska - można zrobić z niej... kluszczankę. - W wywarze z ziemniaków jest sporo smaku, wystarczy go doprawić i zupa gotowa - mówi.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...: "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś(...). Albo smażone. Albo szynka pieczona. Kaczka pieczona Kaczkę oskubać, wypatroszyć, oczyścić, pęsetą usunąć resztki pierza, ewentualnie opalić nad ogniem, umyć i osuszyć. Jabłka obrać, pokroić...

  • Pasta z wędzonego pstrąga i serka

    ...włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj szybki bulion rybny z dodatkiem świeżego lub pieczonego pstrąga (jeśli masz jego resztki z obiadu). Do bulionu dodaj również kawałek pora, paloną cebulę i liść laurowy...

  • ...80 dag wołowiny; 50 dag cebuli; 2 ząbki czosnku; 5 dag wędzonej słoniny; 2 łyżki tłuszczu; 3 łyżki słodkiej papryki; 1 łyżeczka ostrej papryki; 1/2 łyżeczki zmielonego kminku; 1/2 łyżeczki zmielonego majeranku; 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 i 1/2 szklanki bulionu wołowego; 25 dag ziemniaków; 1 strąk zielonej papryki; 1 strąk czerwonej papryki; sól.

  • Arancini, crocchette, suppli - włoskie przekąski, które można zrobić w domu

    ...krokiety z ziemniaków. Ugotowane kartofle należy przecisnąć przez praskę. Dodajemy do nich żółtko lub dwa - w zależności od konsystencji masy - oraz starty parmezan. Przyprawiamy też do smaku gałką(...) wchłonął resztki tłuszczu. Z Rzymu Sylwia Wysocka(PAP Life)