• Informacje na temat:

    surówki do pieczonego indyka

Artykuły na temat: surówki do pieczonego indyka
  • Składniki: 1,2 kg mięsa z piersi indyka, 8 dużych winnych jabłek, szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego (może być z kostki), cytryna, sól, pieprz, majeranek, olej.

  • Indyk nadziewany drobiową wątróbką

    Umytego indyka natrzyj solą. Wątróbkę oczyść z błonek i drobno posiekaj. Żółtka utrzyj z masłem, dodaj wątróbkę, bułkę tartą, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz rodzynki. Do tak przygotowanego nadzienia dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj. Napełnij indyka farszem (miejsce po wolu, a nie jamę brzuszną jaku kurczaka) i ułóż go w brytfannie grzbietem do spodu. Posmaruj roztopionym masłem...

  • Składniki: 1,5 kg mięsa z piersi indyka ●sól, biały pieprz ●25 dag świeżych lub mrożonych żurawin ●15 dag twardych gruszek z syropu (ale mogą być również np. brzoskwinie lub morele w zalewie) ●2 łyżki masła ●cukier ●zioła, sałata do dekoracji...

  • Składniki na 8 porcji: 1 kg mielonego mięsa z indyka lub łopatki wieprzowej, 1 średnia cebula, 5 suszonych pomidorów w oleju, 10 dag zielonych oliwek, 3 jajka, ½ szklanki bułki tartej, 2 ząbki czosnku, ½ pęczka natki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka ziół prowansalskich, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa. Ponadto: olej, bułka tarta do formy...

  • Skład na 6 porcji: ● 1,2 kg fileta z piersi indyka ● sól, pieprz ● sok z cytryny ● szałwia suszona ● pęczek natki ● łyżka miodu ● łyżeczka słodkiej mielonej papryki ● 200 g pieczarek ● pęczek natki ● 150 g żółtego sera ● jajko ● 2 łyżki bułki tartej ● olej...

  • Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg filetu z indyka, 3 marchewki, 20 dag selera naciowego, 100 ml jasnego piwa, 1 i 1/2 szkl. mleka, 2 łyżki miodu, 1 cebula,2 ząbki czosnku, 3 łyżki migdałów bez skórki, 3 łyżki soku cytrynowego, 1 główka sałaty, 1 papryka, 3 pomidory, 5 łyżek octu, 6 łyżek oleju, 2 listki laurowe, sól, mielony czarny pieprz.

  • Składniki: pół kg mięsa mielonego z indyka, jajko, mała czerstwa bułka, pół szklanki mleka, biała cebula, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 małe papryczki chilli, świeży tymianek, olej.

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz fermentowany nabiał oraz kiszonki - kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę oraz ogórki.

  • Dieta po zawale

    Śniadanie  Owsianka na wodzie z bananem, jagodami i łyżką jogurtu, kawa zbożowa z mlekiem lub dwie kromki razowego chleba z pastą z oliwek i polędwicą z kurczaka. Drugie śniadanie Połowa awokado skropiona sokiem z limonki, lemoniada z miodem albo dwa suchary, serek wiejski light, herbata owocowa.  Obiad  Barszcz ukraiński niezabielany, dwa małe ziemniaki z wody, dwa pulpety z indyka, kiszona...

  • Co warto jeść na poprawę nastroju

    ...brązowy, surówka z białej kapusty i marchwi, sok z żurawiny. Zupa pieczarkowa  niezabielana, makaron razowy, gulasz z piersi indyka, sałatka z pomidorów,  sok pomarańczowy. Podwieczorek Banan zapiekany...

Przepisy na temat: surówki do pieczonego indyka
  • Rolada z indyka

    Składniki: 1,5 kg mięsa z piersi indyka sól, biały pieprz 25 dag świeżych lub mrożonych  żurawin 15 dag twardych gruszek z syropu (ale mogą być również np. brzoskwinie  lub morele w zalewie(...) końcem pieczenia rozetnij foliowy rękaw, a mięso obłóż resztą żurawin. Posyp je cukrem. Roladę z indyka można podawać np. z podsmażonymi ziemniakami i surówką.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Przepisy na lekkie obiadki

    ...zjeść porcję indyka, królika lub kurczaka (ok. 10 g po ugotowaniu). Mięso, nie zawsze lubiane przez brzdąców, warto podawać z owocami. Dzięki nim potrawa nabiera słodkawego smaku, a ten zwykle odpowiada dzieciakom. Rocznemu szkrabowi możesz zrobić smaczne pulpeciki z gotowanego indyka z duszonymi jabłkami i dynią. Z kolei smykowi po 18. miesiącu życia powinny przypaść do gustu pieczone udka...

  • Zasady żywienia maluszków

    ...tłuszcze (łyżka oleju rzepakowego do surówki, masła do pieczywa). Podstawowym napojem, który powinno pić dziecko, jest naturalna, niegazowana, niskozmineralizowana woda. Autor: Aldona Kwiecińska...

  • Pomysły na lekkie obiadki

    ...porcję indyka, królika lub kurczaka (ok. 10 g po ugotowaniu). Mięso, nie zawsze lubiane przez brzdąców, warto podawać z owocami. Dzięki nim potrawa nabiera słodkawego smaku, a ten zwykle odpowiada dzieciakom. Rocznemu szkrabowi możesz zrobić smaczne pulpeciki z gotowanego indyka z duszonymi jabłkami i dynią. Z kolei smykowi po 18. miesiącu życia powinny przypaść do gustu pieczone udka kurczaka...

  • ABC letniej diety

    Wakacje to czas przygody. Także tej kulinarnej. Podpowiadamy, jak w okresie lata układać menu brzdąca, by dopisywało mu zdrowie i apetyt.