• Informacje na temat:

    ugotuj mase budyniowa

Artykuły na temat: ugotuj mase budyniowa
  • Składniki na 10 porcji Ciasto: 18 dag kostki do pieczenia, 1 i 1/4 szkl. cukru pudru,2 szkl.mąki, 1 jajko, 1 żółtko; nadzienie: 1 i 1/2 kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 szkl. wody, sok z 1 cytryny; masa budyniowa: 1 op. budyniu waniliowego (bez cukru), 2 łyżki cukru, 2 szkl. mleka oraz: tłuszcz i mąka do formy...

  • ...budyniowego oraz cukru ugotuj gęsty budyń. Wystudź go i utrzyj z masłem oraz kawą. Blaty przełóż kremem. Schłodź. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Posmaruj nią boki ciasta. Obsyp je zrumienionymi płatkami...

  • ...1. Ciasto francuskie rozwałkuj (mrożone musisz wcześniej rozmrozić), wylep nim dno oraz boki formy na tartę. Uformuj rant, posmaruj go rozmąconym jajkiem. 2. Spód z ciasta ponakłuwaj gęsto widelcem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. Podpiekaj 15 minut. 3. W tym czasie ugotuj gęsty budyń z mleka, cukru i proszku waniliowego. Zdejmij go z ognia. Mieszając, ostudź. Dodaj...

  • ...1. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Białka ubij z 15 dag cukru na pianę. Obie masy połącz, dodaj mąkę, skórkę cytrynową i 5 dag posiekanych migdałów. Ciasto przełóż do tortownicy (o średnicy 28 cm). Piecz około 45 min w temp. 160 st. 2. Biszkopt wystudź, wytnij księżycową twarz, przekrój na 3 blaty. Budyń waniliowy ugotuj na mleku z dodatkiem reszty cukru. Wystudź, mieszając. Dodaj...

  • ..., margarynę, re sztę mleka i mąki, wyrób. Wyrośnięte ciasto włóż do formy, formując wyższe brzegi. Masa: budyń rozrób z po łową mleka. Ugotuj na reszcie mleka. Ostudź, napełnij ciasto, posyp malinami...

  • ...przygotowaną mieszankę, ugotuj budyń. Ostudź, Masło utrzyj, dodając porcjami budyń. Gotowe serca przełóż masą budyniową. Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudź. Środki ciastek zalej tężejącą...

  • Ciasto: 150 g masła, 2 łyżki miodu, 420 g mąki gładkiej, 150 g cukru, 2 jajka, 40 ml śmietany, 1 łyżka sody oczyszczonej, 3 łyżki rumu. Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich, 120 g masła, 50 g miodu, 80 g cukru. Krem: 500 ml mleka, 100 g cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 40 g mąki gładkiej, 50 g mąki kukurydzianej, 200 g masła, sok z 1/2 cytryny.

  • SKŁADNIKI Ciasto: pół szklanki mleka, 25 g drożdży, 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 2 żół tka, 1/3 kostki masła, cukier waniliowy, sól, białko. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka, duży budyń(...) ciasta zrób wałeczki. Zapleć po 2 wałeczki, tworząc warkocz, obtocz nim każde koło. Masa: budyń ugotuj na mleku z mas łem wg instrukcji. Ostudź. Masą napełnij drożdżówki. Posmaruj roztrzepanym białkiem...

  • ...łyżką cedzakową. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. 2. Z mleka, proszku na budyń i cukru ugotuj budyń. Wystudź go, utrzyj z masłem. Krem przełóż do szprycy do nadziewania pączków. Wciśnij...

  • ...szklanki mleka (możesz dodać 2 żółtka). Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i masłem. Wlej rozrobiony budyń, ugotuj. Ostudź. Masło zmiksuj z budyniem i śnieżką (zamiast śnieżki możesz dodać więcej masła). 2. Puszkę masy krówkowej włóż do rondla z wodą, ugotuj kajmak (ok. 2 godz.). Cały spód tortownicy wyłóż herbatnikami. Posmaruj ciepłym kajmakiem. Ułóż drugą warstwę herbatników, posmaruj masą...

Przepisy na temat: ugotuj mase budyniowa
  • Księżycowy torcik  z masą budyniową dla dzieci

    ...1. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Białka ubij z 15 dag cukru na pianę. Obie masy połącz, dodaj mąkę, skórkę cytrynową i 5 dag posiekanych migdałów. Ciasto przełóż do tortownicy (o średnicy 28 cm). Piecz około 45 min w temp. 160 st. 2. Biszkopt wystudź, wytnij księżycową twarz, przekrój na 3 blaty. Budyń waniliowy ugotuj na mleku z dodatkiem reszty cukru. Wystudź, mieszając. Dodaj...

  • Tort budyniowy

    ...ciasto zrobi się twarde. Biszkopt: ubić białka, dodać cukier, nadal ubijać. Dodać 2 łyżki wody wymieszane z żółtkami i pozostałymi składnikami. Ciasto piec maksymalnie 30 min. Masa budyniowa: mleko...

  • Rodzynkowiec - przysłała Agnieszka

    Przygotowanie Upiec jasny biszkopt i przekroić na 2 placki. Rodzynki moczyć przez całą noc w spirytusie lub rumie. Na drugi dzień rodzynki odsączyć. Alkohol zachować. Masa budyniowa Ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce przestudzony budyń. Masa czekoladowa z rodzynkami Masło ogrzać i rozpuścić w nim czekoladę mleczną i gorzką. Dodać rodzynki i połowę alkoholu. Wykonanie ciasta...

  • Szybkie tartaletki

    ...1. Z 2 szkl. mleka, 3 łyżek cukru, 1 op. proszku budyniowego ugotuj budyń. Nałóż go do ok. 12 spodów do tartaletek. 2. Na masie ułóż jagody. Jeśli chcesz, by owoce pięknie błyszczały, posmaruj je tężejącą galaretką np. z owoców leśnych.

  • Ciasto z kruszonką i owocami

    Sposób przygotowania 1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, cukier. Zagnieć ciasto, schłodź. Ugotuj budyń z manną.  2. Część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę. Piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Owoce (brzoskwinie, jabłka lub inne) pokrój na plastry. Masę budyniową zmiksuj z jajkami i śmietaną. Dodaj brzoskwinie i wymieszaj. Wyłóż ją na spód.  3. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz 40

  • Gotowanie w kąpieli wodnej

    W ten sposób można przygotować lekkostrawne danie, które nie podrażni nam chorego żołądka, wątroby czy jelit.

  • Lekko kwaskowy placek z migdałami

    ...pergaminem i przełóż ciasto. Dociśnij je do dna oraz boków, ponakłuwaj i podpiecz w 180 st. przez 10 minut. 3. Nadzienie: ugotuj budyń z 350 ml mleka, z cukrem waniliowym i migdałowym. Odstaw do...

  • Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

    ...lodówki. Foremkę (śr. 30 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką. 2. Ciastka pokrusz, połącz z dżemem. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj budyń. Formę wylep ciastem. Na spodzie rozsmaruj budyń...

  • Ptysiowe ciastka bez glutenu

    ...rozetki, zachowując spore odstępy, bo ciastka bardzo wyrosną. Piecz je  30 minut w 230 st., potem zmniejsz temperaturę do  200 st. i piecz jeszcze 10 minut. 2. Krem: z cukru, wody i octu ugotuj syrop...

  • Krucha tarta śliwkowa

    Taką tartę ze smakiem zje cała rodzina. Smakuje wspaniale!